Gunnar Koll usub põllumajanduse jätkusuutlikkusse

President Toomas Hendrik Ilveselt riikliku autasu, Valgetähe V klassi teenetemärgi pälviv Eesti Taimekasvatuse Instituudi (ETKI) Jõgeva seemnekeskuse osakonna juhataja Gunnar Koll peab Eesti põllumajandust jätkusuutlikuks. Tema sõnul kavatsetakse tänavu seemnekasvatuse edendamiseks nüüdisaegseid põllutöömasinaid osta.


Presidendilt teenetemärgi saamisest kuulis Gunnar Koll Jõgeva vallavolikogu liikmelt Ain Viigilt. “Ta õnnitles mind. Esialgu ei osanud kohe midagi arvata. Minule oli autasustamine täielik üllatus. Uurisin sedagi, missugusest allikast info pärineb. Kinnituse saamiseks leidsingi internetist vastava artikli. Selle autasu saan tänu kolleegidele, kellega ma tunnustust jagan,” rääkis Koll.

Ta märkis, et on seemnekeskuse igapäevatöö korraldamisel ja üksuse arendamisel pidanud kõige olulisemaks korrektsust ja täpsust. “Seemnetootmise spetsiifika nõuab seda kogu kollektiivilt. Olulised on on tööde õigeaegne teostamine, külvikorrast kinnipidamine, nüüdisaegsete  agrotehniliste võtete kasutamine, mis tagavad kvaliteetse külviseemne tootmise. See ongi meie peamine eesmärk.”

Eelistatakse kohalikke sorte

Gunnar Kolli sõnul kasvatatakse Eesti Taimekasvatuse Instituudi Jõgeva seemnekeskuse põldudel 2000-2500 tonni sertifitseeritud  seemet. “Suurem osakaal on tali- ja suvinisul ning odral. Vähemal määral paljundame talirüpsi, suvirapsi ja liblikõieliste heintaimede sertifitseeritud seemneid. Eelistatud on Eesti Taimekasvatuse Instituudis aretatud või esindatavad sordid. Samuti tegeleme kartuli- ja köögiviljaseemnete kasvatamisega. Teraviljade osas on põllumeeste vajadus  kindlasti suurem, kuid praegu oleme oma pinnalt suutnud toota maksimumi.”

Jõgeva seemnekeskusel on kokku 750 hektarit maad, millest 180 hektarit on riigimaa ja 570 hektarit rendimaa. “Suurendamiseks võimalused puuduvad, sest vabu maid lähikonnas ei ole. Seemnekeskuse maad paiknevad kolmes vallas – Jõgeva, Pajusi ja Palamuse,” rääkis ta.

Masinapark aina moodsamaks

Gunnar Koll rääkis, et seemekeskust nüüdisajastatakse vastavalt rahalistele võimalustele. “Uuendatud on teraviljasorteerid. Eelmisel aastal ostsime uue teraviljakombaini, väetisekülviku ja põllurullid, renoveerime töökoja küttesüsteemi, kus kütmiseks kasutatakse teraviljajäätmeid. Käesoleval aastal plaanime osta võimsama traktori, uue taimekaitsepritsi ja mullaharimiseks tüükkultivaatori. Perspektiivis vajame uut kuuemeetrilist teraviljakülvikut.”

Eesti põllumajanduse tulevikust rääkides avaldas Gunnar Koll arvamust, et majandusharu tervikuna on jätkusuutlik. “Eesti põllumees on ennegi kriisidega hakkama saanud. Piimasektoris on praegu rasked ajad, mis eeldavad tarkade otsuste tegemist. Muidugi mõjutab see ka seemnetootjaid, sest märkimisväärse osa ostjatest moodustavad loomakasvatajad. Arvan aga, et nõudlus sertifitseeritud seemne järele suureneb pidevalt, kuid mitte väga järsult,” rääkis ta.

Juured on Palamuse vallas

Gunnar Koll on sündinud Tartu linnas, elanud ja õppinud Tallinnas. “Minu isa on pärit maalt, Palamuse vallast. Koolivaheajad veetsin vanaema juures maal, kus kohaliku kolhoosieluga tutvusin oma onu kaudu, kes töötas “Kevade” kolhoosis brigadirina. Tihti võttis ta mind tööle kaasa, sealt see pisik külge jäigi. Pärast EPA lõpetamist läksin tööle Kuremaa sovhoostehnikumi, kus töötasin 14 aastat peaagronoomina. Edasi juhtisin Kuremaa põllumajandustehnikumi õppemajandit. 2000. aastast töötan praeguses Eesti Taimekasvatuse Instituudis seemnekeskuse osakonna juhatajana. Ametilt olen aga agronoom, mitte sordiaretaja, nagu on mind ekslikult iseloomustatud teenetemärgi saajate nimekirjas,” ütles riikliku autasu vastne kavaler.

Tunnustus õigele mehele

“Hindan Gunnar Kolli majandamisoskust, sihikindlust ja järjepidevust seemnekeskuse hoonete remontimisel, seadmete ja masinate uuendamisel. Tänaseks on kõik seemnekeskuse hooned heas korras ning olemas nüüdisaegsed masinad ja seemnetöötlemise seadmed. Gunnar on väga nõudlik heakorra suhtes. Kogu seemnekeskuse territoorium, sealhulgas põllud, on alati korrektsed ja puhtad. Ootame Gunnar Kollilt senist edu ja tunnustust toonud töö jätkamist ja Jõgeva seemnekeskuse juhtpositsiooni jätkuvat hoidmist Eesti seemneturul, aga ka Jõgeval kasvatatud seemnete suuremat jõudmist välisturgudele,” ütles Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktor Mati Koppel.

“Valgetähe teenetemärk läks õigele mehele. Gunnar Kolli autasustamine on Eesti iseseisvuspäeva eel väga hea uudis kogu Jõgevamaale,” ütles Jõgeva vallavolikogu esimees Ain Viik.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus