Häid sangpommitulemusi Kaunasest ja Lomonossovist

Juuni lõpus toimusid Leedumaal Kaunases sangpommi Euroopa meistrivõistlused kuni 16 ja kuni 18 aastastele noortele ning veteranidele. Sealt tuli üks kuldmedal ka Jõgevamaale.

Eestist sõitis Kaunasesse kolm sangpommisportlast: veterane esindasid Palamuse valla mees Ülo Kuusk ja pärnulane Evald Virkus, noori Kahro Koit Koitla Pärnumaalt Audrust. Veteranide EMil olid kavas üksikalad (rebimine, tõukamine ja pikk tõukamine), noorte EMil kahevõistlus ja pikk tõukamine.

Ülo Kuusk võistles ainult rebimises ning tuli 237 tõstekorraga oma vanuseklassis ehk 65-69 aastaste meeste hulgas kindlalt võitjaks. Tõstevahendiks oli tal 16-kilone sangpomm. Teistel aladel võistlemast ta loobus, sest tal tuli teha ka kohtunikutööd.

“Kui ma oleksin kõigil aladel kaasa teinud, oleks mul tulnud liiga tihti rolli vahetada ning pesemiseks ja ümberriietumiseks poleks piisavalt aega jäänud. Kohtunik peab ju ülikonnas olema, mitte spordiriietes,” ütles Ülo Kuusk.

Seekord olid korraldajad tema sõnul teinud eksperimendi ja pannud kõik veteranid võistlema absoluutkaalus. See tähendab, et veteranid olid jagatud küll vanuseklassidesse, ent kaalukategooria oli kõigil üks.

“Osalt oli see kooskõlas minu kui Eesti Sangpommispordi Liidu presidendi ettepanekuga vähendada konkurentsi tihendamiseks veteranide kaalukategooriate arvu, ent absoluutkategooria minu meelest siiski ei õigustanud end: seitsmekümnekilost meest ei saa ju sajakilosega võistlema panna,” ütles Ülo Kuusk. “Mina tegin ettepaneku, et 40-49 aastastel meestel oleks senise viie asemel neli, 50-59 aastastel meestel senise nelja asemel kolm, 60-69 aastastel meestel senise kolme asemel kaks ning seitsmekümnestel ja vanematel meestel senise kahe asemel üks kaalukategooria. Tegin ettepaneku vähendada ka naisveteranide kaalukategooriate arvu ning juhul, kui mõnes kaalukategoorias on vähem kui neli võistlejat, panna see kokku järgmise kategooriaga.”

Hästi läks Kaunases ka Pärnu kandi meestel. 60-64 aastaste veteranide hulgas võistelnud Evald Virkus tuli rebimises 149 tõstekorraga (tõstis 16 kg sangpommi) kolmandaks ning kuni 18 aastaste ja üle 85 kilo kaaluvate noormeeste hulgas võistelnud Kahro Koit Koitla kahevõistluses hõbemedalile. Ta tõukas 24 kg sangpomme 88 ja rebis 117 korda.

“Leedukad olid võistluse väga hästi korraldanud. Pretensioone polnud kellelgi,” ütles Ülo Kuusk.

Sangpommi tõstmises peetakse ka Euroopa karikavõistlusi. Tänavuste karikavõistluste teine etapp toimus Sankt-Peterburgi lähedal Lomonossovis. Kuna Ülo Kuusel tuli sinna niikuinii kohtunikutööd tegema minna, võttis ta kaasa ka Palamuse valla noore sangpommisportlase Eveli Pahurini. Viimasel õnnestus püstitada rebimises 86 tõstekorraga uus isiklik rekord. See andis talle oma võistlusklassis hõbemedali. Tõstevahendina kasutas Eveli 24 kilost sangpommi.

“Võistlused toimusid Gazpromi rahadega rajatud uues ja uhkes spordikompleksis, kus on pallimängusaalid, jõusaal ja ujula. Selliseid komplekse on Gazprom Leningradi oblastisse rajanud paarkümmend,” ütles Ülo Kuusk. “Kahjuks ei saa meie sportlased kaasa teha kõigil karikavõistluste etappidel, sest selleks napib raha.”

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus