Maalib ja mediteerib

Jõgeval Betti Alveri muuseumis avati selle aasta teisel päeval tartlanna Lemme Haldre maalinäitus “Salapaigad”, mis jääb avatuks 22. jaanuarini.

Lemme Haldre on ameti poolest psühhoterapeut, kes nõustab peresid ja lapsi Tartu laste tugikeskuses ja Elite erakliinikus. Keskkooli lõpetamise järel kaalus ta ka kunstikõrgkooli astumist, ent vanemate soovitusel valis siiski “asjalikuma” ala. Kunstiga tegelemise soov ei kadunud siiski kuhugi. Esimesed katsetused kunsti alal tegi ta Silvia Jõgeveri ja Aime Asi käe all. Kõige intensiivsemaks õppimisajaks kujunesid aastad 2008-2012: siis käis Lemme Haldre maalimas Konrad Mägi stuudios.

“Sealne juhendaja Heldur Viires juhtis mind pallaslikule teele,” ütles Lemme Haldre. “Tema soovitusel olen jäänud ka väikese formaadi juurde. Suur pilt võib tunduda küll efektne, aga kui see on läbi töötamata, siis on see tegelikult kehv. Väikeseformaadilist pilti vaadates tekib vaatajal ka vajadus enam süveneda.”

Lemme Haldrele meeldib maalida maastikku ja inimest, lillepildid ja natüürmordid tema lemmikute hulka ei kuulu. Maastikke maalib ta enamasti natuurist. Mitme Jõgeva näituse pildi aluseks olid aga reisil tehtud visandid.

“Osa minu pilte on rahulikumad, osa ekspressiivsemad. Viimastele olen püüdnud kiiresti jäädvustada mingi tugeva emotsiooni,” ütles Lemme Haldre.

Tema lemmik-maalimispaigaks on Vellaveres asuva suvila terrass. Seal, teistest inimestest eemal, on hea keskenduda iseendale ja ümbritseva maailma pildikeeles mõtestamisele.

Töö juures tuleb Lemme Haldrel palju suhelda ning puutuda kokku tõsiste probleemidega: tema patsiendid on lähedase kaotanud või muid hingetraumasid üle elanud. Teiste mured kipuvad ka psühhoterapeudi hingele kogunema. Maalimine on kui mediteerimine, mille tagajärjel hing koormast vabaneb.

Aastate jooksul on Lemme Haldre esinenud nii rühma- kui ka isikunäitustel. Betti Alveri muuseumi välja pandu on tema viies isikunäitus. Sama komplekt oli möödunud aasta lõpus üleval Tartus Mikkeli galeriis.

“Betti Alveri muuseumi juhataja Toomas Muru nägi Tartu näitust ja tegi ettepaneku need tööd ka Jõgevale tuua. Mul ei olnud selle vastu midagi,” ütles Lemme Haldre.i

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus