Päästekomandod võtsid üksteiselt mõõtu

Laupäeval peeti Jõgeval Lõuna päästekeskuse kutsemeisterlikkuse võistlused, kus selgitati juba üheksandat korda välja Lõuna-Eesti osavaim ja kiireim päästemeeskond. Üldarvestuses kaitses mullust esikohta Viljandi päästekomando meeskond, üksikharjutustes jõudsid auhinnalistele kohtadele ka Jõgevamaa päästjad.


Jõgeva linna sünnipäeva raames toimunud võistlused algasid piduliku rongkäiguga, mis suundus Jõgeva kesklinnast piki Aia tänavat Jõgeva päästekomando juurde. Marsimuusikaga andis rongkäigule hoogu juurde Kaitseliidu Jõgeva maleva ja Torma valla puhkpilliorkester Kristi Talistu juhatusel. Võistluste pidulikult avamisel tervitasid osavõtjaid Lõuna päästekeskuse juht Margo Klaos ja Jõgeva linnapea Aare Olgo. 

Võistlused komandodele, mitte sportlastele

Kutsemeisterlikkuse võistlus koosnes kahest osast, esimeseks jõukatsumiseks oli lahinghargnemine päästeautoga, kus jäljendati tööd reaalsel tulekahjul. Päästjad pidid aja peale riietuma kaitseriietusse, vedama autopumbaga ühendatud voolikuliinid õppetorni teisele korrusele ja tabama sealt veejoaga märklauda. Teine voolikuliin tuli aga vedada imiteeritud kõrvalhoone katusele ja ka seal veejoaga üks märk maha lasta. Võistluse teises osas tuli teha alarmsõidukijuhi test, mis sisaldas viis küsimust alarmsõidu kohta.

Päästeameti Lõuna päästekeskuse Jõgevamaa päästepiirkonna juhataja Jüri Alandi sõnul oli lahinghargnemine varem tuletõrjespordivõistluste üks osa ning kutsemeisterlikkuse võistlused kutsuti ellu just sooviga aktiviseerida komandode koosseise. “Tahtsime, et ka komandod võtaksid võistlustest osa,” lausus Alandi. “Muidu olid need tuletõrjesportlaste pärusmaa ja läksid liiga spordiks kätte. Võistlustega soovime lihvida komandode igapäevaseid tegevusi ning sellega tõsta nende võimekust.”

Varasematel aastatel on võistluste kavas olnud ka teisi alasid, näiteks vigursõit lahingautoga, kuid tänavu tuli sellest loobuda. “Eelarve on järjest õhem ning autod ei peaks sellele valule vastu,” selgitas päästepiirkonna juhataja. 

Osalesid ka Palamuse vabatahtlikud päästjad

Neljaliikmelisi meeskondi osales võistlustel üheksa, kutseliste komandode kõrval tegi kaasa ka Palamuse vabatahtlik päästekomando. Üldkokkuvõttes jäi meeskond, kuhu kuulusid Margus Kaasik, Mihkel Likk, Madis Likk ja Lembit Lillemets küll viimaseks, kuid näiteks lahinghargnemises suudeti ühte konkurenti edestada. “Müts maha meeste ees,” kiitis Jüri Alandi esmakordselt osalenud vabatahtlike päästjate esinemist. “Nendel võistlustel loeb väga palju kogemus, näiteks selle teadmine, mida kohtunikud hindavad. Püüan teha kõik, et nad püssi põõsasse ei viskaks ning ka järgmisel aastal võistlustel osaleksid.”

Kaitseriietusse riietumisega said meeskondlikult kõige kiiremini hakkama Viljandi päästekomando liikmed, kõige aeglasem neist sai täisvormi selga 49,93 sekundiga. Jõgeva komando (Elari Kliiman, Guido Vahtra, Raino Poll ja Siim Kaaver) hõivas ajaga 51,43 sekundit meeskondlikult teise koha. Individuaalselt oli aga kõige kiirem Mustvee päästekomando mees Rain Koppel, kes kulutas riietumisele vaid 29,97 sekundit.

Ka lahinghargnemisega said kõige kiiremini hakkama Viljandi mehed, kogu harjutuse peale kulus neil aega 2.39,39. Sellegi harjutuse teisena lõpetanud Jõgeva komando kaotas võitjatele 37 sekundiga, viimaseks jäänud meeskond aga ligi kolme minutiga. Kahe ala järel ka üldkokkuvõttes kõrgele kohale pretendeerinud Jõgeva komandole sai saatuslikuks test, kus teeniti kolm trahviminutit ja lõppkokkuvõttes lõpetati viienda kohaga. 

Harjutada on ikkagi vaja korralikult

Jüri Alandi sõnul võib päästepiirkonna meeste etteastega rahule jääda. “Aga harjutada on ikkagi vaja,” ütles ta. “See ju ongi meie igapäevane töö. Maksumaksja ei soovi ju sellist teenust, kus me tuleme kohale, aga ei saa oma tööga hakkama. Päästjatele on võistluste kavas olnud harjutused tavalised, neid tuleb regulaarselt aja peale teha. Arvestuste tulemustest sõltub aga meeste töölolek – kui neid harjutusi normatiivide piires ära ei tee, lõpetatakse tööleping.”

Päästepiirkonna juhi sõnul on kutsemeisterlikkuse võistlused päästjatele väga vajalikud. “Võistlustel võib näha paremaid meetodeid ja võtteid, mida saab sündmuskohal väga edukalt kasutada,” lausus ta. “See ongi koht, kus me saame lühendada elupäästeahelat. Meil pole võimalik panna komandot igasse asustatud kohta, aga me saame oma kiirema ja parema tegevusega sündmuskohal oma töö efektiivsust tõsta.” 

Lõplik paremusjärjestus: 

  1. Viljandi päästekomando 4.59,32
  2. Mõniste päästekomando 5.58,17
  3. Tõrva päästekomando 6.07,32
  4. Võru päästekomando 6.36,45
  5. Jõgeva päästekomando 7.08,23
  6. Mustvee päästekomando II 7.14,25
  7. Tabivere päästekomando 7.33,81
  8. Mustvee päästekomando I 8.24,85
  9. Palamuse vabatahtlik päästekomando 11.24,50

 

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus