Palamuse mehed laulavad enda ja teiste rõõmuks

Palamuse rahvamajas esitleti möödunud laupäeval Palamuse meeslauljate CD-plaati, millele salvestatud 11 laulu pluss kaks boonus- või üllatuspala. Kuusteist aastat tegutsenud kollektiivile on see juba kolmas CD-plaat.

Küsimusele, miks üks väikeses rahvamajas tegutsev ansambel, kes suuri kontserdilavasid ega raadioedetabelite tippe vallutada ei kavatse, peaks üldse plaadi välja andma, vastas Palamuse meeslauljate juhendaja Karmo Toome:

“Plaat on vajalik kasvõi selleks, et jäädvustada ansambli teatud ajahetke seis. Mul endal oli siis, kui 2012. aasta sügisel meeslauljatega koostööd alustasin, kahest varasemast plaadist näiteks väga palju abi: sain nende vahendusel aimu ansambli liikmete võimetest ja varasemast repertuaarist.”

Plaadile salvestatud laulud on juhendaja valitud, ent lauljad kiitsid tema valiku omalt poolt heaks. Eesti heliloojate Raimond Valgre, Uno Naissoo, Kustas Kikerpuu, Tõnis Mägi, Anu Röömeli ja Henn Rebase loomingu kõrval leiab plaadilt ka kaks rahvusvahelist hitti ning kaks Karmo Toome enda loodud laulu. Viimaste sõnade autoriks on Rainer Lepik.

“Meil oli kunagi ühine ansambel Synergia ja meil toimibki omavahel loominguline sünergia. Sellepärast püsib ka koostöösoov,” ütles Karmo Toome.

Üks tema ja Raineri ühistest lauludest, kohalikule vabatahtlikule päästekomandole pühendatud “Sangarite-pritsumeeste marss” on reibas ja lihtsakoeline, teine, “Õnnelik hüljatu”, aga päris nõudlik ja keerulise harmooniaga a capella pala.

“See, et me saatega laulude kõrval ka a capella ehk saateta palu esitame, ongi üks viimase aja saavutusi,” ütles Karmo Toome. “Mehed on tublisti arenenud, aga on veel ruumi, kuhu liikuda. Praegu kipuvad mehed liiga palju noodis kinni olema. Tuleb õppida end rohkem usaldama ja peast laulma, samuti tunnetama, et see, mida me teeme, on lahe, et see on nauding. Kui see tunnetus tuleb, siis tuleb juurde ka lavalist vabadust.”

Iga mees eraldi

Plaadi materjal salvestati tänavu suvel Palamusel.

“Ehitasin rahvamaja teisel korrusel olevasse laulustuudio ruumi välja nn vokaalnurga, mis on välisilma helidest munarestide, porolooni ja muude heli summutavate materjalidega isoleeritud. Sinna on soetatud ka mikrofonid ja muu stuudiotehnika,” ütles Karmo Toome. “Ehitatud sai see nurk eelkõige laulustuudio jaoks, aga esimesena testisid selle võimaluse ära meeslauljad.”

Juhendaja sõnul laulis igaüks oma partii eraldi sisse.

“Nii oli mul parem lugusid kokku mikserdada. Ja lauljatele oli see ka õpetlik kogemus. Salvestist üle kuulates kuulis igaüks kohe oma vead ära,” sõnas Karmo Toome. “Igaüks käis laulmas just siis, kui tal aega oli, ning laulis korraga sisse just nii mitu laulu kui jaksas. Augusti lõpuks oli materjal salvestatud ning siis asusin seda töötlema.”

Uut plaati tehti sada eksemplari ja seda müüdi päris edukalt juba esitlusõhtul. Siis oli võimalik ka lauljatelt autogramme võtta.

“Plaatide müügist me kasu saada ei taha, aga raha, mis koguneb, investeerime järgmise plaadi tegemisse,” ütles Karmo Toome.

Palamuse meeslauljate kokkukutsumise idee tekkis 1997. aasta sügisel Palamuse rahvamajas toimunud kohvikklubi õhtul, kus ühe laudkonna meestel spontaanne ühislaulmine ootamatult hästi välja kukkus. Algul visati nalja, et peaks ansambli moodustama, aga siis hakati juba tõsiselt juhendajat otsima ja 1998. aasta alguseks saadi selles osas kaubale Jõgeva muusikaõpetaja Ingrid Orgulasega. Mõne aja pärast, kui Ingrid välismaale tööle siirdus, võttis juhendamise üle Palamuse gümnaasiumi muusikaõpetaja Luule Toome. Praegune juhendaja Karmo Toome on tema poeg. See on väga ilus järjepidevuse näide. Teiseks suurepäraseks järjepidevuse näiteks on Palamuse meeslauljate liige Raimo Kägo, kes on 1963. aastast alates kaasa teinud kõigis meesansamblites, mis Palamusel on tegutsenud.

“Ja meie ansambli muuseumidirektorist liige Arne Tegelmann armastab meelde tuletada sedagi, et Palamuse mehed käisid ära ka esimesel laulupeol,” ütles Raimo Kägo.

Pool sajandit vahet

Temal kui Palamuse meeslauljate vanimal liikmel on “turjal” 68 eluaastat. Ansambli noorim liige Kaidar Kalme on temast peaaegu pool sajandit noorem ehk 19-aastane.

“Meil on mõnus seltskond: me ei käi koos sugugi üksnes laulmise pärast. Me tähistame koos ka sünnipäevi ning peame pikki vestlusi. Mõnel proovil ongi juttu enam kui laulmist,” ütles Karmo Toome.

“See on väga vahva, et andekad noored mehed tahavad koos meie, soliidsemas eas lauljatega laulda. Kui neil meie seltsis igav oleks, ega nad siis tuleks. See näitab, et vanus pole tähtis, vaid see, mida teeme,” ütles Palamuse meeslauljate liige, Eesti Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel.

Tema enda jaoks tähendab lauluproovidel käimine tööl käimisest erinevat ja igati meeldivat rutiini. Ja kui laulmine hästi välja tuleb, on ka saavutusvajadus rahuldatud.

“Karmo panustab meie ansamblisse väga palju ja ta teeb head tööd ka laulustuudioga,” kiitis Meelis Paavel. “Karmo õpib Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias muusikapedagoogikat ja saab õpitut kohe meie peal katsetada. Ta on järjekindel ja nõudlik. Ega meiesuguseid “karusid” lihtne laulma ja liikuma panna ole.”

Plaadiesitluse õhtul sai publik plaadil olevaid laule ka elavas esituses kuulata. Kontsert tõestas, et mehed on tõesti heas lauluvormis. Ja esineda on nad tänavu päris palju saanud. Märtsis osaleti näiteks Põltsamaal Uno Naissoo nime kandval vokaalansamblite konkursil ja Lääne-Virumaal Roelas meesansamblite esimesel kokkutulekul. Esimesel saadi kolmas koht meesansamblite hulgas ja teisel publikupreemia. Jääb üle loota, et meeste lauluind ei rauge.

Palamuse meeslauljate CD-plaat

*Plaadil esitavad Arne Tegelmann, Kaspar Sulp, Meelis Paavel, Raimo Kägo, Toomas Väinsalu, Joosep Pilliroog, Johannes Dahl, Kaidar Kalme ja ansambli laulev juhendaja Karmo Toome eesti heliloojate Raimond Valgre, Uno Naissoo, Kustas Kikerpuu, Tõnis Mägi, Anu Röömeli ja Henn Rebase laule, samuti rahvusvahelisi hitte ja Karmo Toome omaloomingut

*Plaadi esitluskontserdid toimusid 24. oktoobril Jõgeva kohvikus Ateljee ja 25. oktoobril Palamuse rahvamajas

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus