Kena küünlaleek ei tohi põhjustada traagilist tuleõnnetust


Käes on aasta pimedaim aeg. On täiesti loomulik, et ajal, mil hommikul kodunt lahkudes ja õhtul koju naastes on pime, süüdatakse elamise hubasemaks muutmiseks tihti küünlaid. Kindlasti tuleb seda tehes pidada meeles, et iga elav tuli võib olla ohtlik.

Käesoleva aasta jooksul on põlevaist küünlaist alguse saanud tulekahjudes hukkunud juba kuus inimest. Varsti jõuab aga kätte küünalde põletamise tippaeg. Et peoõhtust ei saaks  traagiline tuleõnnetus, peame me kõik järgima mõningaid lihtsaid reegleid.

Küünlapakil on kirjas ohutusreeglid või piktogrammid küünalde kasutamiseks. Nendega peaks enne küünalde süütamist tutvuma, sest mõne nüansi peale ei pruugigi kohe tulla. Näiteks ei tohi teeküünlaid mitmekaupa lähestikku süüdata, sest temperatuur võib tõusta liiga kõrgeks ja parafiin võib süttida. Samuti on omad reeglid õueküünalde põletamisel. Loomulikult tohib neid süüdata ainult õues, ka nende kasutusjuhendis peaks olema kirjas, kui kaugel need peavad põlevmaterjalist olema. On tulnud ette juhtumeid, kus õueküünlast on süttinud näiteks hoone puidust terrass.

Kindlasti ei tohi ühtegi põlevat küünalt jätta järelevalveta. Enne kodunt lahkumist või ka magamaheitmist tuleb veenduda, et küünlad on majas kõikjal kustutatud. Tundub lihtne reegel, ometi saavad igal aastal paljud põlengud alguse just järelevalveta jäetud küünlaist.

Põlevaid küünlaid ei jäeta ka laste valvata, nemad tihtipeale ei teadvusta endale veel kõiki lahtise tulega seotud ohtusid. Jälgida tuleks ka, et pere karvane lemmik ei jääks süüdatud küünlaga tuppa omapead. Mängutuhinas võib see kergesti ümber kukkuda ning pahandus ongi käes.

Süüdatud küünal tuleb panna tulekindlale alusele, kust see maha kukkuda ei saa. Kindlasti peab küünal olema kaugel  süttivatest materjalidest. Küünal aknal on küll kena vaadata, aga enne selle süütamist tuleb veenduda, et lähedal pole näiteks kardinaid. Kardinad süttivad hetkega ning tuleõnnetus ongi käes. Tihti pannakse pikkade küünalde ümber pärgi või muid kaunistusi. Seda ei tohi tegelikult teha, sest kui küünal lühikeseks põleb, võivad kaunistused väga kergesti süttida.

Tegelikult on selliste lihtsate reeglite täitmine jõukohane kõigile.

Enne suurte pühade saabumist on taas õige aeg teha kodus väike ringkäik ja vaadata, kas majapidamine on tuleohutu ning suitsuandur jätkuvalt töökorras. Juba varakult tasub mõelda, kas põlevad küünlad kuusel on ikka kõige õigem lahendus.  Tegelikult on turvalisem asendada need elektriküünaldega.

i
INDREK HIRS, päästeameti põhja päästekeskuse pressiesindaja

blog comments powered by Disqus