Igaüks saab pimeda sügisaja valgemaks ja turvalisemaks muuta


Sügisilm ei luba ennustada, millal ta päeva pimedaks lööb või teele esimese libeduse loob. Seepärast on õnnetuste vältimiseks oluline, et liiklejad suvised sõiduvõtted selja taha jätaksid ning üksteisele nähtavad oleksid. Pimedal ja märjal teel tuleks autojuhtidel gaasipedaalile vähem valu anda ning pigem sõita piirkiirusest pisut aeglasemalt. See annab mistahes takistuse teele sattudes lisaaega, et märgata  ja kokkupõrget vältida.

Jalakäijad peavad end enam harjutama sellega, et pimedamal ajal tänaval, külavahe- või maanteel liikudes tuleb end varustada helkuri, laterna või taskulambiga. Helkur tuleb riietele kinnitada nii, et see oleks nähtav võimalikult mitmest suunast. Kuna maanteel peab kõndima vasakpoolsel teepeenral, passib helkur parimal moel sinu parempoolsele küljele ning põlve kõrgusele. Umbes samal kõrgusel paiknevad ka autotuled. Valgel ajal, kui helkuri kasutamine ei ole tarvilik, saab sel moel kinnitatud helkuri taskusse pista. Oluline on ka jälgida, et helkur jope või mantli ääre alt välja paistaks.

Jalgrataski varustage teed valgustava esilaterna ja tagumise punase reflektori või lambiga. Pimedal ajal sõites on oluline, et rattal oleksid ka kollased küljereflektorid. Nii on pedaalitallaja lähenevale sõidukile kaugelt ja selgelt nähtav. Ära ei tohi unustada, et jalgrattaga tohib sõita paremal teepoolel ning mitte kaugemal kui meeter teepeenrast.

Sõidukijuhid peaksid enne sõidu alustamist üle vaatama sõiduki tuled ja klaasid, et tagada hea nähtavus. Hea nähtavus eeldab puhtaid ja korras tulesid ning klaase, samuti töökorras klaasipuhastajaid.

Ohutuse esmaseks reegliks on siiski vastastikune viisakus. Tee pole ainuüksi auto päralt – autojuht peab nägema teistes liiklejates oma väärikat partnerit. Laps teel või tänaval olgu igal täiskasvanud liiklejal tähelepanu keskmes, sest tema ei oska veel ohte ette aimata, auto kiirust ja pidamajäämise võimalust õigesti hinnata.

 Vanemad saavad oma lapse turvalisust parandada sellega, et arutavad aeg-ajalt koos temaga uuesti läbi, kuidas lapse teekond liikluses kulgema peaks ning kus või mida ta kartma peaks.

Liiklus saab olla kõigi jaoks ühtmoodi ohutu, kui oleme vastastikku viisakad, tähelepanelikud, nõrgema suhtes hoolivad ning osaleme liikluses vaid tehniliselt korras autoga ja kainena.i


JANA ÕIM, Jõgeva politseijaoskonna piirkonnavanem

blog comments powered by Disqus