Helsingi messil tutvustati ka Jõgevamaa turismiobjekte

Helsingis möödunud nädalal toimunud traditsioonilisel turismimessil “Matka 2015” oli seekord väljas ka Jõgevamaa esindus. Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse turismikonsultandi Anneli Villemi, Jõgevamaa Koostöökoja tegevjuhi Aive Tamme, Põltsamaa muuseumi juhataja Rutt Tänava ja Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi direktori Arne Tegelmanni jaoks kujunesid neli messipäeva töörohkeiks, aga huvitavaiks.


Jõgevamaa esinduse lähetas Helsingi messile Jõgevamaa Koostöökoda. Kulud kaeti tegevusgrupi arendamiseks ette nähtud vahenditest. Tõsi, eraldi boksi üürimine oleks läinud liiga kalliks, seepärast tegutseti n-ö allüürnikuna Sihtasutuse Lõuna-Eesti Turism renditud pinnal.

“Meid huvitas küsimus, kas Helsingi turismimess võiks olla see sündmus, kus Jõgevamaa esindatud peaks olema,” ütles Jõgevamaa Koostöökoja tegevjuht Aive Tamm. “Messi tulemused vajavad veel analüüsimist, ent juba praegu võib öelda, et nähtavamaks tegime ennast kindlasti. Meil on palju teemasid, millega ülelahe-naabrites huvi tekitada: vanausulised, vooremaastik, Põltsamaa oma rikka ajaloo ning veini- ja juustutootmistraditsioonidega jne.”

Jõgevamaa esindajatel oli Helsingi messile kaasa võtta maakonna vastvalminud mainekujundustrükis, mis tutvustab fotode ja lühikeste tekstide vahendusel Jõgevamaa turismi tähtobjekte, nagu Põltsamaa loss ja roosiaed, Lustivere ja Puurmani mõisahoone, Laiuse lossivaremed, Kuremaa veski, Kirna matkarada, Endla looduskaitseala, Kassinurme mäed jne. Trükisest üllitati ka soomekeelne variant, mida oli hea Helsingis jagada. Mainetrükis valmis Leader-programmist rahastatud maakondliku kohaturundusprojekti ühe osana.

Veel oli meie maakonna esindajatel messikülastajatele pakkuda Jõgevamaa kaarte, möödunud aastal välja antud Jõgevamaa turismiinfovihikuid ja soomekeelseid Jõgevamaa kultuurisündmuste kalendreid. Palamuse ja Põltsamaa muuseumi inimestel olid mõistagi kaasas ka neid paiku ja muuseume tutvustavad materjalid.

Laupäev rahvarohkeim

“Meie läksime juba mitu aastat tagasi seda teed, et hakkasime tegema flaiereid, mille ühel küljel tutvustame muuseumi, teisel reklaamime aga sügisest Suurt Paunvere Väljanäitust. Selliste flaieritega oleme käinud nii meie oma Touresti messil kui ka Riias toimuval Balttouril,” ütles Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi direktor Arne Tegelmann. Kui Tallinna ja Riia messil on ta korduvalt käinud, siis Helsingi omal oli ta esimest korda.

“Senini olen Helsingi messile ainult materjali saatnud. Kohale on selle toimetanud ja siin välja jaganud Sihtasutuse Lõuna-Eesti Turism esindajad. Nüüd oli võimalus siinset melu ka oma silmaga näha,” ütles Arne Tegelmann.

Kui neljapäeval ja reede hommikul oli messihallis tema sõnul veel suhteliselt vaikne, sest sisse pääsesid ainult spetsialistid, st reisikorraldajad ja turismiettevõtjad, siis reede õhtupoolik ja eriti laupäev olid vägagi rahvarohked. Pühapäev oli taas vaiksem päev.

“Soomlased teavad paremini muidugi Tallinna, Tartut, Pärnut ja Saaremaad, aga oli ka neid, kes olid varem Palamusel käinud või sellest paigast kuulnud,” ütles Arne Tegelmann. “Üks noormees rääkis näiteks õhinal, et kavatseb koos perega suvel Palamusele tulla. Et isal ettevõtmise vastu suurem huvi tekiks, andis ta talle kätte “Kevade” soomekeelse tõlke. Ning isale oli see vägagi meeldinud.”

Arne Tegelmanni sõnul külastas Palamuse muuseumi möödunud aastal umbes 14 000 inimest, kellest 500-700 olid välismaalased. Viimaste hulgas oli kõige rohkem just soomlasi.

Huumoriga pooleks

“Messil tehtud tööga võib üldjoontes rahule jääda,” ütles Põltsamaa muuseumi juhataja Rutt Tänav. “Sain rääkida inimestega, kes tõesti asjast huvitatud olid ja kes ilmselt tõesti suvel ka Jõgevamaad uudistama tulevad. Rahvast oli küll palju, aga järjekordi ei tekkinud, nii et jõudsime tegelda kõigiga.”

Hea soome keele oskajana võis Rutt Tänav soomlastega vesteldes naljagi visata ja tema sõnul on see suur pluss: väikese huumorilisandiga “neelatakse” ka asjalik info paremini alla.

Nelja messipäeva jooksul said meie esindajatele selgeks soomlaste tüüpküsimused.

“Soomlased armastavad haagissuvilatega ringi reisida,” ütles Arne Tegelmann. “Seepärast küsiti meilt päris palju infot haagissuvilatele mõeldud parklate kohta. Ka spaade vastu tunnevad soomlased suurt huvi.”

Rutt Tänava sõnul küsitakse tihti ka seda, kas Eestis saab ikka autot turvaliselt parkida ning kas siin Neste bensiinijaamu ka on: soomlased usaldavat ainult oma Nestet.

“Loodame, et näeme kõiki, kellega Helsingi messihallis möödunud nädalavahetusel vestlesime, suvel Jõgevamaal,” ütles Anneli Villem. “Edastan maakonna turismiettevõtjatele kindlasti palve, et nad suvel jälgiksid, kas Soomest tuleb rohkem turiste ning kas nende suurem arv võib olla meie messitöö tagajärg.”

Lastega külastajatele jäi Helsingi messilt kindlasti meelde meie Vudila mängumaa maskott Vuta, kõigile teistele aga Põltsamaa vein ja juust ning Peipsi äärest pärit marineeritud koha, mida sai kaasagi osta. Messikülastajate hulgas oli aga ka päris palju Soomes elavaid eestlasi, kes heal meelel meie turismiedendajatega juttu puhusid.

“Ju on neile kontaktid kodumaaga siis ikkagi olulised,” ütles Anneli Villem.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus