Varga näpud sügelevad sinu jalgratta järele

Kevadsuvine rattasõiduhooaeg on ühtlasi rattavaraste tegutsemise tippaeg. Kui sõiduvahend sulle kallis on, tee endast olenev, et varast mitte lihtsa saagiga ahvatleda.


Igal aastal antakse politseile Lõuna-Eestis teada paarisajast rattavargusest, kusjuures suurem hulk ratastest varastatakse just kevad-suvisel perioodil, mil neid on enam liikvel. Kuigi rattahooaeg pole veel täielikult alanud, on tänavu politseile juba teatatud mitmest rattavargusest Jõgevamaal. Näiteks varastati jaanuaris Põltsamaal kaupluse eest sinna jäetud naiste jalgratas ning veebruarikuus jalgratas, mille mees jättis Puurmani vallas bussipeatuse juurde hoiule, kuniks ise eemale metsaserva keha kergendama läks. Kui mees tagasi tuli, oli tema sõiduvahend kadunud. 

Välistamaks, et sinu sõiduvahend varga saagiks ei langeks, soovitab politsei toimida järgmiselt.

*Ära jäta oma ratast lukustamata ning valveta. Vargal kulub vaid sekund, et rattasadulasse istuda ja võõra varaga minema sõita.

* Märgista oma ratas või tähista eritunnustega. Ratta täpne kirjeldus, raami number, eritunnused jäta meelde või pane kuhugi kirja.

* Olles langenud rattavarguse ohvriks, anna sellest kindlasti politseile teada. Varaste väljaselgitamiseks on tarvis iga infokildu ja tõendit. Kui teatad rattavargusest, saab politsei sulle selle kohe tagastada, kui sõiduvahend vargalt tagasi on saadud.

Politseis on hoiul mitmeid jalgrattaid, mille omanikke pole olnud võimalik tuvastada. Rattaid on leitud teeservadest mahajäetuna, saadud tagasi varastelt või muude uurimistega seotud läbiotsimiste käigus. Hinnanguliselt enam kui pooled rattad õnnestub tavaliselt õigetele omanikele tagastada.

KERLY PEITEL, politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja

blog comments powered by Disqus