Lingalaid müüs “toa tühjaks”

25. oktoobrist 2. novembrini Hamburgis toimunud traditsioonilisel paadimessil Hanseboot oli taas esindatud ka Maarja-Magdaleenas veesõidukeid tootev OÜ Lingalaid. “Müüsime jälle “toa tühjaks”, st leidsime ostja kõigile paatidele, mille messile kaasa võtsime,” ütles firma kommertsjuht Vahur Poolak.

Nagu mullugi, olid Eesti firmad Hansebootil väljas ühisstendiga, mille koostamist toetas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu Euroopa Regionaalarengu Fond. Stend tutvustas Eesti sadamaid ning väikelaevu, paadisildu ja paadihaagiseid tootvaid firmasid.

Vahur Poolaku sõnul oli tänavusel Hansebootil umbes 80 000 külastajat. Kui paljud neist Eesti stendi ja Lingalaiu nelja messile viidud paati uudistama jäid, ei oska keegi öelda.

“Olime Hansebootil kolmandat korda ja julgen öelda, et sakslaste huvi meie vastu aasta aastalt üha kasvab,” ütles Vahur Poolak. “Vaatajaid, küsijaid ja paati istujaid oli rohkem kui kunagi varem. Osalt aitas sellele kaasa kindlasti see, et möödunud aastal oli Eesti Hansebooti ametlik partnerriik ja meie väljapanek pälvis sellega seoses tavalisest suuremat tähelepanu. Meie toonane majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts käis ka messi avamas. Tänavu nautisime siis mulluse positiivse “kära” vilju.”

Tänavust Hamburgi paadimessi võis Lingalaid enda jaoks edukaimaks lugeda mitte ainult sellepärast, et firma müüs kõik neli kaasa võetud paati maha ja sai lisaks sellele veel hulga tellimusi, vaid ka sellepärast, et ettevõte leidis Saksamaale uue väga hea müügiesindaja ning äratas ka Belgias ja Hollandis tegutsevate edasimüüjate huvi.

Suure huvi tekkimisele aitas kaasa asjaolu, et Lingalaid on nüüd ka tuntud kaubamärgi Nord omanik. See omandati norralastelt tänavu suvel.

“Nordi kaubamärki kandvaid veesõidukeid on katsetatud Norra karmides tingimustes ja need on tänu sellele suurepärase meresõidukindlusega,” sõnas Vahur Poolak. “Nordi mudelid on välja töötatud 1990. aastatel ning tollane disain hakkab pisut tuunitud kujul jälle moodi tulema.”

Ostis teise veel

Nord 480 on lõbusõidukaatri moodi paat, Nord 460 aga tõsine kalapaat, mida iseloomustavad kõrged pardad. Neile on nüüdseks lisandunud juba Lingalaius endas välja töötatud Nord 420 — kiiremat ja sportlikumat tüüpi vabaajapaat.

“Kõige toredam lugu juhtus meil Nord 480-ga,” jutustas Vahur Poolak. “Seda tuli uudistama sakslane, kellel üks vanem seda tüüpi paat juba olemas oli. “Mehed, mida te selle paadiga teinud olete!” hüüatas sakslane meie musta värvi edevat lõbusõidualust vaadates ja ostis selle pikema jututa ära. Ning just siis, kui me temaga ostu-müügilepingu ära olime sõlminud, astus meie boksi sisse Eesti Vabariigi suursaadik Saksamaal Kaja Tael, kes paadiostjat Eestit külastama kutsus. Mees ei saanud sellises situatsioonis muidugi kuidagi “ei” öelda.”

Lingalaiu kommertsjuhil ja tema Saksamaa koostööpartneril avanes lisaks messil tegutsemisele võimalus osaleda ka messi ajal toimunud Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa investeeringute agentuuri korraldatud ettevõtlusfoorumil. See leidis aset Hamburgi äriklubis ning sellel osales umbes 150 inimest.

“Kõnelesime seal Eesti väikelaevaehitusest laiemalt ja konkreetselt oma firma tegemistest,” ütles Vahur Poolak.

Lähiajal on Lingalaiul plaanis minna veel teiselegi Saksamaal toimuvale messile — jaanuari keskel toimuvale Düsseldorfi väikelaevanduse messile, mida võib nimetada selle ala maailma suurimaks. Ka Düsseldorfi minnakse Eesti ühisesindusega.

Messil tuleb käia

“Riigi suur ühisstend äratab rohkem tähelepanu. Üksiku tegijana on oht messimüra sisse ära kaduda,” ütles Lingalaiu kommertsjuht. “Ning messilkäimise kulud on suured isegi ühisesindusega välja minnes, mis siis omaette minekust rääkida. Maksta tuleb boksipinna, eksponaatide transportimise ning töötajate transpordi, ööbimise ja toitlustamise eest. Ka ühisstendi valmistamise kuludes tuleb osaleda. Aga messidel käia tuleb, ilma selleta kaugele ei jõua.”

Düsseldorfi messile läheb Lingalaid esimest korda ning see on Vahur Poolaku sõnul loogiline jätk Hansebootil käimisele.

“Hansebootiga oleme tugeva märgi maha pannud, Düsseldorfist loodame aga veelgi paremaid tulemusi,” sõnas Vahur Poolak. “Muuseas, need paadid, mille me Düsseldorfi kaasa kavatseme võtta, müüsime me Hamburgis tegelikult juba belglastele maha.”

OÜl Lingalaid on eelmisest Hansebootist möödunud aasta jooksul väga hästi läinud ning edukad on oldud mitte ainult paatide tootmises. Möödunud aastal käivitatud paadikatete ja nahktoodete õmblemise töökojal on kõvasti tellimusi olnud ning ka kalakasvatusbasseine ja septikuid on tulnud rohkesti valmistada. Üks põnevam basseinitellimus oli seotud Järvamaa kutsehariduskeskusega: Lingalaid valmistas basseinid nende vesiviljeluse õppebaasi tarvis. Lingalaiu septikud on aga kuulsaks saanud muu hulgas selle poolest, et need on n-ö “Kodutunde” septikud: need on jõudnud Kanal 2 “Kodutunde” saate vahendusel viie telehooaja jooksul paljudesse Eesti maamajapidamistesse.

“Oleme septikuid tootnud ühtekokku kaheksa aastat, aga praegu valmistame neid kõige värskema standardi järgi, mis on paika pandud Euroopa katselaborites tehtud testide põhjal,” ütles Vahur Poolak.

OÜ Lingalaid mullune käive oli 700 000 euro ringis. Tänavuse käibe kohta ei hakanud firma kommertsjuht ennustusi tegema, ent kinnitas, et see näitaja on olnud stabiilselt tõusuteel.

OÜ Lingalaid

*Tegutseb Maarja-Magdaleenas kaheksandat aastat.

*Valmistab veesõidukeid, kalakasvatusbasseine, septikuid ja teisi klaasplastikust tooteid.

*Möödunud aastal käivitati ettevõtte juures paadikatete ja nahktoodete õmblemise töökoda.

*Firma mullune käive oli umbes 700 000 eurot.

*Kolmel aastal on ettevõte osalenud Hamburgis toimuval paadimessil Hanseboot.

*Tänavusel messil oli neil kaasas paadid Nord 480, Nord 460, Nord 402 ja LingaLaid 530. Kõik neli paati leidsid ostja, lisaks sellele saadi hulgaliselt tellimusi nii Saksamaalt kui ka Belgiast ja Hollandist.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus