Kõrvitsad on tänavu alamõõdulised

Ülemöödunud esmaspäeval käivitus Põltsamaa Felixis taas suur kõrvitsategu. Sellel aastal töödeldakse ettevõttes umbes 1000 tonni kõrvitsat.

Lõplik kogus sõltub sellest, milliseks kujuneb selle aedvilja saaginumber.  Jahe juuni ning sellele järgnenud kuiv ja kuum juuli ei olnud kõrvitsale soodsad. Ka augustilõpu jahedus ei tulnud saagile kasuks.

Ettevõtte juhi Kaido Kaare sõnul on Felix suurim kõrvitsatöötleja kogu Euroopas. Töötlemiseks sobivad hästi viljad, mille läbimõõt on vähemalt 35 sentimeetrit,  tänavu kipub see näitaja alla 30 sentimeetri jääma. Mida väiksemad on kõrvitsad, seda suurem on töö maht, mis nende purkipanemisel ära tuleb teha.

Kõrvitsate pesemiseks on tootmishoone kõrvale üles pandud põltsamaalastele tuttav telk. Liikudes ringi kõrvitsatega täidetud konteinerite vahel võis tõstukitel näha suuri metallpurke, mis alles ootasid kõrvitsakuubikutega täitmist. Sellised suured metallpurgid ei ole mõeldud jeakaubandusele, vaid sellises taaras ostavad kõrvitsat suuremad toitlustusettevõtted, lasteaedade ja koolide sööklad ja muud söögikohad.

Kaido Kaare lausus, et Felixi eesmärk on panna edaspidi suuremat rõhku mitmesuguste köögiviljade töötlemisele, nagu kõrvitsad, kapsad, peedid, kurgid. Seetõttu läheb vaja ka rohkem töökäsi. Samuti on tarvis teha täiendavaid investeeringuid tootmisseadmetesse ja suurendada laopindu.

Tootmismahtude suurendamisel on peamiseks eesmärgiks kasvatada ekspordi mahtu Soome ning Rootsi. Kui enamik ettevõtteid mõtleb toodangumahtude suurendamisel eelkõige tootmise automatiseerimisele, et sel moel töötajate arvu vähendada, siis Felixis on olukord oluliselt teistsugune. Kaido Kaare tõi näite, et maailmas pole veel olemas selliseid seadmeid, mille abil saaks kurgiviilud purkidesse panna. Samuti puudub tehnoloogia kõrvitsate koorimiseks ja seda tööd tuleb samuti käsitsi teha. Just seetõttu plaanibki Orkla kontsern tuua käsitsitööd vajav tootmine üle Põltsamaale, et siin rohkem töökohti oleks. Näiteks oli tänavu Felixis töödeldud kurgikogus  varasemast 20 protsendi võrra suurem ning selleks võeti täiendavalt tööle 45 inimest.

Praegu toimub hooajaline töö kahes vahetuses. Ettevõtte juhi sõnul oleks mõeldav tööle rakendada ka kolmas vahetus, aga seda ei saa teha just töökäte nappuse tõttu. Hooajatöölisi on väga keeruline leida, sest enamasti soovivad inimesed leida endale stabiilse aastaringse töö, Felixis kestab aga hooaeg jaanipäevast  novembri alguseni. Kaido Kaare märkis, et edaspidi tuleks mõelda sellistele toodetele, mida saaks aastaringselt valmistada. Põhitöö on üldjuhul rohkem automatiseeritud, kuid kõrvitsa ja kurgi töötlemiseks läheb hooajal jätkuvalt tarvis rohkem kätepaare.

i

TOOMAS REINPÕLD 

blog comments powered by Disqus