Torma rahvatantsunaised tähistasid viieteistkümnendat sünnipäeva

Möödunud laupäeval tähistas meeleoluka peoga oma 15. sünnipäeva Torma naisrühm, kes on kogenud rahvatantsusõprade palavat poolehoidu nii Eestis kui välisriikides. Ainuüksi rahvusvahelisel festivalil Europeade on osaletud kaheksal korral.

Tantsurühma sünnipäevapidu algas keset päeva, kui koos külalistega Torma spordisaali koguneti.

“Tegime soojendusharjutusi, nagu tantsutreengingutel kombeks. Järgnesid lõbusad sportlik-tantsulised võistlused. Peeti  teatevõistlus tantsusammudega, kus hoiti samal ajal lusikal õuna. Igast rühmast pidi üks tantsija näitama, kui kiiresti saab terve komplekti rahvarõivaid selga jms. Lõpetuseks tantsiti zumbasammudega paar lõbusat tantsu. Kõik viis rühma olid väga tublid ja said kingituseks terve hulga Torma tantsijate valmistatud hoidiseid,” rääkis rühmavanem Evi Štukert.

Algusaegadest kuus tantsijat

Pidulikku tseremooniat Torma rahvamajas alustas Torma naisrühm kolme tantsuga. Naisrühma saamis-  ja arengulugu  jutustas esimene ja kauaaegne juhendaja Luule Lehemets. Rühma kutsus omal ajal kokku Torma rahvamaja toonane juhataja Lea Pendis. Esimene proov toimus 15. novembril 1999. Alates möödunud sügisest juhendab tantsijaid Julia Tross. “Luule aga on meie aujuht ja tseremooniameister. Ta on meil asendamatu, kui rühma nimel tuleb kusagil sõna võtta,” kinnitas Evi Štukert. “Meil on väga vedanud, sest kogu tegutsemisaja jooksul on meid olnud täiskoosseis – 12 tantsijat. Rühma algusaegadest saati on tantsinud kuus naist,” lisas ta. 

Tegusad mitmes valdkonnas

Naised, kes rahvatansturühma viieteistkümnendat aastapäeva peavad, on silmapaistvad mujalgi kui vaid kultuurivaldkonnas. Teie ees seisavad meie valla jaoks olulised naised: õpetajad, emad, hinge ja tervise eest hoolitsejad. Olen endale leidnud nende hulgast mõttekaaslasi ja tuge. Väega naistele tuleb aga kinkida vägevaid lilli,” ütles Torma vallavanem Triin Pärsim, kes kinkis Luule Lehemetsale ja Julia Trossile ratsuritähed. Torma vallavalitsuse ja vallavolikogu poolt oli kingituseks suur peotort.

Torma naisrühma repertuaaris on üle kahekümne tantsu. “Sünnipäevapeol esitati kolm tantsu rühma erinevatest tegutsemisaastatest: Salme ja Ott Valgemäe “ Kalamehe mõrsja” on üks meie esimesi tantse ja Luule Lehemetsa lemmik, lustlik lugu,  Maie Orava “Kirbla polka” oli Itaalias Europeade’il Eesti naisrühmade ühistantsuks ja teenis väga tugeva aplausi. Kolmanda tantsu, Ülle Feršeli “Kodu” oli meie juhendaja Julia räppar Genka muusikaversiooni järgi veidi ümber seadnud. Esitus sai innuka aplausi osaliseks,” rääkis Evi Štukert.

Rohkesti esinemisi välisriikides

“Torma kihelkonna rahvarõivaid kandev Torma naisrühm on osalenud kahel viimasel üldlaulu- ja tantsupeol, kõikidel maakonna tantsupidudel, Peipsi-äärsete maakondade pidudel, talvistel pidudel Viljandis ja Kohtla-Nõmmel, kõikidel Torma valla sündmustel. Aastal 2003 osalesime esimest korda rahvusvahelisel festivalil Europeade Itaalias Sardiinia saarel. Üldse oleme käinud kaheksal Europeade’il. Lisaks oleme osalenud külade festivalil Ungaris ja Türgis. Läbi reisitud ja tantsitud on ka kõik Eesti suuremad saared,” rääkis rühmavanem.

Peagi alustab Torma naisrühm valmistumist aprillis  toimuvaks Anna Raudkatsile pühendatud 10. Torma rahvapeoks ja juba ka suvel Rootsis toimuvaks Europeade’iks.

“Tunda on II Eesti Naiste Tantsupeo lähenemist, sest Jõgeval toimus juba naistetantsude konkurss. Saime innustust Airi Rütteri tervituskõnest. Ta avaldas lootust näha Torma naisrühma mitte ainult tantsumurul, vaid ka korraldajate ridades. Meile on see suur tunnustus,” rääkis Evi Štukert.

Tantsidest tõid Torma naisrühmale külakosti naisrühm Sõlus Saaremaalt, rahvatantsuselts Kandali Tallinnast, naisrühm Meie Mari Laiuselt, Lahe Lümatist, ja Laiuse – Sadala segarühm. Peol musitseerisid Torma valla segakoori Sõbrahing ja Torma kammerkoori esindajad ning Torma kapell.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus