Põllumehel kiire kukil

Möödunud nädalal rebenes lõpuks paks pilvetekk ja kauaigatsetud päike pääses  kohe mitmeks päevaks särama ja rõõmustama. Tühja sellest, et tugev tuul  aeg-ajalt jalust niita ähvardab. Põllud vajavadki kuivatamist, sest pool aprilli juba möödas ja kevadtöödega kiire.

Täna on rahvakalendris künnipäev ja ennevanasti oli kombeks sel puhul vähemalt üks vagugi põllule künda, olgu siis või lumi maas, et saak rikkalik tuleks.

Tänavu on põllud ammu lumest vabad ja traktorid ilma heitlikkusest hoolimata kõikjal müttamas. Küllap eksib siiakanti veel nii mõnigi lörtsipilv, muidu pole ju õige aprillgi!  Seda lumelobjakat, mis enne lehekuud taevast alla saadetakse, on vanarahvas millegipärast põlluväetiseks pidanud. Ehk seepärast, et sageli on muld just külvitöö lõppedes taas kuivavõitu ja sahmakas sademeid teretulnud.

Karksi kandis on tähele pandud, et kui maa enne haljaks läheb kui mets, siis tuleb rikas suvi. Just sel kevadel kipub nii olema: päiksepoolsed põndakud on siin-seal tõesti juba rohelised. Kas Mulgimaa vanasõna tänapäevalgi  paika peab, näeme juba nelja-viie kuu pärast, kui taas aeg salvi täita. 

 

 

blog comments powered by Disqus