Jõgevamaa gümnaasium pakkus põnevaid valikkursusi

Teist aastat järjest saavad Jõgevamaa gümnaasiumi õpilased valida kevadel valikainetenädala kursustest midagi põnevat ja praktilist. Valikkursuste nädalal saab õpilane hulgaliselt praktilisi kogemusi ning proovida ehk isegi oma tulevast elukutset.

“Idee sündis sellest, et tahtsime pakkuda õpilastele põnevaid kursusi ning võimalust tutvuda huvitavate õpetajatega,” rääkis Jõgevamaa gümnaasiumi õppejuht Anti Alasi. Tema sõnul otsis kool sellist õppevormi, mis lubaks ükskõik millisest Eesti või maailma otsast inimesi õpetama kutsuda ja üks kursus ühe nädala jooksul on sobiv.

Jõgevamaa gümnaasium on ses osas teistele koolidele teenäitajaks ja eeskujuks. “Sellist asja, et ühe nädala jooksul saab terve kursuse läbida, üldhariduskoolides varem tehtud ei ole. Kursused on ikka sügisest kevadeni, mitte esmaspäevast reedeni,” sõnas õppejuht. Kui mullu oldi esimesed innovaatorid, siis sel aastal ühines ideega Noarootsi gümnaasium. Järgmisel aastal soovivad mõttega kaasa tulla Läänemaa gümnaasium, Jõhvi gümnaasium ning Tartu Tamme gümnaasium. “Võru võttis meie mõtte üle kolmekordselt. Neil on plaanis korraldada valikkursuste nädalaid kolmel korral õppeaasta jooksul,” lisas Alasi. 

Kümme kursust Jõgevalt ja kaugemalt

Sel aastal oli õpilastel võimalik osaleda kümnel erineval kursusel. Algselt oli nimekirjas 24 valikut, kuid täituvuse ja huvi põhjal valiti välja need, mis olid õpilaste seas kõige populaarsemad. Kui juhtus, et ühele kursusele oli rohkem tahtjaid kui kohti, siis mängis rolli õppeedukus ja õppesuuna valik. Anti Alasi sõnul pidid 10. ja 11. klassid kursused valima, aga 12. klass võis ainekursusi valida.

“Õpilane ise otsustas, kui palju ta jõuab eksamite kõrvalt sellega tegelda. Seda võimalust kasutas pea kolmandik 12. klassi õpilastest,” rääkis õppejuht.

Jõgevamaa gümnaasiumis oli õpilastele valikusse antud neli kursust, lisaks tehti koostööd Tartu ülikooli, Tartu kutsehariduskeskuse, Põltsamaa ametikooli ning Ahhaa teaduskeskusega. Sarnaselt mullusele, õppisid gümnasistid Neeme Kati juhendamisel matkamise aluseid. Viide päeva mahtus matkatarkusi, varustuse kokkupaneku harjutamist ning ööbimisega matk Taevaskotta. Õpilased said hea ülevaate, kuidas matka planeerida, mida selleks vaja läheb ning nõuandeid looduses hakkamasaamiseks.

Õpetajate Veronika Uusna, Ulvi Tiisleri ja Maire Tuimetsa õuesõppe looduskursus viis õpilased iga päev loodust avastama. Külastati Peipsi-äärset piirkonda, Endla raba, jääajakeskust. Võeti ning analüüsiti vee- ja mullaproove. Gümnaasiumi kunstiõpetuse õpetaja Anne Jaama ja Jõgeva kunstikooli õpetaja Piret Järve juhendamisel toimus kursus “Joonistamine – nägemise kool”. Osaleda said kõik, kel oli teema vastu huvi, kunstialaseid eelteadmisi ei nõutud.

Praktilisi oskusi ning Jõgevamaa ja Tartu vaatamisväärsusi õpiti kursusel “Tunne oma kodukanti”. Õpilastel tuli ise leida infot vaatamisväärsustest ning pärast korraldati ka väljasõit. “Mulle meeldis see kursus väga, sest tunde viisid läbi minu lemmikõpetajad Tiit Naarits ja Merle Ojamets,” rääkis 11a klassi õpilane Maris Meos.

Kursusel sai Maris tutvustada kaasõpilastele oma praktilise tööna valminud filmi Põltsamaast. “Kui varem olin väga enesekriitiline, siis kõrvaltvaatajana polnud vigagi,” muigas Maris. Kõige enam meeldisid talle kursusel Kalevipojaga seotud vaatamisväärsused, nagu näiteks Põltsamaa Sõpruse park ja Kalevipoja muuseum Kääpa külas. “Muuseumi tahaksin kunagi uuesti külastada,” lisas ta.

Koostöös Ahhaa keskusega tehti astrofotosid ning uuriti inimese anatoomiat. Esimesel päeval õpiti Saadjärve ääres veeohutust ja esmaabi andmist. Külastati Tartu ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi katseloomakeskust, verekeskust ning geenivaramut. 

Valikud fotograafiast mälutreeninguni

Põnevust ning avastamisrõõmu pakkus fotograafiakursus edasijõudnutele. 11c klassi neiu Kätleen Noormägi ütles, et sai sealt väga palju juurde. “Õppisime kaamerat paremini käsitsema ning märkama asju enda ümber. Kursuse läbiviija Sigrid Kuusk pani meid raamidest välja mõtlema ja tänu sellele sündisid ka väga lahedad pildid ning meil oli lõbus,” meenutas ta. Lisaks pidid õpilased igal hommikul klassi ees rääkima oma autoportreest, mille nad eelmisel päeval valmis olid teinud. “Seda oli huvitav kuulata ning kindlasti saime sellega juurde ka enesekindlust ning esinemisoskust,” rääkis Kätleen.

Samal fotograafiakursusel osales ka abiturient Sandra Kuusk, kes kirjeldas kursustenädalat kui harivat ja inspireerivat. “Käisime pildistamas kooli ümbruses, linnas ning ka Pedja jõe ääres, kus mõni neiu piltide tegemiseks juba vettegi läks. Mida rohkem julgustas kursusejuhendaja Sigrid pöörasusi tegema ja pilte elama panema, seda rohkem pakatasid kõik uutest ja huvitavatest mõtetest,” jutustas Sandra. Lisaks õpiti kasutama programmi PhotoShop. “Programmi õppides ei öelnud keegi kuue tunni jooksul, et ta ei jaksa enam koolipingis istuda, kõigile oli see uus ja väga huvitav kogemus. Kindlasti soovitan valida õpilastel võimaluse korral selle kursuse. ”

Tartu kutsehariduskeskus pakkus huvilistele iluteeninduse kursust. “Sel aastal me soostereotüüpe ei murdnud. Osalesid ainult tüdrukud,” sõnas õppejuht Anti Alasi.

Põltsamaa ametikoolis tegid noored mõtterännaku Vahemere äärde ning valmistasid Itaalia, Hispaania ja Kreeka päritolu hõrgutisi. “Käisin ka ise esimesel päeval neil külas. Sain proovida ja oli väga maitsev,” kinnitas õppejuht.

Tartu ülikooli psühholoogiamagistrantide käe all sai nädala jooksul oma mälu treenida. “See on praktiline ja vajalik võimalus uusi teadmisi talletada ning õppida oskust mälust uut infot leida,” kinnitas Alasi.

MARGE TASUR

 

 

blog comments powered by Disqus