Teadlaste öö tõi huvilised kokku ka Jõgevamaal

Teaduskeskus Ahhaa korraldas möödunud nädalal juba üheksanda Teadlaste Öö Festivali, mille haripunktiks oli reedel aset leidnud üle-euroopaline teadlaste öö. Teadust populariseerivate ettevõtmiste sarja raames toimus üle kogu Eesti rohkem kui nelisada põnevat teadussündmust. Jõgevamaal oli neist võimalik osa saada kahes kohas – Jõgeval Betti Alveri muuseumis ja Põltsamaal Felixi toiduainetetööstuses.

Betti Alveri muuseumi kogunenud ligi kolmekümnele teadushuvilisele esines Laura-Liisa Muru loenguga teemal Mida ei näe ega kuule, on salapärane”. Muuseumi juhataja Toomas Muru 29-aastane tütar Laura-Liisa on 2008. aastal lõpetanud Tartu tervishoiu kõrgkooli radioloogiatehnikuna ning töötab selles ametis SA TÜ Kliinikum radioloogiakliinikus. Alates ülemöödunud aastast on ta ühtlasi Tartu tervishoiu kõrgkooli õppejõud-õpetaja.

Kõneaineks röntgenikiirgus

Betti Alveri muuseumis varem fotonäitusega esinenud Laura-Liisa Muru reedene loeng oli ka nüüd mõnes mõttes fotografeerimisega seotud. Tõsi, need aparaadid, millega ta oma igapäevatöös inimesi pildistab, näevad inimeste sisse ja inimestest läbi ning tema tehtud pilte nimetatakse uuringuteks – teadusõhtu kõneaineks oli röntgenikiirgus, kompuutertomograafia ja magnetresonantstomograafia, mida kasutatakse mitmete haiguste diagnoosimiseks.

Radioloogiakliinikus töötab praegu umbes 45 arsti, lisaks 20 residenti, 30 radioloogiatehnikut ning 30 radioloogiaõde,” rääkis Laura-Liisa Muru.

Radioloogiatehnikuna teen diagnostilisi protseduure ja minu töö eesmärgiks on teha neid võimalikult kvaliteetselt, et edendada ja säilitada inimeste tervist ning ennetada haigusi. Tartu tervishoiu kõrgkool on ainuke koht, kus selle ameti pidajaid Eestis õpetatakse. Õppeaeg on seal kolm ja pool aastat ning viieteistkümne aasta jooksul on selle eriala lõpetanud umbes sada nelikümmend radioloogiatehnikut.”

Kuidas tomatist saab ketšup

Põltsamaa Felixis toimunud teadlaste öö ürituse korraldas vastutustundlikku metsandust edendav organisatsioon Forest Stewardship Council, mis viis huvilised põnevatele ekskursioonidele mitmetesse tootmisettevõtetesse, kus pannakse suurt rõhku sellele, et tootmine oleks keskkonnahoidlik, sotsiaalselt kasulik ning majanduslikult elujõuline. 

Põltsamaa Felixis toimunud teadusõhtul uuriti toiduainetööstuse seost vastutustundliku metsandusega ning näidati, kuidas saab kahest kilost tomatitest ühe kilo ketšupit ning kuidas pannakse kõrvits purki, mahl pakki ja vein pudelisse.

i

MATI ALEV 

blog comments powered by Disqus