Ansamblit Tuustar tunnustati Lokulauaga

Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts (ERRS) tunnustas möödunud laupäeval Tallinnas rahvatantsu ja rahvamuusika valdkonna tänavusi tublimaid tegijaid, kellele anti üle “Lokulaud 2014” nime kandev meene. Tosinast meenest üks oli määratud Jõgeva muusikakooli rahvapilliansamblile Tuustar, kes tunnistati aasta rahvamuusikakollektiiviks.

Lokulaua laureaadiks saamisega tõusis Tuustar väga auväärsesse seltskonda. ERRS nimetas Tuustari kõrval aasta tegijaks näiteks Angela Arraste, kes korraldas tantsupidude ajaloo teemalise näituse ja kureeris väliseesti kollektiivide osalemist tänavusel tantsupeol, Tallinna Tehnikaülikooli tantsuansambli Kuljus, kes andis välja eesti rahvatantsu populariseeriva ja tutvustava lauamängu “Triksterimuster”, Maido Saare, kes oli tänavuse tantsupeo pealavastaja ja mitme tantsu autor jne.

Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi rahvamuusika juht ning tänavuse laulu- ja tantsupeo ajal aset leidnud pillipeo kunstiline juht Juhan Uppin ütles, et Tuustarile tõi aasta rahvamuusikakollektiivi tiitli eeskujulik osalemine pillipeo protsessis.

Eelkõige on see tunnustus ansambli juhendajale Eha Niglasele, kes oma eeskujuga on kasvatanud ansamblis mängivatest noortest väärt muusikud. Nad on hingega asja juures, on väga hea tehnilise tasemega ning oskavad rahvamuusikast rõõmu tunda ka iseseisvalt ja oma vabast ajast,” sõnas Juhan Uppin. “Pillipeol osalesid Tuustari muusikud koos Eha Niglase nooremate õpilastega ansamblist Nöpsid, nii et see auhind on tegelikult ka neile. Tuustari pillimängijatele sai kindel olla nii Pillipeo proovides kui ka kontsertidel ning nad said peoeelsel ettemängimisel maksimumhinde — kümme palli. Tehnilise taseme poolest sai neid eeskujuks tuua teistele osalenud kollektiividele.”

ERRS on lokulaudu nüüdseks välja jaganud juba kolme aasta lõpus. Tuustari muusikud pole oma autasu (see meenutab ka väljanägemiselt lokulauda) tegelikult veel näinudki, sest 29. november oli sündmusterohke päev ja Eha Niglasel tuli teha valik, kuhu minna ja kuhu minemata jätta. Oleks ta teadnud, et Tuustarit nii tähtis auhind ootab, oleks ta ilmselt Tallinna läinud, paraku armastavad auhindajad selliseid asju salajas pidada. Üllatus on siis küll ehe, aga auhinnatavad ei pruugi kohale tulla.

Üllatus Facebookist

Tuustari liikmed said suurest tunnustusest aimu suhtlusportaali Facebook vahendusel: sinna ilmusid õnnitlused Tuustarile kui aasta rahvamuusikakollektiivile. Selliste märguannete peale hakkasid Tuustari liikmed asja lähemalt uurima ja leidsid ERRSi kodulehelt tõesti sellekohase uudise.

Ansambel Tuustar on endale nime saanud tuustepi-nimelise tantsu järgi. Rahvamajades tegutsevate kapellide taustal paistab see ansambel silma oma teistsuguse koosseisu poolest. Kui kapellides on tavaliselt ülekaalus rütmipillid, siis muusikakooli rahvamuusikaansamblis on enamasti nn viisipillid.

“Muusikakoolis saan ansamblisse võtta akordionid, klarnetid, flöödid, kontrabassi, viiuli,” ütles Tuustari juhendaja. “Tõsi, viiuldaja läks meil just ära, aga loodame peatselt uue leida. Ka kitarri saame vahel kasutada.”

Selline pillivalik muudab ansambli kõlapildi rikkaks, ent tähendab ka seda, et Eha Niglasel tuleb sageli näiteks klarnetitele ja flöötidele eraldi seadeid kirjutada.

“Muusikakooli klarnetiõpetaja Kristi Talistu ja flöödiõpetaja Kersti Varrak on mulle õnneks seadete kirjutamisel headeks nõuandjateks olnud. Ning nad suhtuvad igapidi mõistvalt sellesse, et nende erialaõpilased ka rahvamuusikaansamblis kaasa löövad.”

Jõgeva muusikakooli rahvapillimängijaid osales suurel pillipeol ühtekokku 24, neist 14 olid Tuustari muusikud. Mitmele noorele jäi see paraku viimaseks ülesastumiseks Tuustari koosseisus: nad lõpetasid kooli ja läksid mujale õppima.

Praegu teevad Tuustaris kaasa Hanna Grete Allev (klarnet), Anni Zimmermann, Kerlyn Roosipõld, Evelin Kupits, Annika Maksimov (flöödid), Stina Heinola, Katryna Pükkenen (akordionid) ja Artur Aunap (kontrabass). Ansambli üheksas liige on juhendaja Eha Niglas: ta ei seisa taktikepiga ansambli ees, vaid mängib ise kaasa. Tema pilliks on akordion.

Nagu kolleegid

“Rahvapilliansamblis mängivate õpilastega kujunevadki mul välja natuke teistmoodi suhted: nad on mulle ju rohkem nagu noored kolleegid,” ütles Eha Niglas. “Nendega oleme me lähemal ja kaugemal esinemas käies üheskoos puuda soola ära söönud ning igasugu juhtumisi, nii lõbusaid kui ka äparduselaadseid, üle elanud. Nii et see tunnustus, mis meile tuli, on ikka nende teene. Mis mul viga särada, kui mul sellised noored ansamblis on!”

Tuustari muusikud on Eha Niglase sõnul juba sellises eas ja sellisel tasemel, et oskavad rahvamuusikute ühislaagritest, ühistest nn jämmimistest ja esinemisreisidest mõnu tunda. Suvine pillipidu meeldis ka kõigile. Tõsi, laululava taha püstitatud pillipeolaval oli mitmesaja muusiku jaoks ruumi vähevõitu ning samal ajal laululaval toimuvate kooriproovide heli kippus pillimängu summutama. Artur Aunap juhtis tähelepanu ka sellele, et pillipidu pälvis meedia tähelepanu tunduvalt vähem kui laulu- ja tantsupidu.

“Aga rahvamuusikud on leplik rahvas ning tundis eelkõige ikka rõõmu ilusast ilmast ja heade sõpradega laval koos musitseerimise võimalusest,” ütles Eha Niglas. “Meil oli õnneks ka oma buss Tallinnas kaasas, nii et majutuspaigast proovi- ja esinemispaikadesse ning tagasi saime väga mugavalt. Lisaks lauluväljakul toimunud pillipeole astusime üles ka Raekoja platsil, kus enamasti turistidest koosnev publik meid väga hästi vastu võttis. Tallinna humanitaargümnaasiumis, kus meie ja tantsijad ööbisime, tegime aga õhtuti veel tantsuklubi. Uskumatu, aga tantsijad jaksasid ka õhtul pärast pikki proove ja kontserte ikka veel tantsida!”

Rahvamuusikud ei puhka ka talvel. Detsembris astub Tuustar üles Puurmani eakate jõulupeol, 17. ja 18. jaanuaril osaletakse aga Lätimaal Gikšis toimuval traditsioonilisel Balti riikide tantsuööl.

“Läheme sinna juba kolmandat korda,” ütles Artur Aunap. “Traditsioonilist tantsumuusikat on lihtne ja mõnus mängida, see tuleb kõigil peast. Uue ja seatud repertuaari puhul on ninad rohkem noodis.”

“Tuustaris ongi sellepärast tore mängida, et seltskond on hea ja muusika mõnus,” lisas Anni Zimmermann.

“Lokulaud 2014”

*Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi aastaauhind.

*Lokulaudu on selts välja andnud juba kolmel aastal.

*Lokulauaga tunnustatakse rahvatantsu ja rahvamuusika valdkonda edendanud inimesi, organisatsioone, silmapaistvamaid ja olulisemaid tegevusi ning algatusi, millel on olnud oluline mõju üleriigilisel või maakondlikul tasandil.

*Tänavu pälvis Lokulaua 12 tegijat ja sündmust, sealhulgas Jõgeva muusikakooli rahvapilliansambel Tuustar, kes tunnistati aasta rahvamuusikakollektiiviks.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus