Kolm Põrsakest tutvustavad lahedat teadust

 

Kolm Põrsakest on 2013. aasta Euroopa parimast õpilasfirmast välja kasvanud osaühing, mis korraldab teadusetendusi ja -töötubasid. Teadusetendused on jõudnud ka Jõgevale. Kaks kohalikku tüdrukut – Anna Katt ja Meeri Rahn – selgitavad põnevate ja vaatemänguliste katsete toel loodusnähtusi.

Parima õpilasfirma tiitel tõi “põrsakestele” kaasa suuri muutusi. “Võistlusel osalemine tutvustas meile meie enda firmat. Eks see ole ikka nii, et õpetades õpib kõige paremini. Täpselt samamoodi oli ka meiega – pidime õpetama kohtunikele ainet nimega Kolm Põrsakest ja tulemusena saime ise selle aine väga hästi selgeks,” rääkis üks Kolme Põrsakese asutajatest Robin Saluoks. Praeguseks on teadusteatri esinejaid peaaegu kõigis Eesti suuremates keskustes. Selleks koolitati umbes 70 uut esinejat, kelle seas on Jõgevamaa gümnaasiumi õpilased Anna Katt ja Meeri Rahn. Tüdrukud on esinenud Jõgeva lasteaedades, kus peagi alustatakse teadusringidega. Samuti võib neid kutsuda esinema sünnipäevadele ja täiskasvanute koosviibimistelegi.

Huvi teaduse vastu on peamine

Robin Saluoksa sõnul on uue liituja puhul kõige tähtsam, et ta naudiks teadust ja kannaks  selle pisiku ka lastele edasi. Samas on ülimalt oluline ka see, et inimesel oleks sügav tahtmine ise areneda. Anna ja Meeri olid Kolmest Põrsakesest juba varem kuulnud ja neid esinemas näinud. “Sel suvel küsis meilt üks sõbranna, kes õpib Hugo Treffneri Gümnaasiumis, kas sooviksime hakata Jõgeval lasteaedades teadusringi tegema. Otsustasimegi Kolme Põrsakesega liituda, sest tunneme huvi teaduse ja põnevate katsete vastu ning soovime ennast arendada,” rääkisid tüdrukud.

Anna ja Meeri käisid suvel  Tartus koolitusel. “Gümnasiste, kes hakkavad samuti lasteaedades teadusringi tegema, oli tulnud mitmest Eesti linnast. Koolituse jaoks pidime eelnevalt kodus ette valmistama ühe katse ning seda lastele näitama. Juba kogenud “põrsakesed” tutvustasid meile mitmeid trikke ja katseid, mida esinemistel demonstreerida,” rääkis Meeri. “Peab oskama ka lastega suhelda ja käituda, olema julge esineja ja mõistma mõningaid loodusseadusi,” lisas Anna.

Sa oled võlur!

Igas etenduses on maagiat, teadusmaagiat.  “Kui Tartus koolitusel käisime, imestasime, mida kõike teadusega teha saab. Meie katsed erinevad koolis tehtavatest. Kui näidata sõpradele mõnda lihtsat trikki sooda ja äädika või tärklise ja veega, satuvad nad hämmingusse. Ometi läheb selleks vaja  vaid käepäraseid vahendeid. Teadusetendused haaravad lapsi kaasa. Nad satuvad vaimustusse ja on uudishimulikud. Lastel tekib huvi, kuidas kõik toimib, ning see ongi üks meie eesmärkidest,” rääkisid tüdrukud.

“Näidisesinemisel “Rohutirtsu” lasteaias tegin katseid peamiselt kuiva jääga, mis on väga efektne. Lapsed arvasid, et ma olen võlur. Ma ütlesingi neile, et see on teadusmaagia,” jutustas Anna.

Kõige riskantsem trikk on suure mulli tegemine, sest see ei pruugi alati välja tulla. Anna ja Meeri oskavad põletada raha nii, et see terveks jääb, torgata orasid õhupallidest läbi, teha laavalampi või lund. “Kõige vingemad on hetked, kus lapsed (või ka täiskasvanud) on hämmingus ja ütlevad: “Vau, see on nagu maagia!” See on tõesti maagia, kuid teadusmaagia on miski, mida võime kõik omandada,” on Robin veendunud.

Anna ja Meeri kinnitusel kuuluvad nii nende kui laste lemmikute hulka katsed kuiva jääga. “Kahjuks peame seda Tartust hankima, sest Jõgevalt ei saa,” nentisid tüdrukud. Robin on aga veendunud, et sellist kohta, kus oleksid kõik vajalikud vahendid, pole Eestis  ja ilmselt  mitte ka ka kogu maailmas olemas.  

Ise on ägedam

Facebooki vahendusel suhtlevad “põrsakesed” ja nende fännid iga päev. Postitatakse infot, mis aitab saada veelgi paremaks esinejaks. Lasteaiaringides tehakse trikke võimalikult koduste vahenditega, mis on saadaval tavalises toidupoes. Siis saavad lapsed trikke koduski proovida.

“Lastele meeldib kõige rohkem just ise proovida katseid teha.  Üks asi on näha, kuidas meie neid katseid teeme, aga ise proovides on avastusrõõm veelgi suurem,” rääkis Robin oma kogemustest.

Suvel alustasid “põrsakesed” uue projektiga – kahe nädala järel lisatakse Facebooki-lehele uus katse. Nii saavad kõik huvilised katsetele pilgu peale visata või neid ise teha  proovida. Eelnevatel nädalatel postitatud katseid on aga võimalik näha Kolme Põrsakese koduleheküljel.

Töö ja lõbu käsikäes

i
Kolme Põrsakese meeskond on arvamusel, et töö ja lõbu ei pea  elus alati eraldi olema. Esinemine on küll suur vastutus, ent tihti küsitakse  neilt pärast autogramme. See on märk, et ollakse lastele eeskujuks ning see omakorda tähendab suurt vastutust.

“Samas oleme püüdnud valida esinejaid, kes oleksid valmis ka näiteks reede õhtul sõpradega koos neid katseid tegema ehk võtaksidki katsete tegemist kui meelelahutust. Oleme andud Eesti noortele võimaluse arendava hobiga taskuraha teenida,” rääkis Robin Saluoks.

i

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus