Talv tuli näitusesaali

 

Jõgeva linnaraamatukogu teise korruse lugemissaalis avati nädal tagasi näitus “Talveaeg akvarellis”. Kolmeteistkümne autori töödest koosnev väljapanek jõudis publiku ette Jõgeval tegutseva akvarelligalerii Kala vahendusel. Autorite hulgas on Jõgeval, Tallinnas ja Narvas elavaid kunstnikke, aga ka kolm leedulannat. Nii võib näitust õigusega rahvusvaheliseks nimetada.

“Mul on hea meel, et kunstnikud ei tulnud välja üksnes varasemate töödega, vaid maalisid spetsiaalselt selle näituse jaoks rohkesti uusi,” ütles akvarellist ja galerii Kala omanik Gennadi Lapin. “Hea meel on mul ka selle üle, et väljapanekus jääb kõlama mitte talve depressiivsem, vaid helgem pool.”

Kes on jäädvustanud talviseid maastikke, kes arhitektuuriobjekte, kes talverõõmude nautimist, kes inimese elutalve. On ka nostalgiapilte, nagu Sergei Minini jõuluajal hobuse ja saaniga kirikusse sõitmist kujutav akvarell.

“Tänapäeval on kõigil ju jõuluajal kiire ning kirikust tähtsamaks paigaks on kujunenud kaubanduskeskused,” ütles Gennadi Lapin.

Tema sõnul on tore see, et realistlike akvarellide hulgast võib leida ka abstraktseid ja poolabstraktseid, nagu näiteks narvalanna Irina Jugolaineni suurepärane “Esimene lumi”. Tore on ka see, et väljapanekus on esindatud nii nooremad kui ka vanemad autorid. Vanim, tallinlane Aleks Kase sai tänavu juba kaheksakümneseks, ent on endiselt heas maalimisvormis.

“Kui noortest ja vanadest autoritest on selle näituse puhul võimalik rääkida, siis algajatest ja professionaalidest mitte, sest need, kes alles hiljuti algajad olid, maalivad nüüd juba nagu profid,” ütles Gennadi Lapin tallinlannale Elize Hiiopile, narvalannale Irina Jugolainenile ning Jõgeva autoritele Žanna Tohtile ja Meeri Remmelgale viidates. “Tänu sellele, et eri autorite tööd täiendavad üksteist, sai kokku terviklik ja kompaktne väljapanek.”

Näitust “Talveaeg akvarellis” saab raamatukogus vaadata 9. jaanuarini.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus