Saskia Kiting pälvis Märt Jallakase stipendiumi

MTÜ Look poolt välja antava Märt Jallakase kultuuristipendiumi pälvis tänavu Palamuse vallast pärit noor kitarrist Saskia Kiting. Stipendium anti talle üle möödunud kolmapäeval Heino Elleri nimelise Tartu Muusikakooli uues Tubina saalis, kus leidis parasjagu aset festivali “Fiesta de la guitarra” kitarri- ja improvisatsioonipäev.

Palamuse eelmise vallavanema Märt Jallakase nime kandvat stipendiumi on MTÜ Look välja andnud 2010. aastast alates. Raha kogutakse stipendiumifondi Jallakase mälestuskontserte korraldades: kontserdi ajaks pannakse välja annetuskast. Ehkki kuulajad on päris usinad annetajad, ei ole summad, mis kogunevad, siiski väga suured. Seepärast on kahe järjestikuse aasta stipendiumisumma antud senini ühele noorele. 2010. ja 2011. aastal toetati Liina Seppa õpinguid Jõgeva kunstikoolis, 2012. ja 2013. aastal Anni Zimmermanni õpinguid Jõgeva kunstikoolis. Ka Saskia Kitingu kitarriõpinguid toetatakse kahe aasta jooksul: tännavu 200 ja tuleval aastal samuti 200 euroga.

“Kui Liina ja Anni puhul maksime kinni nende huvikooli õppemaksu, siis Saskial Elleri-koolis maksu maksta ei tule. Küll aga osaleb ta mõnikord konkurssidel ja meistriklassides, kus tasu maksta tuleb. Sedalaadi kulutusteks stipendium mõeldud ongi,” ütles MTÜ Look eestvedaja Arne Tegelmann.

Tema sõnul olid Palamusel tänavu augustis laagris Tartu, Tallinna ja Rakvere kitarriõpilased, Saskia sealhulgas. Laagri lõpus anti kirikus kontsert, kus kodukandi rahvas Saskiat esinemas nägi. Väga tihti neil seda võimalust ju pole.

Suur üllatus

“Saskia etteaste avaldas muljet ning tema õpetaja Peep Peterson kinnitas, et tema näol on tegemist väga perspektiivika noore interpreediga,” ütles Arne Tegelmann.

Stipendiumi andis ta üle kitarri- ja improvisatsioonipäeva hommikusel tervituskontserdil, millel Saskia esitas koos õpingukaaslaste Priit Petersoni ja Jakob Laidusega Joseph Haydni kitarritrio. Kontserdi publikuks olid mitmelt poolt Eestist kokku sõitnud kitarriõpilased ja -õpetajad, kes said siis ka Arne Tegelmanni suu läbi kuulda Märt Jallakase mälestuskontsertide ja stipendiumide traditsioonist.

Saskia Kiting asus Elleri-nimelisse muusikakooli õppima pärast Palamuse gümnaasiumi üheksanda klassi lõpetamist. Praegu läheb tal seal kolmas kooliaasta.

“Märt Jallakase kultuuristipendiumi saamine oli minu jaoks suur üllatus,” ütles Saskia Kiting.

Ta on kolmel suvel käinud Saksamaal Erlbachis toimuval kitarrifestivalil, mille raames saavad teoks loengud, kursused ja meistriklassid. Sinna plaanib ta minna ka tuleval suvel. Pole võimatu, et stipendiumiraha kulubki just sellele reisile.

“Erlbachi festivali meistriklassides olen kokku puutunud suurepäraste õpetajatega, kes on mind mängutehnilisest küljest palju aidanud. Erlbachi festivalid on üldse väga arendavad,” sõnas Saskia.

Kõrged eesmärgid

Tulevikus tahaks ta edasi õppida kas Eesti Muusikaakadeemias või siis mõnes Taani või Saksamaa muusikakõrgkoolis. Saskia puhul on huvitavaks momendiks see, et ta mängib oma isa Toomase tehtud kitarridega. Praegu on tal neid seitse-kaheksa tükki ning kaks on veel valmimas. Isa tehtud kitarriga mängides tuli ta mullu suvel ka rahvusvahelise konkursi laureaadiks. Konkurss toimus Tallinnas ning sellel osales üle 70 noore kümnest riigist.

“Saskia Kiting on endale kitarri õppides algusest peale väga kõrgeid eesmärke seadnud,” ütles värske stipendiaadi õpetaja Peep Peterson. “Usun, et kui ta meie kooli lõpetab, suudab ta soovi korral kitarriõpinguid jätkata mõnes mainekas välismaa kõrgkoolis. Ka praegu, Elleri-koolis õppides on Saskiale välismaal koolitustel käimine arengu seisukohalt väga oluline.”

Paraku asuvad kitarrimaailma suuremad keskused Peep Petersoni sõnul meist kaugel ja seepärast on reisid üsna kallid. Samas pole Saskia-vanuste noorte muusikute jaoks lihtne koolitusreise toetavaid stipendiume leida. Kõrgkooliealistele on neid rohkem võtta.

“Nooremad muusikud peavad reisima vanemate rahakoti toel või teenima kontserte andes ise reisiraha,” ütles Peep Peterson. “Tõsi, ka Elleri-kool toetab õpilaste koolitusreise. Saskiagi on Saksamaal käikudeks koolilt toetust saanud. Aga see, et kohalik mittetulundusühing oma kandi perspektiivikat noort muusikut märkab ja teda omalt poolt stipendiumiga toetab, on tõesti märkimisväärne.”

Märt Jallakase nimeline kultuuristipendium

*Palamuse kunagine vallavanem, suur kultuurisõber Märt Jallakas lahkus meie hulgast 2007. aastal.

*2008. aastast on Palamusel tegutsev MTÜ Look korraldanud Märt Jallakase mälestuskontserte.

*2009. aastast alates on kontsertidel kogutud annetusi Märt Jallakase nimelise kultuuristipendiumi väljaandmiseks.

*H. Elleri nimelise Tartu muusikakooli kitarriõpilane Saskia Kiting on kolmas kultuuristipendiumi laureaat. Varasemad stipendiumid on antud Liina Seppale ja Anni Zimmermannile.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus