Puidusektoris käib praegu turu korrastumine

Puidusektoris on käsil turu korrastumine. Nõrgemad tegijad on  kadunud, alles jäänud tootjatel peaks praegu  juba piisavalt tööd olema.

Kui puidusektoris võib oodata väikest kasvu, siis seda eelkõige sellepärast, et osa suuri tegijaid on uksed kinni pannud. Meie lähemas ümbruses on tuua mitu taolist näidet.

Meie valmistame liimpuidust detaile akendele ja ustele. Nõudlus pole meie sektoris kindlasti veel taastunud, kuid tegijaid on vähemaks jäänud.

See ei puuduta majandust tervikuna, sest kõik sektorid pole veel korrastunud. Sellepärast ei saa ka öelda, et oleme kogu majandusega tõusu alguses.

Loodetavasti jõuame peagi tagasi normaalsesse majandusse, sest  viimasel kolmel-neljal aastal toimunu oli ebanormaalne. Kui inimesed ei tahagi enam korralikku tööd teha ja kui kõik, mis keegi valmis teeb, õnnestub maha müüa, ükskõik, kas asjal mingit kvaliteeti või väärtust on, siis pole see päris õige. Majandusest oli vaja n-ö mull välja lasta, et olukord stabiliseeruks.

Nüüd hakkame tasapisi edasi arenema. Osades sektorites käib see protsess lihtsalt kiiremini, osades aeglasemalt. Ma ei oskagi täpselt öelda, kas oleme kogu majandusega kusagil keskel või juba päris alla jõudnud ja hakkame vaikselt ülespoole tulema.

Puidusektoris oli korrektsioon armutu ja kiire, kõikides sektorites pole see nii olnud. Ülikiire korrektsioon korraga kõikides sektorites poleks kogu ühiskonnale tervikuna ka kasulik, sest töötute hulk kasvaks väga suureks.

TIIT SAAR, aktsiaseltsi Puit-Profiil juhataja 

blog comments powered by Disqus