Alikee Kubi rajab Pakaste mõisasse konverentsikeskuse

Kursi jahilossi omanik Alikee Kubi on otsustanud korrastada ja restaureerida Jõgeva vallas Painkülast Puurmanisse viiva tee ääres asuva Pakaste mõisahoone, kuhu kavatseb rajada hotelli koos konverentsikeskuse ja omanäolise restoraniga.

Alikee Kubi on alustanud koos abilistega Pakaste mõisahoone ja selle ümbruse korrastamist. Mõisahoonet on mitmeid kordi ümber ehitatud ja viimased elanikud pole seal ennast just kõige heaperemehelikumalt ülal pidanud. Seepärast võib praegu kogu seda kaost vaadates isegi õudne hakata.

“Tööd on siin tohutult palju, jätkub õige mitmeks aastaks. Kui paik on kunagi uue hingamise ja väljanägemise saanud, pole põhjust kadedust tunda. Praeguseks oleme eemaldanud vundamendist ja maja lähiümbrusest parasiitpuud ja võsa, niitnud kohati rinnuni ulatuvat heina ja parandanud mitmest kohast katust. Palju aega ja vaeva kulub tubade puhastamisele rämpsust. Lähitulevikus on plaanis hoonele uus kivikatus paigaldada,” rääkis Kubi.

Sarnaselt talle kuuluva Puurmani vallas asuva Kursi jahilossiga, kavatseb ta ka Pakastele rajada konverentsikeskuse koos hotelli ja restoraniga. “Mõisakeldrisse plaanin rajada esindusliku õllerestorani. Kõrvalhoonetesse sobivad aga hästi lisamajutustoad, saunad ja vajalikud toad tervist tugevdavate protseduuride jaoks.”

Soodne asukoht

Alikee Kubi võtab Pakaste mõisahoone ning selle kõrvalehitised üle Jõgeva vallavalitsuselt. Praegu on pooleli omandimuutuseks vajalikud asjaajamised. “Rääkisin Pakastega seotud plaanidest mõisauurija ja eksperdi Valdo Praustiga, kes peab mõisa kordategemist väärt ideeks.”

Kubi lisas, et tema nägemuses tuleks mõis virsikukarva ning  aknaraamid pruunid. Samuti meeldib talle Pakaste mõisa logistiliselt soodne asukoht: see on lähedal   

Jõgeva linnale ning ajaloolisele Piibe maanteele.

Pakaste mõisa taastamise võimaliku maksumuse kohta märkis Kubi, et selleks võib kuluda kuni miljon eurot või enamgi. Kui teha osa töid ära oma perega või sõpradest ja tuttavatest meistrimeestega, tuleks ehk pisut väiksema summaga välja. Kindlasti on aga mõisa taastamiseks vajalik rahasüst Euroopa Liidu vahenditest. “Pakaste vana ja auväärse mõisa saab veel päästa, samas on mul mõneti kahju, et selles paigas nii hilja tegutsema asusin,” tunnistas ta.

Jätkab praegu ka Kursi jahilossis

Alikee Kubi märkis, et jätkab praegu tegevust ka Kursi jahilossis, tulevikus on aga kaalunud selle müümist.

“Nelja aasta vältel on Kursi jahilossi külastanud üle 7000 inimese. Kui jahilossi müüma peaksin, siis isikule või ettevõttele, kes hoiab ja arendab senitehtut. Pole aga võimatu, et jään tulevikuski selle mõisa perenaiseks. Sealsel turismi- ja toitlustusfirmal on olnud paremaid ja halvemaid aegu. Viimase aja majanduslikest probleemidest aitas üle saada klientidessse heatahtlikult suhtuv Tartu Hoiu- ja Laenuühistu. Niisuguseid ühistuid võiks olla rohkemgi. Näiteks Saksamaal, kus elab mu ettevõtluspartner Gertrud Becher, kuulub nii riigile, erasektorile kui ka ühistutele võrdselt kolmandik pankadest,” lausus ettevõtja.

Pakaste mõis

*Saksa keeles Pakkast

*Oli Jõgeva mõisa kõrvalmõisaks

*Mõisast on enam-vähem algkujul säilinud ühekorruseline pikk peahoone

*Lihtsa kujuga poolplekk-katusega hoone on ehitatud arvatavasti 18. sajandi lõpul

*Arvukad kõrvalhooned on osaliselt hävinud või ümber ehitatud

*Ajaloolise jaotuse järgi Laiuse kihelkonda kuuluv mõis jääb praegu Jõgeva valla territooriumile

Allikas: Mõisaportaal

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus