Vooremaa auhinnavõistlused tõid matile Eesti noormaadlejate paremiku

Laupäeval Virtuse spordihoones toimunud 35. ajalehe Vooremaa ja Jõgeva raskejõustikuklubi Ramm auhinnavõistlustel kreeka-rooma maadluses tegi kaasa 122 noort maadlejat kahekümne kolmest klubist. Võistkondlikult oli edukaim Märjamaa MK Juhan, kellele järgnesid SK Tapa ja MK Aberg. Jõgeva maadlejatest tõstis peakorraldaja ja treener Aimur Säärits enim esile kehakaalus kuni 40 kg kolmanda koha saanud Ander Järve esinemist.

Võistluspäeva algul süütasid maadlusklubide esindajad, kohtunikud ja korraldajad traditsiooniliselt küünlad kahekordse olümpiavõitja Kristjan Palusalu poolt 1981. aastal istutatud tamme ja kakskümmend aastat hiljem selle sündmuse jäädvustamiseks pandud mälestuskivi ning võistlused algatanud Ants Paju kodumaja juures. Aimur Säärits meenutas tamme juures peetud sõnavõtus, et mõned aastad pärast mälestuskivi püstitamist istutati Palusalu tamme lähedusse kaks hetkel veel tähistamata tammepuud. Need on olümpiavõitja Johannes Kotkase mälestuspuu ning kahekordse maailmameistri August Englase puu.Ta avaldas lootust, et tulevikus täieneb Piiri park veel mõne tänase või hiljutise Eesti maadluskuulsuse istutatud puuga.

Kogu Eesti kaetud

Eelmise aastaga võrreldes suurenes võistlustel osalenud klubide arv nelja võrra. “Kogu Eesti oli ilusti kaetud – Võrust Haapsaluni,” rõõmustas Aimur Säärits, kes pidi korraldusliku poole kõrval aega leidma ka oma hoolealustele. “Korraldajana ongi kõige suurem mure see, et ei ole aega treenitavatega koos olla. Ütlesin ka poistele, et peate seekord ise hakkama saama. Õnneks aitas abikaasa Ave poisse õigel ajal matile ning jälgis, et nad võistluste ajal laiali ei jookseks.”

Tänavustel auhinnavõistlustel osales üheksa Jõgeva raskejõustikuklubi Ramm maadlejat. “Kohalikke maadlejaid oleks võinud rohkem olla, aga andsin poistele võistlemisotsuse tegemisel seekord vabad käed,” lausus Säärits. “Treeningutel käib meil palju selliseid poisse, kes tahavad küll väga trenni teha, aga võistlustele ei soovi tulla. Kolmele meie maadlejale oli see üldse esimene võistlus.”

Kõige parem Ander Järv

Aimur Sääritsa sõnul maadles laupäeval Jõgeva maadlejatest kõige paremini laste kehakaalus kuni 40 kg kolmeteistkümne osaleja hulgas kolmanda koha saanud Ander Järv. Veerandfinaalis kaotas Järv punktidega 2:10 selle kehakaalu hilisemale võitjale, SK Tapa esindavale Kalle Laisarvele. Lohutusringis võttis Järv aga kaks ilusat seljavõitu: kõigepealt alistas ta Alvar Nikkeli (Leola) ning seejärel otsustavas kohtumises Kevin Uspenski (Dünamo).

“Avakohtumises oleks Ander pidanud siiski rohkem võitlema,” lausus treener. “Laisarve polnud ta küll kunagi võitnud, aga seekord tegi ta ilusa võtte ning sai punktid kätte. Selline võimalus antakse maadluses üks kord ning kui ära kasutad, oledki võitja. Aap Uspenski pojaga on Ander Järv juba mitu aastat ühes kehakaalus maadelnud, kord jääb peale üks, kord teine. Kolmanda koha kohtumise eel oli meie plaaniks kiire nupuvõte teha ning täpselt nii läkski – viieteistkümne sekundiga oli vastane seljatatud ja matš võidetud.”

Pjedestaalile jõudsid Jõgeva Rammu maadlejatest veel ka laste kehakaalus kuni 20 kg teise koha saanud Ats Viira ning õpilaste kehakaalus kuni 38 kg kolmandana lõpetanud Michael Zeisik, kuid neis kaaludes rohkem osavõtjaid ei olnudki.

Mattias Sääritsat segas vigastus

Natuke rohkem ootas Aimur Säärits laupäeval oma pojalt Mattiaselt, kes sai õpilaste kehakaalus kuni 47 kg neljanda koha. Avakohtumises võrulast Kim Kangurit võitnud Säärits kaotas seejärel kolm järgmist matši. “Mattias on võimeline kõiki võitma ja ka kõigile kaotama,” lausus Aimur Säärits. “Viimane pool aastat on teda aga vigastus seganud ja ka nüüd tõmbas ta lihase ära. Mattias pole sel aastal saanud korralikult teha ühtegi ala, nii maadluses, kergejõustikus kui ka jalgpallis on tema tulemused võrreldes eelmiste aastatega miinuses.”</p>

Jõgeva Rammu viimaste aastate edukaim maadleja, tänavu kreeka-rooma maadluses juunioride Eesti meistrivõistlustel hõbemedali võitnud Kristo Kreek ei saanud vanuse tõttu sel aastal enam Vooremaa auhinnavõistlustel osaleda ning pani seetõttu esmakordselt oma võimed proovile maadluskohtunikuna. “Kristo sai oma esimesed kohtunikuristsed,” lausus Aimur Säärits. “Võistluste peakohtunik Vello Aava, kes ka Eesti maadluskohtunikke koolitab, juhendas mati kõrvalt Kristot ning ütles lõpuks, et Kristo sai hästi hakkama.”

Lisaks eestlastele olid võistlustel taas esindatud ka lätlased. Sageli Eesti maadlusvõistlustel osalevad vennad Renars ja Alans Treijs Cesise klubist Ferrum jõudsid oma kehakaaludes finaali, kus pidid tunnistama vastaste nappi paremust. Tänavustel Vooremaa auhinnavõistlustel tegi poiste hulgas kaasa ka üks tüdruk. Vilja Altmäe Kadrinast kaotas kehakaalus kuni 25 kg kohe avakohtumises punktidega 0:8 hiljem poolfinaali jõudnud Daniel Jermejevile.

Peakorraldaja Aimur Säärits loodab, et Vooremaa auhinnavõistlused jätkuvad ka tulevikus, selleks vajab ta aga abilisi. “Kui ma kolmekümnenda võistluse ära tegin, mõtlesin, et aitab küll,” lausus Säärits. “Nüüd on need aga vaikselt edasi tiksunud ning tõenäoliselt jätkuvad.”

35. Vooremaa auhinnavõistlused noortele kreeka-rooma maadluses

Õpilaste vanusegrupp (sündinud 1999-2002. aastal)

kuni 32 kg Robin Lumila (Aberg)

kuni 35 kg Karl-Kristjan Valdna (Kadrina)

kuni 38 kg Vladislav Nesterenko (Valga)

kuni 42 kg Olavi Laisarv (Tapa)

kuni 47 kg Holger Toots (Väike-Maarja)

kuni 53 kg Kristo Viidas (Nelson)

kuni 59 kg Jegor Jakovlev (Tapa)

kuni 66 kg Andreas Välis (Juhan)

kuni 73 kg Hannes Välis (Juhan)

kuni 85 kg Jacomo Noe (Juhan)

Laste vanusegrupp (sündinud 2003. aastal ja hiljem)

kuni 20 kg Rasmus Kuik (Juhan)

kuni 25 kg Robi Kristjuhan (Palusalu)

kuni 30 kg Juhan Kristjuhan (Palusalu)

kuni 35 kg Artur Jeremejev (Englas)

kuni 40 kg Kalle Laisarv (Tapa)

kuni 50 kg Robin Uspenski (Dünamo)

üle 50 kg Romel Seeman (Väike-Maarja)

i

MATI ALEV 

blog comments powered by Disqus