Siimusti noortekeskuses tutvuti rahvusköökide ja -kultuuriga

Neljal oktoobrikuu õhtul kogunesid noored keskusse, et korraldada õhtusöök kaheksale. Igal õhtul valmistas üks paar kaaslastele rahvussööke, menüüs olid jaapani, saksa, vene ja prantsuse hõrgutised.

Jaapani toitudest valmistasid Deymon ja Stiven sushit ning nuudleid. Deymoni sõnul oli kokkamine paras katsetus: sushi kippus lagunema ja riis kõrbes.

Tundus, et isegi ajast jääb väheks, kuid nutikad noormehed suutsid vajaliku koguse riisi siiski päästa. Nad rullisid kokku maitsvad krabisushid ning serveerisid nuudleid. “Lõpuks söödi kõik ära! Isegi krabipulgad, mis sushi sisse ei jõudnud, söödi koos nuudlitega ära,” rõõmustas Deymon.

Külalistele pakuti kirsiteed

Noormehe sõnul on jaapani köögi juures omapärane see, et neil ei ole  kombeks valmistada magustoite. Seetõttu pakkusid nemadki oma külalistele hoopis kirsiteed.

Järgmisel päeval tutvustasid saksa kööki Joonas ja Kaur. “Küpsetasime lambasooles vorstikesi ning valmis kartulivorm, magustoiduks oli aga karamellijäätis,” rääkis Kaur. Ta kinnitas, et saksa toidud maitsevad ka seetõttu, et need sarnanevad eesti köögi omadega. “Aga kõige parem oli ikka jäätis,” muigas Kaur.

Vene köök pakkus üllatusi

Üllatusi ja äratundmisrõõmu pakkus aga vene köök, kus Kelly ja Tessi kätega valmisid pelmeenid, ananassisalat ning mannavaht. Tessi hinnangul sai salatisse palju majoneesi, seetõttu tundus maitse mõnele võõras. Samas oli mõni sööja öelnud, et majoneesi oleks võinud rohkemgi olla.  

Õhtusöökide sarja lõpetasid Annabel ja Maris, kes tutvustasid kaaslastele prantsuse kööki. Valmisid mõnus smuuti, pannkoogid soolase täidisega ning kartulipüree juustuga. Magustoiduks valisid nemadki jäätise. Maris teadis rääkida,  et prantsuse köögile on iseloomulikud üleküpsetatud toidud ning lihtne ja puhas serveering.

Siimusti noorsootöötaja Laidi Graueni sõnul olid noored väga püüdlikud ja tublid ning said kokkamisega kenasti hakkama, kuigi polnud varem selliseid asju teinud.

Noortekeskuse projekt “Õhtusöök kaheksale” sai toetust ANK maakondlikust projektikonkursist. Projekti käigus sai ka noorte köök värskema ilme. Koos tapeediti seinad, õmmeldi uued kardinad ning osteti rulood ja külmkapp.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus