Paremate sportlaste valimisel võidutsesid Adavere kiiruisutajad

Eile õhtul tunnustati Mustvee kultuurikeskuses maakonna kultuuri- ja sporditegijaid ning terviseedendajaid. Jõgevamaa paremate sportlaste valimisel triumfeerisid Adavere kiiruisutajad: parimaks sportlaseks nimetati Saskia Alusalu, parima noorsportlase tiitli pälvis Marten Liiv ning parima treeneri auhind läks Adavere kiiruisukoolkonna rajajale Väino Treimanile. Jõgevamaa parimaks võistkonnaks nimetati Jõgeva SK Tähe saalihokimeeskond.


Jõgevamaa spordiliidu Kalju korraldatud küsitlusel avaldas oma arvamust kolmkümmend Jõgevamaal tegutsevat spordiklubi ja -kooli ning kolmteist spordiliidu juhatuse liiget. Kahe küsitluse tulemuste liitmisel selgus, et nii spordiklubid kui ka juhatuse liikmed olid parima valikul üksmeelsed kolmes kategoorias. 

Saskia Alusalu võitis kindlalt

Parima sportlase hääletusel pälvis Saskia Alusalu juhatuselt üheksa ning klubidelt 14 häält, kokkuvõttes teiseks jäänud tõstja Riho Kägo sai vastavalt kaks ja neli toetushäält. Parima võistkonna valikul toetas Jõgeva Tähe esindusmeeskonda kümme JSL Kalju juhatuse liiget ja 17 spordiklubi, teise koha saanud Torma Spordi korvpallimeeskonna seadis mõlemas kategoorias esikohale kaks hääletanut. Parima treeneri valimisel toetas Väino Treimani kuus juhatuse liiget (Arved Külanurm ja Marko Saksing said võrdselt kolm toetushäält) ning 16 spordiklubi (Külanurmele kolm häält).

Hääletanute arvamused läksid lahku vaid parima noorsportlase valikul, kus esikohakandidaatideks olid kahel viimasel aastal sama auhinna pälvinud tulevikulootused. Kalju juhatuse liikmed andsid esikoha 2012. aastal parimaks noorsportlaseks valitud maadlejale Aimar Andrusele, spordiklubide hääletusel sai aga esikoha 2013. aastal tiitli pälvinud kiiruisutaja Marten Liiv. Juhatuses oli Andruse poolt kuus ja Liivi poolt neli hääletanut, maakonna spordiklubidest toetas Liivi kaksteist hääletanut, Andruse, kabetaja Merilii Jalg, sangpommitõstja Eveli Pahurin ja võrkpallur Mart Toom said võrdselt kaks toetushäält. Aimar Andrusel jäi seega kokkuvõttes esikohast puudu vaid ühe spordiklubi toetus – võrdsete kohapunktide korral oleks eelise saanud juhatuse hääletusel esikoha võitnud sportlane.

Esimest korda maakonna parimaks sportlaseks valitud 20-aastasele Saskia Alusalule oli möödunud aasta väga meeldejääv. “See oli esimene aasta, kui võistlesin rahvusvahelistel tiitlivõistlustel täiskasvanute seas,” lausus ta.

“Minu jaoks oli väga tähtis, et 75-aastase vaheaja järel oli Eesti riik jälle kiiruisutamise Euroopa meistrivõistlustel esindatud. MK-etapil oli parimaks tulemuseks kümnes koht ühisstardiga sõidus ning ma olen väga rahul, et teenisin oma esimesed MK-punktid. Parandasin kõikidel distantsidel Eesti rekordeid ning usun, et arenesin kiiruisutajana palju.” Saskia Alusalu ei unustanud lõppenud aastal ka tulevikule mõelda ning läbis Tartu ülikoolis abitreeneri koolituse, kus omandas kolmanda taseme kiiruisutamistreeneri kutse.

“Suur tänu tunnustuse eest,” ütles Saksamaal Inzellis treeniv Alusalu. “Olla Jõgevamaa parim sportlane 2014 on mulle suur au. Kõige suurema tänu võlgnen oma perele, ilma oma ema, isa ja õdede toetuseta ei oleks ma suuteline seda kõike tegema. Nemad on minu tiim, kellele võin alati kindel olla. Suur tänu ka kõigile toetajatele, sponsoritele ja pöidlahoidjatele.”

2009 ja 2010. aastal pälvis Saskia Alusalu maakonna parima noorsportlase tiitli. Viimase viieteistkümne aasta jooksul valitud Jõgevamaa parimatest noorsportlastest on Alusalu ainus, kes on ka täiskasvanute hulgas parima sportlase tiitlini jõudnud. 

Parim noorsportlane Marten Liiv

Enne jõulupühi 18-aastaseks saanud Marten Liiv nimetati Jõgevamaa parimaks noorsportlaseks teist aastat järjest. Neljapäeva õhtul Itaaliasse järjekordsele juunioride MK-etapile sõitnud Liivi jaoks oli kõige meeldejäävam oktoobris alanud uue hooaja algus. “Kohe esimene võistlus tõi Eesti rekordi 500 meetris ning mida edasi, seda paremaks läks,” lausus Marten Liiv. Aasta jooksul kaheksa Eesti täiskasvanute rekordit püstitanud Liiv ületas novembris ka 47 aastat olümpiavõitja Ants Antsoni nimel olnud Eesti tippmargi suures mitmevõistluses. “Hästi läks ka suvel,” võttis Liiv napisõnaliselt kokku Minski rulluisumaratonil võidetud esikoha ning EMT Rullituuri, kus ta sai kolm etapivõitu ja lõpetas üldkokkuvõttes teise kohaga.

Väino Treiman pälvis maakonna parima treeneri tiitli esimest korda. Lõppenud aastast teeb talle kõige suuremat heameelt tema endiste ja praeguste hoolealuste areng. “Saskia tegi kindla sammu juunioride klassist täiskasvanute hulka ning parandas kõvasti oma isiklikku rekordit, väga palju ei jäänud puudu ka olümpiale pääsust,” rääkis Treiman. “Marten oli eelmisel hooajal tubli, aga selle hooaja algus on tal veel parem olnud. Kuigi ta on alles juunior, tõusis ta meie esiuisutajaks. Detsembris jäi Martenil 1000 meetris täiskasvanute MK normist vaid pool sekundit puudu. Järgnevatel aastatel tulebki teemanti edasi lihvida ning loota, et teemant ka ise tahab, et teda lihvitakse.” 

Parim võistkond taas Tähe

Jõgeva SK Tähe saalihokimeeskond võitis parima võistkonna valimisel esikoha viimati 2011. aastal, kokku on nad maakonna parimad olnud juba seitsmeteistkümnel aastal. “Eelmise hooaja lõpp oli hea,” ütles treener Marko Saksing. “Esindusmeeskond võitis üheteistkümnenda Eesti meistritiitli ning omajagu medaleid tuli ka nooremates vanuseklassides. Euroopa karikavõistlustel saadud kolmas koht ei ole samuti väikese linna kohta paha.”

Detsembris nimetas Jõgeva linnavolikogu Jõgeva SK Tähe/Olivia tänavuseks aastaks linna esindusvõistkonnaks. “Esindusvõistkonna tegemine on jäänud seitse-kaheksa aastat hiljaks,” lausus Saksing. “Väikese koha paratamatus – paljud noored ja lootustandvad mängijad on siit ära kolinud ja see kajastub juba ka tulemustes.” 

 

Jõgevamaa paremad sportlased

  1. Saskia Alusalu, kiiruisutamine (Põltsamaa vald, SK Tervis) 10 p
  2. Riho Kägo, tõstmine (Tabivere vald, Tabivere RSK) 6 p
  3. Mart Meeru, motosport (Torma vald) 2,5 p
  4. Kristjan Rosenberg, kergejõustik (Tabivere vald, EMÜ SK) 2 p
  5. Taavi Nõmmistu, võrkpall (Põltsamaa linn, Bigbank Tartu) 1,5 p

 

Jõgevamaa paremad noorsportlased

  1. Marten Liiv, kiiruisutamine (Põltsamaa vald, SK Tervis) 8 p
  2. Aimar Andruse, vabamaadlus (Põltsamaa vald, SK Nipi) 6,5 p
  3. Merilii Jalg, kabe (Palamuse vald, Jõgeva Kabeklubi) 2,5 p
  4. Eveli Pahurin, sangpommisport (Palamuse vald, Palamuse SK) 2,5 p
  5. Mart Toom, võrkpall (Põltsamaa linn, Põltsamaa SK) 1,5 p

 

Jõgevamaa paremad võistkonnad

  1. Jõgeva SK Tähe saalihoki esindusmeeskond 10 p
  2. SK Torma Sport korvpallimeeskond 5,5 p
  3. Jõgeva Kabeklubi 4,5 p 

 

Jõgevamaa paremad treenerid

  1. Väino Treiman, kiiruisutamine (Põltsamaa vald, SK Tervis) 10 p
  2. Arved Külanurm, vabamaadlus (Põltsamaa vald, Põltsamaa SK) 5,5 p
  3. Marko Saksing, saalihoki (Jõgeva vald, Jõgeva SK Tähe) 2,5 p

 

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus