“Märk” jõudis Jõgevale

Möödunud aasta novembris oli Põltsamaal Kesk-Eesti kunstigaleriis pART üleval Jõgeva maakonna kunstnike ühisnäitus “Märk”. Praegu saab sama näitust vaadata Jõgeva kultuurikeskuses.

Jõgevamaa kunstnike ühisnäitusi on korraldatud 2006. aastast alates, kord pikemate, kord lühemate intervallidega. Käesolev on viies ühisnäitus ning nagu pealkiri ütleb, on see pühendatud märkidele. Iga autor on valinud objekti, mis on tema silmis märgilise tähendusega ning mida tal endal huvitav kujutada oli.

Näituse kuraator, Põltsamaa kunstiseltsi eestvedaja Ethel Hakkaja tõdes näituse avamisel, et väljapanek sai mitmekesine nii erinevate lähenemiste poolest teemale kui ka kasutatud tehnikate poolest. On installatsioone, kollaaže, akvarelle, graafilisi töid, fotosid ja digitrükitehnikas taieseid, õli- ja akrüülmaalidest rääkimata.

Kui Põltsamaal oli väljas 28 autori 30 tööd, siis Jõgeval on taieseid ühe võrra vähem. Siinsest komplektist jäi välja kuraatori enda suuremõõtmeline teos “Riivamisi”. Seda oleks olnud keeruline transportida ja see poleks ka Jõgeva kultuurikeskuse galerii soliidsesse atmosfääri sobinud. Jõgeva ja Jõgeva ümbruse autoritest astuvad näitusel “Märk” üles näiteks Tiina Säälik, Riina Lastik, Marge Paloots, Liidi Kirss, Ranne Jäme, Piret Järv, Meedi Ümar, Margit Karu, Eike Salu, Elita Järvela, Auli Kumel ja Robert Suvi.

Viiendat maakonna kunstnike ühisnäitust jääb meenutama kataloog, milles kõigi taieste pildid sees. Kataloogi üllitamist toetas Jõgevamaa Omavalitsuste Liit ning selle tiraaž peaks kohe-kohe valmima. Jõgevale jõuavad trükised küll arvatavasti alles 31. jaanuaril, kui kuraator näitust maha võtma tuleb. Nii et pärast seda tasub minna kultuurikeskusse kataloogi nõutama. Neid hakatakse müüma ka Põltsamaa kunstikoolis, samuti Mustvee kultuurikeskuses, kuhu näitus “Märk” veebruarikuuks viiakse. Kataloogi algeid väljaprinditud lehekülgede näol sai aga vaadata juba Jõgeva näituse avamisel.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus