Vokaalansamblite festivalil lauldi ka ukraina keeles

Möödunud laupäeval Kuremaal peetud traditsioonilisel vokaalansamblite festivalil osales üheksakümmend lauljat ja muusikut Eestimaa erinevatest paikadest. Kultuuriseltsi Jensel eestvedaja Vello Pütsepa ja tema abiliste korraldatud muusikasündmusel kõlasid laulud nii eesti, vene kui ka ukraina keeles.

Esimesena astus rahvalike ja romantiliste venekeelsete lauludega publiku ette Raja kultuurimaja ansambel “Rainka” Valentina Rohioja juhendamisel. Rakvere ukraina kogukonna vokaalansambel “Barvinok” laulis ukrainakeelseid laule, kusjuures lauljad kandsid ka ukraina rahvarõivaid.

Lauljaid mitmest kandist

“Osalesime sellel festivalil esimest korda. Oleme rõõmsad, et meid esinema kutsuti. Meeldiv oli kohtuda ka teiste ansamblitega, tutvustada ukrainakeelset laulu ja tuvuda eesti lauludega,” ütles ansambli “Barvinok” juhendaja Maria Gavriljuk.

“Esmamulje põhjal võib tunduda, et ukraina keel sarnaneb vene keelele, tegelikult on see aga ikka täiesti erinev,” jagas muljeid Kuremaa Turismi- ja Arenduskeskuse sihtasutuse juhatuse liige Annika Tagaküla. Päeva juht Peep Puis toonitas, et praegu, mil Ukrainas on pingeline olukord ja kestab võitlus riikliku terviklikkuse hoidmise eest, on väga oluline kaasa elada Eestimaa urkainlaste loomingulisele tegevusele ja nende omakeelse rahvakultuuri propageerimisele. 

Viljandimaalt Suure-Jaani vallast oli festivalile tulnud ansambel “Pange Poisid”.

“Pildid ansambli kroonikaraamatus näitavad, et esimest korda esinesime Kuremaa vokaalansamblite festivalil 1991. aastal. Toona osales viisteist ansamblit,” ütles laulumeeste juhendaja Valli Pang. “Sel muusikasündmusel mõjub südamlikult soe ja sõbralik vastuvõtt ürituse korraldajate poolt,” lisas ta. Esinesid ka Kuremaa kultuuriseltsi Jensel naisambel Vello Pütsepa, Pajusi rahvamaja segaansambel Merle Nisu, Aidu naisansambel Urve Minajevi, Reola kultuurimaja naisansambel “SO-LE” Ülle Partsi juhendamisel ja Jõgeva kultuurikeskuse ansambel “Kuukressid”, kus klaverit mängib juhendaja Hillar Laane ja akordioni Johannes Haav.

Paremusjärjestuse asemel soovitused

Vokaalansamblite festivali žüriisse ehk nõukotta kuulunud klaveriõpetaja ja laulja ning helilooja Lea Kabral märkis, et tänavusel festivalil ei pandud paika paremusjärjestust.

“Pärast kolm tundi kestnud kontserti arutasime etteasted läbi ja jagasime sõbralikul mõttevahetusel oma arvamusi juhendajatega. Eks mõnigi soovitus ole tulevikule mõeldes

väärtuslikumgi kui üks või teine koht edetabelis. Iga Kuremaal esinenud ansambel kannab endas tugevat laulmis- ja musitseerimisentusiasmi. Vokaal oli tugev ja ühtne, heliloomingu valik mitmekülgne. Eesti autoritest kõlasid Raimond Valgre, Arne Oidi ja Kustas Kikerpuu, Ülo Vinteri ja teiste heliloojate laulud. Repertuaari oli võetud ka George Gershwini, Raimonds Paulsi ja teiste välisautorite loomingut  ning mitmete rahvaste rahvalaulud,” rääkis ta.

“Mul on Kuremaa vokaalansamblite festivaliga eriliselt soe suhe. Lauljana on mind siin nii mõnelgi korral võitjaks kuulutatud. Nii tekkis loominguline vaimustus, mille mõjul olen kirjutanud mitmeid laule, nende hulgas viisi, mida kutsutakse Vooremaa hümniks,” lisas ta.

“Eesti keele ja kirjanduse õpetajana jälgisin ma ennekõike lauljate diktsiooni. Sellega võib igati rahule jääda. Meeldib seegi, et lauldi peast, noote kasutama,” lausus nõukojas osalenud teenekas pedagoog Silvia Sööt.

“Kindlasti andsid kõik lauljad endast parima,” ütles Kuremaa laulja Erika Monikainen, kes tänavu samuti laule hindamas oli.

Peeti ka juubel

Pärast vokaalansamblite festivali toimus Kuremaa ansambli “Retpop” 45. aastapäevale pühendatud kontsert, kus publiku ette astusid solistid Matti Linno, Tõnu Kaha, Aimar Pihlak ja teised ning pillimehed nii Kuremaalt kui ka kaugemalt. 

“Vello Pütsepa juhendamisel tegutsev annsambel “Retpop” on Eesti maapiirkondades üks pikema staažiga levimuusikakollektiive, mis ühendab mitme põlvkonna muusikahuvilisi,” ütles kuremaalane Uuno Laul.

45. aastapäeva puhul sooviti õnne ka kultuuriseltsi Jensel naisansamblile. Neid tervitas Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist Pille Tutt, kellel olid sünnipäevakingituseks kaasas meened.

“Vokaalansamblite festival toob ajaloolisse Kuremaa lossi muusikasõpru mitmetest Eestimaa paikadest. Siia tullakse alati rõõmuga nii laulma kui ka laule kuulama ja alati saadakse positiivsete emotsioonide võrra rikkamaks. Traditsiooniline kultuurisündmus väärib kindlasti jätkamist,” lausus sihtasutuse Kuremaa Turismi- ja Arenduskeskus juht Annika Tagaküla.

Tänavust Kuremaa vokaalansamblite festivali rahastati Euroopa Liidu Leader-programmi  vahenditest ja toetas ka Jõgeva vallavalitsus.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus