Põltsamaa vald tänab Lustivere kultuurimajas omaste hooldajaid

Laupäeval, 6. detsembril peab Põltsamaa vald Lustivere kultuurimajas tänuürituse omaste hooldajatele. Põltsamaa valla sotsiaalnõuniku Anne Veirami sõnul on nad igal aastal taolise aastalõpu ürituse puuetega inimestele ja nende hooldajatele korraldanud. Tavaliselt on need üritused toimunud nii, et ühel aastal on korraldatud tänuüritus hooldatavatele, järgmisel aastal hooldajatele. Sellel aastal on tänuüritusele kutsutud puuetega lapsed ja nende vanemad. Tänuüritusele oodatakse ca 60 hooldajat ja umbes 40 hooldatavat last.

Anne Veirami sõnul on hooldajate hulgas erineva töökoormusega inimesi ning ka ainult hooldustööle pühendunuid. Mõni last hooldav inimene peab oma lapsega käima väga sageli arsti juures. Hooldustöö nõuab suurt pühendumust ega võimalda inimesel täiskoormusega tööl käia. Kui keegi hooldab lamajat, siis temal polegi võimalik tööle minna.

Veirami sõnul hoolivad emad väga oma lastest ja töökoorumuse ning lapse hooldamise vahel valides otsustavad nad lapse hoolduse kasuks. Sotsiaalnõuniku sõnul on omaste ja eelkõige laste hooldamine tänuväärne töö, mistõttu nendele inimestele selline tänuüritus korraldataksegi.

Omaste hooldajate jaoks on tänuüritus hea võimalus kogemuste vahetamiseks. Veirami sõnul on hooldajate seisukohalt äärmiselt oluline tunda ning teada, et nad ei ole oma probleemidega üksi, vaid neid ümbritsevad sarnase saatusega inimesed. Samal ajal tegeldakse lastega Lustivere kultuurimaja teise korruse ruumides, mis annab nende vanematele võimaluse omavahel juttu ajada ja kontakte luua. Kohale on kutsutud ka spetsialistid, kellelt hooldajad nõu saavad küsida. Vajadusel korraldatakse inimestele valla poolt transport, ent samas on nad ka ise väga aktiivselt koopereerunud ning otsinud võimalusi kohale saamiseks. Anne Veiram kinnitas, et kindlasti korraldatakse sarnane üritus ka aasta pärast, aga millisel kujul see siis toimuma saab, pole praegu teada. Aasta jooksul võib tekkida uusi põnevaid mõtteid, kuidas seda järgmisel korral läbi viia.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus