Parimad ansamblid selgunud

 

Detsembri algul selgitati Jõgeval välja maakonna koolide paremad vokaalansamblid. Nooremas vanuserühmas tuli võitjaks Põltsamaa ühisgümnaasiumi 3. klassi poisteansambel, keskmises vanuserühmas Jõgeva põhikooli neidudeansambel ja vanemas vanuserühmas Põltsamaa ühisgümnaasiumi segaansambel Tõelised Värvid.

Jõgevamaa gümnaasiumis peetud konkursil osales 12 ansamblit viiest koolist. Esindatud olid Siimusti lasteaed-algkool, Sadala ja Jõgeva põhikool, Jõgevamaa gümnaasium ja kõige suurema arvu ansamblitega Põltsamaa ühisgümnaasium. Hindajateks olid Jõgeva kammerkoori dirigent Margus Kask, Tartu Laulupeomuuseumi segakoori dirigent Liis Haagen ja sama muuseumi juht Katrin Välja.

“Žürii oli seekord hinnangutes väga üksmeelne,” ütles Margus Kask.

Noorema vanuserühma võitja, Meeli Nõmme juhendatava Põltsamaa ühisgümnaasiumi poisteansambli kiituseks ütles ta, et poiste esinemine oli ekspressiivne, kaasahaarav ja julge.

“Nad laulsid täiel rinnal ega jätnud midagi poolikuks,” sõnas Kask.

 Keskmise vanuserühma parim, Jõgeva põhikooli neidudeansambel (juhendaja Mai Simson) avaldas žüriile muljet julge mitmehäälse a capella ehk saateta esitusega.

“Lauljate vanust ja kogemust arvestades võttis juhendaja riski, aga see õigustas ennast,” ütles Margus Kask.

Vanemas vanuserühmas võitjaks tulnud Põltsamaa ühisgümnaasiumi segaansambel Tõelised Värvid (juhendaja Karmo Toome) paistis Kase sõnul silma filigraanse ja nüansirikka esitusega ning suurepärase tervikutaju ja ansamblitunnetusega. Nemadki esitasid ühe laulu saateta, teise aga kitarri saatel.

“Tõelised Värvid oli konkursil justkui etalon, mille järgi teised võiksid edaspidi joonduda,” ütles Margus Kask. “Ma ei pea siinjuures silmas nende stiili jäljendamist, vaid nende kvaliteedi poole püüdlemist. Nad tegid nauditavat koostööd, aga olid samas kõik vajaduse korral valmis ka soleerima.”

Põltsamaa ühisgümnaasiumi lauluõpetaja Karmo Toome sõnul moodustati ansambel Tõelised Värvid alles selle õppeaasta alguses ja see koosneb enamasti gümnaasiumiastme noortest, kes laulmise endale valikaineks on võtnud. Neil õpilastel on nädalas ühe individuaaltunni kõrval ette nähtud ka ansamblitund. Lisaks gümnaasiumiealistele teeb Tõelistes Värvides kaasa ka paar nooremat õpilast ning kitarrist Madis Orr.

“Nende noortega on lihtne töötada, sest nad on üpris iseseisvad. Neil pole sellist suhtumist, et ah, küll keegi teine oskab ja mina laulan lihtsalt järele,” ütles Karmo Toome. “Žüriile jäime arvatavasti silma ka omapäraga: saateta lauljaid oli konkursil vähe ja kitarri saatel lauljaid peale Tõeliste Värvide üldse mitte.”

Nime sai kõnealune ansambel esimese õpitud pala, B. Steinbergi “True Colors” (“Tõelised värvid”) järgi.

“Kui sellega oma koolis üles astusime, saime väga hea vastuvõtu osaliseks. Seepärast otsustasimegi, et võtame laulu pealkirja eestikeelse vaste ka ansambli nimeks. See sobib sellele värvikate häältega värvikatest isiksustest koosnevale seltskonnale hästi.”

Karmo Toome sõnul kavatseb Tõelised Värvid end proovile panna ka Alo Mattiiseni muusikapäevade raames toimuval üleriigilisel ansamblite konkursil. Kui jõulupuhused ülesastumised seljataga, asutakse Mattiiseni päevadeks repertuaari valima ja tõsiselt harjutama.

Margus Kase sõnul oli maakondlik konkurss väga hästi korraldatud ning Jõgevamaa gümnaasium ja sealne muusikaõpetaja Maret Oja selle läbiviimise eest suure tänu väärt.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus