Eestikeelse piibli sünnipäev Maarja-Magdaleenas

 

Homme, 28. novembril tähistatakse Maarja-Magdaleena pastoraadis eestikeelse piibli 275. aastapäeva.

Sündmus algab kell 14 Eesti Piibliseltsi jõulumarkide näituse avamisega raamatukogus.

Tervituskõnede järel, kell 14.30 alustatakse rahvamaja saalis ettekannetega. Piibli tõlkimisega seotud probleemidest räägib teoloogiadoktor, Tartu Ülikooli Uue Testamendi teaduste emeriitprofessor ja piiblitõlkekomisjoni liige Peeter Roosimaa. Ajaloolase ja Eesti Piibliseltsi peasekretäri Jaan Bärensoni ettekanne kannab pealkirja Eesti Piibliselts ja eestikeelne piibel. Kohvipausi järel, kell 16. 15 näidatakse dokumentaalfilmi „Piibel Eestis. Eesti Piibliselts 200” ning seejärel, orienteeruvalt kell 16.45 tehakse sündmusest kokkuvõtteid.
Maarja-Magdaleena kihelkond on piibli tõlkimise ajalooga väga otseselt seotud. Johannes Voldemar Veski on olnud nii 1938. aastal ilmunud Uue Testamendi toimetuse liige kui 1940. aastal ilmunud “Looduse Piibli” toimetaja.
Eestikeelse piiblitõlke 275. aastapäeval on kohane mõelda neist asjust. Kuivõrd on piibel jätkuvalt mõjutamas meie mõtlemist, keelt ja kultuuri? Konverentsi eesmärk on lühidalt puudutada ajalugu, aga vaadata ka edasi, on öelnud sündmuse korraldajad Eesti Piibliseltsist ja EELK Maarja-Magdaleena kogudusest.

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus