Prefekt tunnustas salaküttide tabajaid

<span>

Kolmapäeval tänas lõuna prefektuuri prefekt Tarmo Kohv Mustvee kordonis ametnikke, kelle ühine tegutsemine viis salaküttide tabamiseni. 


Tänavu 4. septembri õhtul kella poole kümne paiku nähti Kasepää vallas Jõhvi-Tartu-Valga maantee ääres nn Kirovi põldudel liikumas kahtlast masinat, mis jäi silma ühele sealsele jahimehele. Jõgeva politseijaoskonna vanemspetsialist, abipolitseinik ning Kullavere jahiühistu Murru jahtkonna juhatuse liige Sulev Kaio lausus, et kui keegi nende jahtkonnast jahile läheb, teavitatakse teda sellest. Tol õhtul helistas Sulev Kaiole üks tema jahimehest kolleeg ja teatas, et Kasepää vallas Jõhvi-Tartu-Valga maantee ääres põldudel liigub kahtlane sõiduk, valgustades samal ajal ümbrust. Sulev võttis ühendust oma politseinikuks õppiva poja Steven Kaioga ja palus tal sündmuspaigale minna. Samas teavitas ta poega sellest, et tema kolleeg peab Steveniga ühendust ja annab infot kahtlase sõiduki liikumise kohta. Isa palus pojal kohale jõudes auto tuled ära kustutada ja ennast tundmatutele tegelastele mitte näidata. 

Kahtlase masina jälile sattunud meeste õnneks oli väljas kuuvalge õhtu. Steven ja temaga kaasas olnud sõber jäid kustutatud tuledega autos tundmatu masina liikumist jälgima. Tundmatu sõiduk hakkaski Steveni auto suunas liikuma. Isa palus telefoni teel pojaga ühendust pidades selle masina tee blokeerida. Mõne hetke pärast teatas Steven isale, et Nissan Navara on peatatud. Paari minuti pärast jõudis sündmuspaigale ka Sulev Kaio, kes tundis poja peatatud autos ära sama jahiühistu liikme, kuhu ta isegi kuulub. Samas polnud mees mitmel viimasel aastal liikmemaksu maksnud ega ka ametlikel jahiretkedel käinud. 

Jutt polnud veenev

Samuti puudusid kinnipeetud mehel jahi pidamiseks vajalikud load, mida Sulev ise jahimeestele väljastab. Mehed väitsid, et tulid lihtsalt ulukeid jälgima. Samal ajal tegid autos olnud ise ettepaneku auto läbi otsida veendumaks, et seal relvi ei ole. Kohale saabunud piirivalvepatrull, kuhu kuulusid Anton Timofejev ja Ilmar Kivisto, ning politseinikud autost tõepoolest midagi kahtlustäratavat ei avastanud. 

Autos olnud mees tegi ettepaneku minna tema koju relvi kontrollima, kuid ka sealt ei leitud midagi keelatut.

Sulev Kaio lausus, et kui üks meestest käitus rahumeelselt ja suhtles nendega viisakalt, siis teine ähvardas ja bravuuritses. Sellegipoolest polnud  seaduslikku alust sõidukit ja mehi pikemalt kinni pidada ja neil lubati minna.

Sulev Kaio sõnul taipas ta kohe, et niisama loomi jälgimas need mehed ei olnud ja arvas, et kusagil läheduses võib peidus olla jahipidamiseks kasutatav relv. Nii kutsuti asja kontrollima koerajuht koos jäljekoeraga.

Koerajuht Üllar Tänna näitas teenistuskoer Kustavile ette umbkaudse trajektoori, kus loom otsima hakkas. Möödus maksimaalselt viis minutit, kui koer umbes 100 meetri kaugusel sõidukitest leitud relva juures ennast pikali viskas ja koonuga relva suunas osutas. Ilmselt olid mehed relva juhipoolsest autoaknast välja visanud. Kohale saabunud politseinikud Aivo Paulus ja Mikk Tehvan fotografeerisid leitud relva, panid selle autosse ja viisid Jõgevale relvahoidlasse, kust see läks edasi ekspertiisi. Sulev Kaio sõnul selle juhtumi menetlus kestab, seetõttu pole võimalik veel kõiki detaile avaldada.

Said väärilise tiitli

Steven Kaio sõnul oli tema roll selle sündmuse juures tundmatu sõiduki kinnipidamine ja hiljem piirivalvurite teavitamine. Steven on jahimees nagu tema isagi, kuid polnud varem taoliste salaküttidega kokku puutunud. Kindlasti tuleb sellise juhtumiga tegelemine Stevenile tema hilisemas politseinikutöös kasuks.

Sulev Kaio lausus poja poolt öeldule täienduseks, et loodetavalt sunnib selline sündmus salaküttimisega tegelevaid inimesi tõsiselt järele mõtlema, sest ütleb ju vanarahvaski, et pill tuleb pika ilu peale. Sulev Kaio sõnul on tema jaoks hoopis tavapärasem joobes juhtidega tegelemine, keda nad on  aja jooksul päris palju sõidukiroolis tabanud. 

Jõgeva politseijaoskonna juht Ivar Dubolazov lausus, et tiitlit Tubli tegu” antakse lõuna prefektuuris välja iga kuu neile, kelle tubli tegevus kõige enam silma paistab ja kolleegide poolt enim toetushääli kogub. Oktoobrikuu eest anti see tiitel Jõgevamaa inimestele. Dubolazovi sõnul näitab Kasepää vallas juhtunu, kui vajalik on erinevate tööliinide koostöö. 

Politseijuht tänas tublisid inimesi, kes Kasepääl tegutsenud salakütid avastasid, ning samas kahetses, et tubli koer, kellel selle juhtumi lahendamisel väga oluline roll oli, seekord kohal ei saanud olla, sest oli juba uuel sündmuskohal uusi jälgi ajamas.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus