Härjanurme kalatalu käive suureneb tänavu

Härjanurme kalatalu peremees Aarne Liiv kinnitas, et majandussurutisest hoolimata suureneb tänavu tema kalatalu käive, kuid kasuminumber ei tule kindlasti enam nii ilus kui mullu.

Majandussurutis annab kalakasvatajale tunda eelkõige hindades, sest kala on jaekaubanduses odavamaks läinud.

Härjanurme kalatalu müüb kampaania ajal nädalas 14-15 tonni värsket kala, halvematel kuudel kümne tonni ringis, parematel aegadel rohkem. Enim müüakse kala Tallinnas ja Tartus.

„Meie eelis on värske kala, sest me ei tapa ühtegi kala enne, kui pole tellimust tulnud. Eestis polegi kahjuks kriteeriume, mis on värske kala. Kas mitu kuud sügavkülmas seisnud kala on värske?” küsis Liiv.

Eksportinud on Härjanurme kalatalu seni eluskala ainult Lätti, sest vedamine on väga kulukas.

Veel on kaks korda vähenenud kalatalu söögikoha klientide hulk. Söögikoht annab meile ehk viis protsenti käibest, eelkõige on see mõeldud inimestele talu toodangu tutvustamiseks,” ütles peremees.

Liivi hinnangul kannatavad kriitilistel aegadel majanduslikus mõttes  eelkõige vanad tegijad, kel on kõik sisse töötatud ja kes ei viitsi end liigutada. Neile võib taoline olukord mõnikord lausa hukutavaks saada. „See annab uutele tõusvatele tegijatele šansid ja meie oleme need saanud,” tõdes ta.

Eestis pole Liivi sõnul ükski konkurent veel oma kalakasvandust likvideerima pidanud. Küll on ta kuulnud halbu uudiseid mujalt maailmast. Näiteks vallandati Tšiilis ühes suures kalakasvanduses kolmveerand töötajatest.

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus