Iglusaunas on ühtlane leil

Palamusel pisut enam kui kuu aega tagasi peetud Suure Paunvere Väljanäituse ajal sattusid apteegi juures veskijärve kaldal poolkogemata kokku kaks konkureerivat pilgupüüdjat: äsja veskijärve kaldale paigaldatud pronksist Lible kuju ning Viljandimaal toodetud originaalsed iglusaunad. Uudistajaid jätkus nii ühele kui teistele.

Selleks, et Paunvere väljanäituse kaubarohkuses publikule silma jääda, tuleb pakkuda midagi üsna erilist. Hiidpokusid meenutavad iglusaunad on kahtlemata erilised. Selleks saunad Võrtsjärve ääres Leies tegutsevas OÜs Creative Woodworks  välja mõeldigi, et need erilised oleksid.

“Kui tahad teistest eristuda ja välja paista, siis pead tegema sellise toote, mida teistel pole. Meie otsustasime teha animafilmis nähtud eskimode iglust inspireeritud sauna,” ütles osaühingu juhataja Siim Enders.

Puidu ja puitehitistega on ta tegelnud ka varem, nii et valdkonda tunneb päris hästi. Seepärast langes tema valik just saunale: sellest on rõõmu kogu perel ja pererahva sõpruskonnalgi ning päris kauaks ajaks.

Esimene iglusaun tehti valmis tänavu jaanuaris. See ei kukkunud välja just kuigi sarnane sellega, mida Siim Enders vaimusilmas nägi. Teine tuli juba tunduvalt parem. Nüüdseks on toode aga veelgi arenenud. Hiljuti tõi firma turule uue, suurema ja praktilisema sauna, millel on lisaks leiliruumile ka riietumiseks ja puhkamiseks mõeldud eesruum. Selle sauna pilti pole veel firma kodulehelgi, küll aga saab seda imetleda nende Facebook’i kontol.

2500 laastu

Iglusauna karkass tehakse liimpuidust, seest ja väljast on saun viimistletud laastudega: seespool on haava- ja väljaspool kuuselaastud. Välisviimistluses haavalaastu Siim Endersi sõnul kasutada ei saa, sest see kipub päikese käes keerdu minema. Vanastigi olevat laastukatuseid nii pandud, et lõuna poole said kuuse- ja põhja poole haavalaastud.

Ühe sauna valmistamiseks kulub enam kui 2500 laastu, millest igaüks sobitatakse käsitsi paika ja tahutakse vajadusel kirvega parajaks. See muudab iga sauna omamoodi unikaalseks kunstiteoseks, mis pakub ka erilist saunaelamust: ümmarguses ruumis on leil ühtlane. Kõige paremini tulevad iglusauna leiliomadused välja 70-80 kraadi juures. Tänu sellele, et laastusaun “hingab”, on leil mõnusalt niiske. Ehkki saun näeb pealt välja kitsuke, mahub sinna tegelikult saunamõnusid nautima kuus inimest.

Laastu tootvaid ettevõtteid on Eestis mitu, ent enamasti töödeldakse seal haaba, mis on peaaegu et oksavaba puit. Rõuges on siiski üks tootja, kes pakub nii haava- kui kuuselaastu ning temalt OÜ Creative Woodworks materjali ostabki.

Keristega varustab firmat AS Eesti Vanglatööstus. Sealse toodangu kvaliteet on hea, paremgi kui mõnes tavalises ettevõttes.

“Nii toetame meiegi omal moel kinnipeetavate rehabilitatsiooni,” ütles Siim Enders.

Tahetakse oma käega katsuda

Ühe iglusauna valmistamiseks kulub tema sõnul umbes 50 töötundi, sest käsitsitööd on päris palju. Iglusauna esimest, väiksemat mudelit on esimesel tootmisaastal jõutud teha viiekümne ringis. Peale Eesti on neid müüdud Soome, Rootsi, Norrasse ja Saksamaale. Välismaalased, kes iglusaunu ostnud, on olnud küll tavaliselt kuidagi Eestiga seotud.

“Oleme iglusaunade tutvustamiseks päris palju teadlikku turundustööd teinud,” sõnas Siim Enders. “Oleme näiteks panustanud oma kauba tutvustamisse suurte kaubanduskeskuste sisetelevisiooni vahendusel. Kaubanduskeskustes on nimelt ekraanid, kus reklaamid pidevalt jooksevad. Meil on ka oma koduleht ja Facebook’i konto. Ent saun pole siiski asi, mida saaks üksnes interneti vahendusel müüa. Enamik inimesi tahab enne ostuotsuse tegemist sauna oma käega katsuda ja selle sees istuda. Seepärast tuleb ikka ka mööda messe ja laatu käia.”

Esimene sündmus, kus OÜ Creative Woodworks iglusaunu tutvustas, oli aprillikuine maamess Tartus. Seal tuli Siim Endersil kaks päeva nii intensiivselt suhelda, et õhtul kodus ei suutnud ta enam suudki lahti teha.

Kui eesti inimesed mõne originaalse toote välja töötavad, ei mõtle nad tavaliselt selle patenteerimisele. OÜ Creative Woodworks on oma iglusauna disaini patenteerinud.

“Oleme oma toodete väljatöötamisel palju vaeva näinud ja raha kulutanud, seepärast tahame olla ka kindlad, et keegi ebaausate võtetega meie tehtut omastada ei saa,” ütles Siim Enders ja lisas, et Euroopa Liidu patendi hankimise protsess tundus ainult alguses hirmutav, lõppkokkuvõttes polnud see aga kuigi keeruline.

OÜs Creative Woodworks on peale juhataja ametis viis inimest, kes sõidavad tööle umbes 15 kilomeetri raadiusest. Tootmishooneks on kunagine kolhoosi töökoda, mida renditakse praeguselt omanikult. Hoone vajaks remonti, aga osaühingul kui rentnikul pole mõtet sellesse investeerida. Iseasi, kui saaks hoone ära osta, aga omanik pole nõus seda müüma.

Ehkki esimene tegutsemisaasta pole veel lõppenud, prognoosib juhataja, et aastakäibeks kujuneb kaks-kolmsada tuhat eurot.

“Kolmandaks aastaks tahaksime miljonieurose käibeni jõuda, see oleks paras,” sõnas Siim Enders.

OÜ Creative Woodworks

*Asutatud 2014. aastal

*Tegutseb Viljandimaal Leie külas kunagises kolhoosi töökojas.

*Toodab originaalse disainiga iglusaunu, mis on väljast viimistletud kuuse- ja seest haavalaastudega. Ühe iglusauna valmistamiseks kulub umbes 2500 laastu.

*Firmas on tööl juhataja ja viis alluvat.

*Esimesel tegutsemisaastal loodab firma jõuda 200 000-300 000- eurose käibeni.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus