Kalendripildid said ka näituseks

Paduvere talumuuseum üllitas hiljuti kunstikalendri, mille lehekülgi kaunistavad Sandra Lääne maalid. Samu taieseid saab Jõgeva publik praegu soovi korral ka n-ö elusuuruses vaadata: need on väljas kultuurikeskuse galeriis.

Paduverest pärit noor kunstnik Sandra Lääne on oma töid Jõgeval varemgi näidanud. Mullu augustis olid sealsamas kultuurikeskuse galeriis väljas tema projekti “ArNePo” taiesed, milles olid ühendatud teaduslik mõte ning inimese ja arvuti loovus, novembris sai aga Betti Alveri muuseumis näha tema maalitud portreid. Juba kaks mullust näitust olid üsna erinevad, tänavusel võib näha taas uusi stiilinäiteid.

“Ma olen noor ja alles otsin oma teed, seepärast polegi ma oma eneseväljendust mingi kindla stiiliga piiranud, vaid maalin nii, nagu sel päeval tuju on,” ütles Sandra Lääne. “Kaksteist tööd, mis kalendrisse said, annavad minu meelest kokku täitsa mõnusa “kompoti”.”

Noor  kunstnik on pannud end proovile nii tõsirealistlikus kui ka mängulisemas maalimislaadis. Realistlikel maalidel näeme enamasti inimesi: kunstniku seljakotirändurist sõpra võõrsil seiklemas, sõbrannasid sünnipäeval lõbutsemas, autorit ennast kavalalt läbi sõrmede piilumas. Kõige köitvamad silmad vaatavad vastu pildilt, millele autor on pannud nimeks “Kultuur Patareis”. Neiu seisab okastraataia taustal ja tema pilku oleks justkui kätketud osa Patarei vangla müüridesse aastakümnete jooksul talletunud valust.

“See pilt on maalitud foto järgi, foto on aga tehtud Patarei vanglas “Kultuuritolmu” ajal,” ütles Sandra Lääne. “Kahju, et laiema avalikkuse jaoks varjutas kõnealuse kultuurisündmuse sellega kaasnenud skandaal. Tegelikult oli see vägagi sisukas ettevõtmine.”

Intiimne ja anonüümne

Sünnipäevapilt “Kui nalja ei saa, siis mina ei mängi”, on niisama emotsionaalne kui “Kultuur Patareis”, ent emotsioon on üheselt plussmärgiline.

“Seegi töö on maalitud foto järgi. Pildis oli nii palju emotsiooni, et seda oli võimatu mitte maalida. Maalides saab emotsiooni võimendada ja teha selle aegumatuks,” sõnas Sandra.

Tema realistlikele maalidele pakuvad värskendavat seltsi pildid, millel kunstnik kujutab nukulike nägudega stiliseeritud inimfiguure.

“Taotlen oma töödes teatud intiimsuse astet, samas tahan, et neis intiimsetes stseenides osalejad oleksid anonüümsed. Nukunägudega tegelased ongi anonüümsed. Nad annavad tööle teatud kerguse, samas on nad elavad objektid,” seletas Sandra, lisades, et talle meeldibki elusaid asju kujutada. Maastiku maalimine teda eriti ei köida. Küll aga meeldib talle maalida puid. Ja tihti nii, et ka nende juured on näha. Maalil “Raagus juus” põimuvad valgepäise naise pikad juuksed just puuvõradega.

“Raagus juus” on Sandra sõnul tellimustöö: Tartu Miina Härma gümnaasiumi 2011. aasta lend tellis selle temalt kui sama kooli vilistlaselt, et see lõpuaktusel koolile kinkida. Nüüd kuulubki Sandra töö kooli kunstikogusse ning kaunistab direktori kabineti seina. Õnneks oli kool lahkesti nõus taiese näituse tarvis välja laenama.

Kui Sandra Lääne kunstnikust vanaonu Osvald Lääne küpsemat loomeperioodi iseloomustab värvilistest laikudest või ruutudest koosnev pildipind, siis Sandral on mitu realistlikku maali saanud triibulise ja mitu dekoratiivsemas laadis tööd taimornamendiga kaunistatud tagapõhja.

“Mine tea, võib-olla kujunevad need ajapikku tõesti minu tööde jaoks tunnuslikeks,” ütles Sandra Lääne.

Kadunud kuu

Sandra Lääne kunstikalender on trükitud Tallinna raamatutrükikojas ning seda tehti 400 eksemplari. Kunstikalendri tegemise mõte tuli Sandral näituseideega koos. Mõtte aitas teoks teha tema isa, MTÜ Paduvere Talumuuseumi Selts eestvedaja Tiit Lääne. Kalendri kujundamise võttis Sandra enda peale: tema jaoks oli see huvitav väljakutse ja hea käeharjutus. Kalendrisse tahtis ta rõõmsamaid ja värvilisemaid töid ning selliseid siis viimasel aastal põhiliselt maaliski. Samas on igas aastas ka kurbi päevi ja neid ei saa kuidagi vältida. Seepärast panigi Sandra näitusele välja ka ühe süngema töö, mida kalendris pole. See kannab nime “Kadunud kuu” ja on maalitud ühel autori jaoks raskel hetkel.

Möödunud aastal lõpetas Sandra Lääne Tartu ülikoolis bakalaureuseõppe maalikunsti alal. Tänavu sügisel jätkas ta õpinguid Eesti kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskonna magistriõppes. Lisaks sellele töötab ta ühes klaasikunstiga tegelevas Tallinna firmas, mis peab ka kunstipoodi.

“Minu põhiülesanne on tegelda klientidega, aga selle kõrvalt saan ka ise klaasikunsti valdkonnas katsetusi teha. Väga põnev on, mis siis, et näpud on alatasa katki ja sulatustehnikas tööd vahel kildudeks purunevad,” ütles Sandra Lääne.

Kalendrinäitus “Aja (s)ees” rändab novembris Tallinna rahvusraamatukokku. Üht Sandra väga värsket taiest saab aga Tallinnas vaadata juba sel nädalal. Patarei vanglas sai nimelt teoks kunstiprojekt “E.ART.H”, mille käigus mitukümmend noort kunstnikku vangla Euroopa viimase saja aasta ajaloost inspireeritud ühiskonnakriitiliste taiestega täitsid. Üks, kes vanglaseinu kunstiga täiendas, oli Sandra. Patarei vangla on külastajatele avatud 25. oktoobrini.

Sandra Lääne kunstikalender 2015

*Kalendris on ära trükitud Sandra Lääne 12 maali.

*Kalendri kujundas kunstnik ise, maalide reprod tegi Harald Lindok.

*Kalendri üllitas MTÜ Paduvere Talumuuseumi Selts ning seda trükiti Tallinna Raamatutrükikojas 400 eksemplari.

*Kalendri väljaandmist toetasid Eesti Kultuurkapital, AS Valmeco ning OÜd Juta & Kaido, Kivikuvand ja Orthez.

*Kalendris ära trükitud maalide originaalid on 30. oktoobrini väljas Jõgeva kultuurikeskuse galeriis, samast saab osta ka kalendrit. Veel on kalendrit võimalik soetada Paduvere talumuuseumist ning Rahva Raamatu ja Apollo kauplustest.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus