Käsiteokoda viis käsitöö linnaruumi

Põltsamaa käsiteokoda avas oma viienda sünnipäeva puhul näituse “Puusse pandud”. Tegelikult pole käsiteokoja naised puusse pannud ei koja asutamise ega sünnipäevanäitusega: mõlemad pakuvad rõõmu nii põltsamaalastele kui ka linna külalistele.

“Meie seekordne näitus on väikese vimkaga,” ütles üks käsiteokoja perenaistest Katre Arula. “Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit, mille asutamisest tänavu 85 aastat möödub, kuulutas tänavuse aasta meistrite aastaks ning kutsus üles eksponeerima käsitöömeistrite loomingut tavatutes paikades. Meie otsustasime asja veel keerulisemaks ajada ja panime oma piirkonna meistrite näituse korraga nelja kohta. Et neis ühtsed eksponeerimistingimused luua, lasksime valmistada ühesugused puust karkassid ja paigutasime oma tööd nende sisse. Sealt tuligi näituse pealkiri — “Puusse pandud”.”

Näitusel osalebki neli kästiöötegijat: Katre Arula autoritehnikas prosse, vöösid, kotte ja kleiti saab näha Põltsamaa Majandusühistu parfümeeria- ja pudupoes, käsiteokoja teise perenaise Kersti Poogi telgedel kootud salle ja sõbasid Uues Apteegis, Kairi Kuke pärlkaunistustega kudumeid Carl Schmidti majas ning Tiia Meituse lilltikandiga viltkindaid maakonna keskraamatukogu lugemissaalis. Tiia Meitus on ainus jõgevalanna autorite nelikus, kõik ülejäänud elavad Põltsamaal. Teemad ja tehnikad on neljal meistril erinevad, kõiki ühendavaks jooneks on aga nutikad ideed ja kvaliteetne teostus.

“Kui asja algatasime, tundus nelja erineva asutusega näituse ülespaneku asjus suhtlemine päris hullu ettevõtmisena, aga tegelikult kujunes see väga rikastavaks. Ja me ise jäime lõpptulemusega rahule,” ütles Katre Arula.

Tuleb ka Jõgevale

Näitus avati möödunud neljapäeva õhtupoolikul käsiteokojas. Usinamad jõudsid samal õhtul ära vaadata ka suurema osa näitusest: raamatukogu, pudupood ja apteek olid avamispeo lõppedes veel avatud, Carl Schmidti maja kahjuks enam mitte. Põltsamaal saab näitust “Puusse pandud” vaadata 31. oktoobrini, 10.-28. novembrini on see Jõgeva publiku ees. Eksponeerimispaikadeks on siis ilmselt Jõgeva maa- ja linnavalitsus, lõuna prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo teeninduspunkt ja SEB panga kontor.

Näituse “Puusse pandud” korraldamine polnud Põltsamaa käsiteokoja naistele sugugi esimene käsitöö linnaruumi viimise kogemus. 2011. aasta suvel olid traditsioonilised üle-eestilised käsitööpäevad põhiosas nende korraldada ja siis võis eesti käsitöömeistrite loomingut näha, piltlikult öeldes, kõigis Põltsamaa paikades, mis näituse ülespanekuks vähegi sobivad, sealhulgas kesklinna kaupluste vaateakendel.

“Põltsamaa käsitööpäevad on nüüd justkui etalon: nii mõnigi kord, kui rahvakunsti ja käsitöö liidus järgmiste käsitööpäevade korraldusasju on arutatud, on liidu kauaaegne eestvedaja Liivi Soova pillanud fraasi, et kui Põltsamaal selline asi tehtud saadi, kuidas siis nüüd ei saa,” ütles Katre Arula.

Näituse avamispeol, mis oli üksiti käsiteokoja sünnipäevapidu, andiski Katre väikese ülevaate sellest, millega koda viie tegutsemisaasta jooksul hakkama on saanud. Lisaks üleriigilistele käsitööpäevadele on korraldatud kaks maakondlikku käsitöökonverentsi, ridamisi näitusi nii enda kui ka teiste käsitöömeistrite loomingust, mitmesuguseid koolituspäevi, kursusi ja töötube, võõrustatud Leader-programmist rahastatud rahvusvahelise käsitööprojekti “Handicraft” partnereid Kokemäelt (Soome) ja Skrundast (Läti) ning käidud nende pool vastukülaskäigul.

Oma missioon

Käsiteokoja inimesed on Põltsamaad esindanud turismimessidel ja Tallinnas peetaval mardilaadal, ent nad on aktiivselt kaasa löönud ka oma linna lossipäevadel ning võtnud üle jõulueelse Põltsamaa käsitöölaada korraldamise (varem tegeles sellega kohalik käsitööselts). Samas vaimus võiks pikalt jätkata. Käsiteokoja perenaised on ka muus mõttes edukad olnud: Kersti Pook on lõpetanud vahepeal Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia, Katre saanud Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu juhatuse ning Eesti Moekunstnike Ühenduse liikmeks ning pälvinud oma lapitööraamatu eest Jõgevamaa Kultuuripärli preemia.

“Kui käsiteokoja viis aastal tagasi käivitasime, lootsin, et koja galeriiosas pidevalt vahelduvad näitused annavad linlaste laiemale ringile põhjust aeg-ajalt kojast läbi astuda ja silmata siis ka seda, mis poeosas müügil on,” ütles Katre Arula. “Päris nii see siiski läinud pole. Meil on küll tekkinud omad fännid, kes igal üritusel kohal, ülejäänud tulevad pigem siis, kui toimub mõni neid huvitav kursus või kui neil on konkreetset kingitust vaja. Turistid on meid aga päris hästi üles leidnud, sest asume ju lossihoovis, muuseumi ja veinikeldri vahetus läheduses ning just seal nad liiguvadki.”

Katre Arula sõnul on käsiteokoda oma missiooni täitnud, kui Põltsamaal ja kaugemalgi tekib juurde inimesi, kes oskavad kvaliteetset käsitööd hinnata ja selle väärtust mõista.

25. oktoobril, kui kogu Eestis tegutsevad taas käsitöökojad, on rahvas jälle oodatud ka Põltsamaa käsiteokotta: seal saab õppida lapitehnikas prossi, nõelviltimistehnikas sõle ja jõulukaardi valmistamist, telgedel ja raamil kudumist ning hardanger-, rišeljöö- ja pilutikandit.

Põltsamaa käsiteokoda

*Tegutseb Põltsamaa lossihoovis 2009. aasta oktoobrist.

*Kojas on avatud käsitööpood, galeriiosas toimuvad näitused ning koolitusruumis kursused ja töötoad.

*Käsiteokoja perenaised on Katre Arula ja Kersti Pook.

*Oma viienda sünnipäeva puhul avas käsitöökoda näituse “Puusse pandud”, mida saab 31. oktoobrini vaadata Põltsamaal ning 10.-28. novembrini Jõgeval. 

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus