Kas pagulasi võiks paigutada ka meie maakonda? Kas neile peaks tööd pakkuma ja eesti keelt õpetama?

Ljubov, kokk 

Ei tahaks, et Jõgevamaale pagulasi sisse toodaks. Parem võiks meie raha eest kreeklaste käest ühe saare osta ja pagulased hoopis sellele saarele elama saata. Mina küll ei ole veendunud selles, et neid ikka peab Eestisse sisse lubama. Selle kohta, mis Eestisse juba sisse lubatud hulga pagulastega peale hakata, jään ma vastuse võlgu. Meil Kuremaal on väga vaikne ja ei tahaks, et see vaikus kuidagi häiritud saab. Isegi kui sinna tuleks üks pagulane, siis mehe juurde tuleb ka naine või vastupidi, siis lisanduvad neile lapsed ja siis võib-olla veel sugulased. Mina pagulasi Jõgevamaal näha ei soovi. 

Janek, ehitaja 

Pagulasi ei tohiks Eestisse üldse lubada, las nad elavad oma riikides. Otsus, mille järgi pagulasi Eestisse vastu võetakse,  on vale. Siia maakonda ei tohiks kohe kindlasti pagulasi  võtta. Jõgeva elanikuna ma pagulasi siin kindlasti näha ei tahaks. Olen üsna palju välisriikides tööl olnud ja tean, et seal on nad ainult tüli tekitanud. Tööd nad teha ei taha ja ootavad ainult riigi poolt makstavaid toetusi. Meile räägitakse pagulaste kohta ilusat juttu ja püütakse meid ära rääkida nende vastuvõtmiseks. Eestisse sisse lubatud pagulastega ei ole küll midagi peale hakata. Kui neid juba vastu võetakse, siis tuleb nad võimalikult laiali hajutada, et nad ei saaks hakata koos  mingit jama tekitama. Rootsis ja igal pool mujalgi on pagulased ainult probleeme tekitanud. Alguses võib neid ainult paar-kolm inimest olla, aga mõne aja pärast võib see arv juba paarisajani kasvada. Mina olen kindlalt seisukohal, et on parem, kui pagulasi Eestisse ei tule. 

Lembit, pensionär 

Jõgevamaale võiks mõned pagulasaed sisse lubada, ehkki see üldiselt hea ei ole. Riik peab võtma kindla seisukoha, et olemasolevatele enam mingeid sugulasi ega muid tuttavaid juurde ei võeta. Kui neid juba Eestisse lubatakse, siis peab neile siin kindlasti riigikeelt õpetama ja ka tööd pakkuma. Mujal riikides on vähemalt osa pagulastest suudetud tööle rakendada. Samas ei tohi neid ühes kohas suure kogukonnana kokku panna ja nad tuleb võimalikult hajutada, eelkõige just maakohtadesse. Neid ei tohiks kindlasti ärritada, et nad meile ohtu ei tekitaks. Samas ei tohiks me neid ka ise ohustada, sest iga rahva hulgas on ju igasuguseid inimesi. Tegelikult tuleks pagulaste teemat asuda lahendama hoopis nendes riikides, kus nad elavad. Euroopa tasemel on pagulaste sissetoomine inimkaubandus, mistõttu tuleks nende EL riikide välispiirid, kuhu pagulased saabuvad, sulgeda. Seni, kuni Itaalia peaministriks oli Silvio Berlusconi, polnud ka pagulasteprobleemi. Niipea kui peaminister vahetus, need algasid. 

Küsis: TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus