Külv algas hernest ja oast

Mõned Jõgevamaa põllumehed alustasid külviga möödunud nädalal, praegu käib töö juba paljudes põllumajandusettevõtetes. Mitmel pool on hakatud lisaks teraviljadele ja õlikultuuridele senisest rohkem hernest ja uba kasvatama. 

Hernest ja uba külvati esimesena Põltsamaa valla osaühingus Vitsjärve Põldur. “52 hektaril kasvatame hernest ja 68 hektaril söödauba, mida hakkasime kasvatama tänavu. Söödauba on väga hea põllukultuur viljavahelduseks ning leiab edukalt ka turgu,” ütles juhataja Tanel Tõrvand.  Tema sõnul kasvatavad Põltsamaa piirkonnas uba kaks või kolm põllumajandusettevõtjat. Järgmisena hakkab Vitsjärve Põldur külvama otra, mida on plaanitud 70 hektarile. 

Esmaspäeval asuti hernest külvama Torma valla põllumajandusettevõttes Sadala Agro. “Varase odra külv algab nädala lõpul,” märkis juhataja Ahti Kalde, kes kiitis külvitöödeks sobivaid ilmu.

Hernes on esimene tänavu külvatav põllukultuur ka Sadala kandis asuvas Miku talus. “Viimastel aastatel on hernekasvatus populaarsemaks muutunud ja seda soodustavad ka keskkonnanõuded. Kui hernes hästi kasvab, võib loota ka üsna korralikku tulu. Herneseemne valik on mitmekülgne. Meie varusime neid põllumeeste ühistust Kevili,” rääkis talu peremees Sulev Tutt. 

Maad võiks rohkem olla

Laiuse lähedal tegutsevas osaühingus Jaani Põld külvati  möödunud nädala kolmapäeval kümnele hektarile karjamaa rohusegu. “Eelmisel reedel külvasime ka veidi varast otra, millel pinda kokku ligi 60 hektarit. See teravili läheb nii loomasöödaks kui ka müügiks. Haritavat maad jätkub, kuid seda võiks ka rohkem olla,” rääkis osaühingu juht Vallo Allingu. “Ilmad on ilusad ja põllud kuivanud, esimesed tööpäevad on läinud hästi,” lausus Allingu. 

Töö kahes vahetuses

Jõgeva vallas Laiuse põllumajanduse osaühingus hakati esmaspäeval varast otra külvama. “Esimesel päeval külvasime üheksale hektarile, teisel aga juba suuremale pinnale. Plaani järgi kestab varase odra külv nädala lõpuni ning tänavu kasvatame seda suvivilja 206 hektaril. Seejärel alustame suvinisu külviga,” ütles agronoom Ilme Põder. “Mullu saime külviga varem alustada. Sel kevadel segasid külm ja vihmased ilmad. Nüüdseks on põllud aga juba kuivemad,” lisas ta. Laiuse firmas on külvamas masinamehed Üllar Saar ja Jaak Saar, kes töötavad kahes vahetuses. Üks alustab hommikul kell 5 ja töötab kella üheni päeval ning siis jätkab teine.

Kolmapäeval algas odrakülv Palamuse valla ettevõtte osaühingu Kerseli põllul Visusti külas. “300 hektarit on meil odra ja 110 suvinisu all. Järgmisel nädalal plaanime aga alustada rapsi külvamisega,” lausus juhataja Toomas Tuula.

Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liidu eestvedaja Raul Soodla sõnul ostavad ühenduse liikmed väetisi ning osa seemnevarudest ühiselt.

“Põltsamaa vallas tegtseval Mällikvere põllumajandusühistul on seemnekuivati ning see firma paljundab seemnevilja meie liidu liikmete jaoks,” ütles ta.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus