Mesinikud kogunevad õppepäevale

Eeloleval laupäeval, 15. novembril saavad Põltsamaa kultuurikeskuses kokku selle kandi mesinikud. Põltsamaa mesinike seltsi juhatuse liikme Ain Seederi sõnul kohtutakse kuuel-seitsmel korral aastas. Õppepäeval osaleb mesinikke  Adavere, Pajusi, Puurmani kandist, aga tullakse ka mujalt Jõgevamaalt, samuti Viljandi-, Pärnu- ja Järvamaalt. Tavaliselt osaleb õppepäevadel 35-40 mesinikku, mõnikord on neid olnud 25.

Mesilaspered hukkuvad

Laupäeval toimuvale õppepäevale tuleb esinema Tartumaa mesinik Jaanus Tull OÜ-st Meveda. Külalisesineja räägib  oma kogemustest ja sellest, mida tema on valesti teinud ning mida annaks mesinduses paremini teha. Ain Seederi sõnul on OÜ Meveda väga kiiresti ja jõuliselt arenev ettevõte.  

Põllumajanduslik tootmine kahjustab mesindust, sest pestitsiidid on mesilastele ohtlikud. Üha sagedamini tuleb ette juhuseid, kus mesilaspered kemikaalide tõttu hukka saavad.  Pole vahet, kas mesilased kuuluvad ettevõtjatele või hobimesinikele, sest kahju kannatavad kõik. Mesinikud  on aga oma tegevusele pühendunud ning püüavad kaotatud mesilaspered taastada ning vaatamata raskustele oma tegevust jätkata.

Polnud just soodne aasta

Seeder ütles, et entusiasmiga tegutsevate mesinike jaoks on rahalise poole kõrval väga tähtis ka tõsine soov selle alaga tegelda.  Tänu sellele ei anta tagasilöökide puhul kuigi kergelt alla.

Eeloleval õppepäeval on kohal ka Luke vahavabriku esindaja. Skype vahendusel osalevad õppepäeval ka Saaremaal Asva külas tegutsevad mesinikud Kristo ja Tiina Kiiker, kes asutasid Leader- programmist saadud raha toel meekeskuse, kus töödeldakse vaha, toodetakse kärjepõhjasid ja pakutakse muid mesinduses vajalikke teenuseid.

Rääkides tänavusest mesindusaastast, tõdes Ain Seeder, et käesoleva aasta on olnud Eesti eri piirkondades tegutsevatele  mesinikele erinev. Saaremaal ollakse tänavuse saagiga väga rahul, samas polnud suvi Põhja-Eesti piirkonna mesinikele kuigi soodne.

Mitte kuigi hea aasta tähendab seda, et aastane meesaak ühe mesilaspere kohta jääb vahemikku 20-30 kilogrammi. Kesk-Eesti mesinike jaoks oli lõppema hakkav aasta küllaltki soodne.

Tuntumad mesinikud, nagu näiteks Pajusi vallas tegutsevad Olvi ja Jüri Lugus võtavad eesmärgiks saada ühe pere kohta aastas 100 kilo mett.

Kesk-Eestis on mesilastel head korjealad, teisalt on siin intensiivse põllumajandustootmise tõttu ka palju riske.  

Järgmine Põltsamaa piirkonna mesinike õppepäev toimub tuleva aasta veebruaris. Siis tehakse eelmisest aastast kokkuvõtteid ja valitakse seltsile uus juhatus.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus