Jõgeva aleviku noortekeskuses uus töötaja

Möödunud aasta sügisel alustas Jõgeva aleviku noortekeskuses tööd uus noorsootöötaja Karel Prave. Treeneri, laagrikasvataja ja lasteaiaõpetaja kogemusega noormees hindab selles töös kõige enam avatud suhtlemist ning noorte motivatsiooni algatada ja ellu viia uusi ideid.


Kareli sõnul on noorsootöö teda alati köitnud. Ta on õppinud kehakultuuri ning treeneri roll on andnud kogemusi noortega tegelemiseks. Lisaks sellele on ta olnud mitmetes noortelaagrites kasvataja ning Peipsi ääres Karjamaa lasteaias õpetaja. “Noorsootöö tundub mulle huvitav, olen ka ise varem  osalenud Siimusti noortekeskuse töös,” sõnas ta. Sellest ajast on noorsootöötajal eredamalt meeles ühised kokkamised.  “Olen siin sündinud ja läheduses üles kasvanud. Jõgeva on minu kodukoht. Kuna kooliga oli üsna ühel pool, siis vaatasin kodukohas töökohta ning see nii läkski,” rääkis noorsootöötaja.

Mõnus sünergia

Sisseelamine töösse ning tutvumine noorte ideede, mõtete ja soovidega ei võtnud Kareli hinnangul üldse kaua aega. “Nimede meeldejätmine oli kindlasti keerulisem, ent noortega suhtlemine tuleb loomulikult,” naeratas noortejuht. Kareli kinnitusel on noored, kellega ta iga päev kohtub, igati toredad. Nende teotahe ja motivatsioon tekitab kaasahaarava sünergia. “Töös on kõige motiveerivam suhtlemine. Eriti mõnus on näha, kui mõnel on idee midagi teha või korda saata – see paneb ka minu liikuma. Siinsed noored on tahtmist täis, päris tihti tullakse kohale ja esimese asjana küsitakse, mis me täna teeme,” jutustas Karel. Ta lisas, et noortekeskuses on alati tegevust, igavust ei tunta.

Hea näide noorte aktiivsest tegevusest on möödunud pühadest, mil külastati Virumaa ja Tartu kodutute loomade varjupaika. Selleks kirjutasid noored ise omaalgatusprojekti, varusid loomadele toitu ning muud vajalikku. “Saime väga meeldejääva kogemuse, üles sulanud südamed ja võimaluse muuta loomade päeva veidikenegi rõõmsamaks,” on Karel noorte ettevõtmisega rahul.

Iga päev on noortekeskuses aga võimalik mängida lauamänge, oskusi proovile panna x-box mängus või vaadata telekat. Ning kui tuleb soov ja isu, saab üheskoos ka süüa teha. Noorsootöötaja sõnul on suur osa omavahelisel suhtlemisel.

Kohe tööle

Tööle asudes ootas Karelit ees eelmise noorsootöötaja algatatud projekt “Uus põlvkond”. Tuli jätkata juba alustatud tööd ning see edukalt lõpule viia. “Projekti sisseelamine võttis pisut aega. Pidin tutvuma, kuidas neid asju teha ja ajada,” tõdes noormees.

Nüüdseks on projekt lõppenud ja kokkuvõttes läks see väga hästi. “Noortele jagus iseseisvaid tegevusi ning võimalusi erinevates olukordades,” sõnas Karel.

Projektiga käidi väljasõitudel ning nokitseti põnevate asjade kallal. Näiteks veedeti lustlik päev Tartu batuudikeskuses, külastati Ahhaa teadusparki ning käidi Cinamoni kinos. Noortekeskuses peeti ka äge Halloweeni- pidu. Tegusasse sügisesse mahtus ka kõigi avatud noortekeskuste ühiskülastus Pärnu veekeskusse. Detsembris toimus aga noorte kotkaste instruktori Kristian Vaarpuu eestvedamisel matk. Retkel saadi kogemusi, kuidas metsas ellu jääda. Kui nüüd keegi peaks üksi metsa sattuma, siis oskab ta käepärastest vahenditest varjualuse ehitada, tuld teha ja toitu valmistada. Loomulikult ei jäänud õppepäevast välja laagriplatsi koristamine ning tagasitee leidmine tsivilisatsiooni.

Hetkel on noortekeskuses käsil väiksema ruumi remont. “Siis plaanime juba edasi. Ikka üks päev korraga,” lisas noorsootöötaja.

Terves kehas terve vaim

Peale noorsootöö tegeleb Karel aktiivselt fitnessiga (bodybuilding). Tegemist on rühmatreeninguga, mis hõlmab erinevaid stiile – jõutreeningut, kardiotreeningut ja venitusi. “Minu jaoks on fitness elustiil. Meeldiv on just see, et tegemist ei ole ainult tervisliku eluviisiga, vaid kogu keha mõjutava tegevusega, kuhu kuulub ka vaimne arenemine,”  rääkis noormees.

Kareli sõnul on nii mõnigi noor tundnud huvi selle treeningu vastu. “Eks nad on ikka esitanud küsimusi selles vallas, aga ilmselt on suurem osa veel liiga noored. Sellist asja tehes peab endal olema üksjagu tahtmist, pealehakkamist ja püsivust.” Kuid praegu piisab sellestki, kui rääkida noortele tervislikest eluviisidest ning tutvustada tervislikumaid suupisteid kui maiustused.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus