Kärdes tegutseb ekstreempark

Piibe maanteed mööda sõitjate pilku on kevadest saati köitnud huvitava kujuga tumesinised moodustised, mis Kärdesse jõudes tee peale ära paistavad. Tegemist on Eestis unikaalse Millennium-tüüpi paintballiväljakuga, mis on üks osa Tartu firma Küttering OÜ hallatavast ekstreempargist. 

 

Kütteringi omanik ja tegevjuht Argo Ratassepp hakkas oma Kärdes asuvasse vanematekodusse ekstreemparki rajama kaks aastat tagasi. Kõigepealt sai valmis krossirada.

„Mul on krossisõitjatest sõpru, kes arvasid, et siin oleks tore treenida,“ ütles Argo Ratassepp.

Krossirada saigi tehtud, ent nüüd saavad siin 140-kuubikulistel mini-krossiratastel kihutades adrenaliini koguda ka need, kes krossisõitu muidu ei harrasta. Sõnast „mini“ ei maksa siinkohal end eksitada lasta: mini-krossiratta sadulasse võib rahumeeli istuda kuni 110 kg kaaluv mees. Nii rattad kui ka turvavarustus (kiivrid, saapad, prillid, kaitsmed, püksid) on kohapealt võtta. Samal krossirajal saab sõita ka ATVdega.

Kui sarnaseid krossiradu on mujalgi, siis Millennium-tüüpi kummielementidega paintballiväljak on Eestis tõesti unikaalne. Olulisemaid võistlusi peetakse aga kogu Euroopas just sellistel standardile vastavatel väljakutel.

„Tallinnas ja Tartus pole asja viitsitud ette võtta, vaid renditakse võistluste jaoks Millenniumi kummielemente kalli raha eest Lätist või Moskvast,“ ütles Argo Ratassepp. „Mina aga oma elemente põhimõtteliselt välja ei rendi. Kes neid kasutada tahab, peab tulema siia, Kärdesse. See on minu viis oma kodukanti ja ekstreemparki propageerida.“

Idee sõpradelt

Paintballiväljaku väljaehitamise idee sai Argo Ratassepp samuti oma sõpradelt: nende hulgas on ka selle ala harrastajaid. Lisaks sellele on Ratassepp ise olnud viisteist aastat kaitseväes lasekeinstruktor. Paintball — sõjalis-sportlik mäng, kus värvikuulidega varustatud võistlejad täidavad etteantud lahingülesandeid — mõeldigi algselt välja sõjaväelaste lahingväljaõppeks, ent nüüd on see kujunenud üheks populaarsemaks meelelahutuseks adrenaliini ihkavatele inimestele. Seda mängivad nii noored kui vanad, mehed kui ka naised.

Meelelahutuse kõrval on paintball aga juba ka spordialaks, millel peetakse nii Euroopa kui ka Eesti meistrivõistlusi. Tänavuste Eesti meistrivõistluste üks etapp peeti Kärdes: see toimus 18. ja 19. juulil. Tuleval aastal tahab Argo Ratassepp meelitada siia võimaluse korral kõik meistrivõistluste etapid. Nädalalõputi on ta hakanud aga korraldama ekstreempargi mitmevõistlust, kus saab võistelda mees mehe vastu krossirattasõidus, ATV-sõidus ja paintballis ning naine naise vastu ATV-sõidus ja paintballis.

Pärast krossirajal või paintballiväljakul rassimist saab kohapeal sauna- ja kümblustünnimõnusid nautida ning soojal ajal ka kämpingumajakestes või saunalakas ööbida.

Tulu tulevikus

Tänapäeva inimeste seiklushimu ja adrenaliinivajaduse pealt üritavad teenida paljud, aga õnnestub see vähestel. Argo Ratassepp on ekstreemparki senini arendanud vähehaaval ning oma raha eest, st laenu võtmata ja projektidega raha taotlemata. Ligikaudse arvestuse kohaselt on ta Kärde ekstreemparki investeerinud kaks miljonit krooni. Tulu loodab ta ettevõtmisest saama hakata kolme-nelja aasta pärast, kui pargi funktsioneerimiseks vajalikud rajatised enam-vähem välja ehitatud ja kui ka majandussurutis loodetavasti taandumas. Samas pole ta märganud, et paljuräägitud „masu“ tema seiklusäri nii väga mõjutanud oleks: kui ikka tuleb tuju korssi sõita või värvikuulilahingut pidada, siis leitakse selleks raha kõigele vaatamata.

Praegu on Ratassepal ka üks europrojekt „soolas“. Kui see rahastamist leiab, kerkib Kärdesse Eesti esimene paintballihall, kus saab talvisel ajal 20 x 40 m suurusel kunstmuruväljakul värvikuulilahinguid pidada. Ka õues võiks Ratassepa arvates talvises ekstreempargis midagi teha saada, näiteks lume-lohelauaga sõita.

„Nägin ükskord Tallinna lähedal Jüris, kuidas seda tehakse. Väga lahe värk oli,“ ütles Argo Ratassepp. „Meie talu 80 hektarist maast on suurem osa põllumeestele välja renditud, ent talvel saaks ka seda maad lume-lohelauasõiduks kasutada.“

Veel mõlgutab ekstreempargi arendaja mõtteid toitlustuskoha avamise üle: Piibe maantee on siinsamas ja Endla looduskaitseala samuti lähedal ning viimane meelitab ligi üsna palju turiste, kes Kärdes keha kinnitamisest huvitatud võiksid olla. Ka ekstreempargi külastajatele ei peaks siis toitu teistelt firmadelt tellima.

„Kui asi toitlustuseni läheb, siis pean Tartust päriselt ära Kärdesse tulema, praegu saan oma aega veel kahe koha vahel jagada,“ ütles Argo Ratassepp.

iii

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus