Jõgeva vald üllitas meeneraamatu

Jõgeva vallavalitsuse saalis esitleti kolmapäeval vastilmunud raamatut “Jõgeva vald sõnas ja pildis”. Tiit Lääne koostatud ja rohkete fotodega illustreeritud trükis tutvustab valla eri piirkondi, tuntumaid vaatamisväärsusi ja paari viimase aastakümne olulisemaid sündmusi.

 

“Digitaalajastu on küll tore ajastu, aga selle kõrval, mis internetis, tahab inimene ikka lugeda-vaadata ka seda, mis paberile trükitud raamatus,” ütles Jõgeva vallavanem Enn Kurg raamatu esitlusel. “Raamatu saad ikka ja jälle riiulist võtta ning üle sirvida, arvutist sa aga sama asja naljalt teist korda otsima ei hakka.”

Kõnealuse raamatu väljaandmise idee tekkis umbes aasta tagasi. Ajendatud oli see asjaolust, et vallal oli vaja uut meenet, mida külalistele ja oma tublimatele kinkida: senised meenetrükised hakkasid lihtsalt otsa saama. Raamatu koostajat polnud vaja kaugelt otsida, sest oma valla mees, Paduveres elav ajakirjanik ja spordiloolane Tiit Lääne on aastakümneid talletanud kodukandi ajalugu puudutavat materjali. Raamatu koostamiseks ja trükkimiseks õnnestus lisaks valla rahale ka Leader-programmist pärinevat toetust saada. Projektijuhi rolli võttis enda peale vallavalitsuse haridus- ja kultuuritöö peaspetsialist Marika Prave. Koostajale ja projektijuhile oli aga toeks päris lai ring inimesi, kes vajalikku infot ja pildimaterjali otsida aitasid.

“Oleme tänulikud kõigile, kes meiega oma materjale jagasid,” ütles Marika Prave.

Jõgeva vald on teatavasti pinnalt üsna suur ning jagunenud mitmeks tegusaks piirkonnaks. Vallavalitsuse sooviks oligi, et trükis tutvustaks viit piirkonda, mille keskusteks on Jõgeva alevik, Siimusti, Laiuse, Kuremaa ja Vaimastvere. Viit keskust ja suuremaid külasid tutvustavad tekstid on tõlgitud ka inglise keelde, lühemad, üksikutele vaatamisväärsustele ja sündmustele keskenduvad tekstid on üksnes eestikeelsed. Ingliskeelsete tõlgete olemasolu suurendab raamatu väärtust kingitusena.

Kaanel rabapilt

Vallavalitsus soovis meenetrükises näha rohkesti fotosid.

“Kui raamatut koostama asusin, selgus, et valla eri piirkonnad on fotomaterjaliga väga erinevalt kaetud,” ütles Tiit Lääne. “Mõnes piirkonnas on küll väga toredaid ettevõtmisi, aga tegijad pööravad paraku vähe tähelepanu sellele, et need jäädvustatud saaksid. Samas ei pruugi suurest pildihunnikustki kasu olla, kui nende hulgas trükikõlbulikke fotosid napib. Tänapäeval klõpsivad pilte teha ju kõik, aga kõik pole siiski fotograafid. Kui üldiselt kasutasime olemasolevat fotomaterjali, siis mõned pildid tuli siiski teha spetsiaalselt selle raamatu jaoks.”

Kui raamatus olevate fotode autorite nimekirja koostama hakati, kujunes see päris pikaks: ühtekokku seisab seal 26 nime. Osa pilte pärinevad ka erakogudest ja arhiividest. Mis piltide valikusse puutub, siis selles osas ütles lõpliku sõna raamatu kujundaja.

“Mina andsin talle ühe paiga või sündmuse kohta enamasti mitu fotot, millest tema valis sobivaima,” ütles Tiit Lääne.

Raamatule kaanepilti valides jäi lõpuks sõelale Endla looduskaitsealal tehtud rabapapilt.

“Huvitav on märkida, et Jõgeva valla raamatuga umbes samal ajal valmis Tallinna raamatutrükikojas üks Järvamaad tutvustav trükis, mille kaant kaunistas peaaegu samasugune foto. Ju see vaade kõnetab siis teisigi,” arvas Tiit Lääne.

Ta avaldas lootust, et raamatust “Jõgeva vald sõnas ja pildis” leiavad uusi ja huvitavaid fakte ka oma valla inimesed, kaugematest külalistest rääkimata.

“Mina isegi sain raamatut kokku pannes teada asju, millest ma varem kuulnud polnud. Näiteks koduloouurija Valdo Praust rääkis mulle, et Rohel asuva Sae veskitalu lähedal asub Pedja jõe koolmekoht, kust läks keskajal läbi Tallinna-Tartu maantee.”

Mitut kunagist väikevalda ühendav Jõgeva vald on rikas nii ajalooliste ja tänapäevaste sündmuste, tähelepanuväärsete inimeste kui ka kauni looduse poolest. Valda tutvustavaid raamatuid on ka varem ilmunud. 1998. aastal nägi näiteks trükivalgust “Jõgeva vald ristteel”, 2007. aastal aga valla 140. sünnipäevale pühendatud “Jõgeva vald. Minu maa, minu vald, minu kodu”.

Kolm raamatut veel

“Eestimaal pole ilmselt kuigi palju valdu, mille kohta nii palju raamatuid ilmunud oleks,” ütles Tiit Lääne. “Samas on mitu olulist valdkonda senistest trükistest välja jäänud.”

Hädasti oleks tema sõnul vaja näiteks sellist raamatut, mis tutvustaks Jõgeva valla territooriumil tegutsenud kultuuri- ja spordiseltse 150 aasta tagustest kuni tänapäevasteni välja. Seltside ja nende tegemiste kohta käiv info jookseb küll teistest trükistest põgusalt läbi, aga see teema vääriks ka eraldi raamatut. Teise raamatu teemaks võiksid olla Jõgeva vallas tegutsenud ettevõtted — 20. sajandi alguse piimaühistutest ja nõukogude aegsetest majanditest tänapäeva firmadeni välja. Ning kolmas raamat võiks olla pühendatud valla tuntumatele avaliku elu tegelastele.

“Jõgeva vallaga seotud inimeste hulgas on palju selliseid, kes mujal vägagi kuulsad, ent kellest siinmail palju ei teata,” ütles Tiit Lääne, nentides samas, et tuntud tegelastele pühendatud raamatu koostamine võib kujuneda vaevarikkaks, sest suuri vaidlusi tekitab küsimus, kes sisse pääseb, kes välja jääb.

Vallavanem Enn Kurg tõdes, et kindlasti jäi midagi kellegi meelest olulist välja ka kolmapäeval esitletud raamatust.

“Aga ühegi trükise maht pole piiramatu,” ütles Enn Kurg. Tema sõnul saavad raamatu omanikuks enamasti need, kellele see ühel või teisel põhjusel kingitakse. Esitlusele kutsutud said igatahes kõik värske trükise omanikuks.

Raamat üllatab heas mõttes: fotosid on rohkesti ja trükikvaliteet väga hea,” ütles raamatuesitlusel viibinud Ene Sööt, kes töötab küll Jõgeva linnaraamatukogus, ent elab Jõgeva vallas, täpsemalt Kuremaal. Iga paiga suursündmused on piltidel kajastatud, tähelepanu on pööratud nii kultuuri- ja spordisündmustele kui ka kohalikele tublidele tegijatele. Nii et iga paiga omapära on välja toodud. Mulle kui raamatukoguhoidjale meeldis, et kõik valla raamatukogud on raamatus teksti ja fotoga esindatud.”

“Jõgeva vald sõnas ja pildis”

*Valla eri piirkondi, tuntumaid vaatamisväärsusi ja viimase aja olulisemaid sündmusi tutvustav raamat.

*Koostanud Tiit Lääne, toimetanud ja kujundanud Sirje Ratso.

*Illustreeritud rohkete fotodega 26 autorilt ning erakogudest ja arhiividest.

*256 lk.

*Väljaandja Jõgeva vallavalitsus.

*Trükitud Tallinna raamatutrükikojas 1000 eksemplari.

*Raamatu väljaandmist toetas Leader-programm.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus