Ida-Viru maanoorte päeval lõid agaralt kaasa ka huvilised meie maakonnast

28. augustil Lohusuus peetud Ida-Virumaa maanoorte päeval panid noored oma teadmised ja oskused proovile osavust ja taiplikkust nõudvatel võistlustel ja mängudel. Kaasa lõid ka Voore ja Pala noortekeskuse noored ning Jõgevamaalt olid ka võistluse Aaretejaht läbiviijad.

Ida-Virumaa maanoorte kokkutuleku avas Lohusuu vallavanem Anneli Kaasik. Kohale tuli noori kümnest noortekeskusest, lisaks valdadele ka Narvast, Kohtla-Järvelt, Jõhvist ja Sillamäelt,” rääkis päeva juht, Lohusuu vallavalitsuses sekretär-asjaajajana töötav Mari Oolberg.

Aaretejahil tuli ületada “miinivälju”

Seiklusmänge korraldav ettevõtja Rene Köök Jõgevalt rääkis, et stsenaariumi järgi otsitakse võistlusel Aaretejaht väärtasju, mis piraatide kapten Kuldhammas on ära peitnud. Võistlustel on vaja ületada takistusi ja miinivälju”, orienteeruda kaardi abil ja lahendada nuputamisülesandeid.”

Mind määrati Aaretejahil kapteniks, seepärast panin selga ka turvavesti, et oleksin kõigile nähtav ja mind kiiresti üles leitaks. Vastutusrikka rolli sain tänu sellele, et suhtlen nii eesti kui ka vene keeles,” ütles Voorelt pärit Maria-Alviine Kruus.

Aeg Lohusuus on möödunud huvitavalt ja sisukalt,” laususid Voore põhikoolis õppivad õed Liisu Johanna Olgo ja Teele Olgo, kes samuti pidasid Lohusuud väga ilusaks paigaks maanoorte päevade läbiviimiseks.

Pala kooli õpilane Randel Kivirand oli kuulnud naabermaakonnas toimuvast noortepäevast kohalikust noortekeskusest. Ta osales käsitöötoas, kus meisterdamises sai väljendada oma huumorimeelt, ja valmistas endale ajalehepaberi ribadest lustaka kostüümi. Üritus Lohusuus on väga vahva. Pala lapsed osalevad siin esimest korda,” märkis Pala Avatud Noortekeskuse eestvedaja Agnes Kivirand.

Narva huvikeskuse juhataja asetäitja Larissa Olenina pidas positiivseks, et maanoorte päeval osalesid nii vene kui ka eesti keelt kõnelevad noored. Meie noormehed ja neiud olid Lohusuus esimest korda. Neile meeldis siinnne Peipsi-äärne loodus.”

Maanoorte päev saab traditsiooniks

Lohusuu huvikeskuse eestvedaja ja sündmuse projektijuhi Ene Mägi sõnul toimub Ida-Virumaa maanoorte päev juba kolmandat korda. Ettevalmistus algas projekti koostamisest, õigupoolest juba eelmisest suvest, kui teatepulga Vaivara vallalt korraldamiseks üle võtsime. Kavatsus on selline sündmus traditsiooniks muuta. Pean sündmuse üheks kasuteguriks seda, et ka kaugemates valdades ja külades elavad noored saavad kodukandist välja ning neil on võimalik kohtuda eakaaslastega teistest paikadest ning koos nendega midagi lahedat teha,” rääkis Ene Mägi.

Kokku saavad maanoorte päeval nii eesti kui ka vene noored. See teeb kokkusaamise mitmekülgsemaks, kuid rahvus pole esmatähtis, sest noored on oma hingelaadilt ja tegutsemistahtelt enamasti sarnased,” lisas noortega tegelev vabatahtlik ja projektijuhi abi Kaidi Forostovets.  

Erinevaid meetodeid ohutuks käitumiseks vees ja uppujale esmaabi andmiseks õpetasid Lohusuu Vabatahtliku Järvepääste esindajad eesotsas Toivo Kiviga. Koos piirkonna noortega aitas Kivi üles seada ka telgid ja lauad, mida sündmuse läbiviimiseks eraldas Lohusuu Rannakultuuri Selts. Ida prefektuuri piirivalvebüroo Punamäe kordoni vanemkonstaabel ja koerajuht demonstreeris politseikoera oskusi ja teadmisi. Koer käib minuga patrullis kaasas nii autoga, kaatris kui ka jalgsi,” ütles  ta.

Ida-Virumaa maanoorte päeval osalesid ka EVS vabatahtlik Paula Hispaaniast ja Lisa Austriast, kes tutvustasid Euroopa vabatahtlikku teenistust.

Lohusuu Huvikeskus ja Lohusuu noored on väga tänulikud MTÜ-le Rannakultuuriselts, Lohusuu Vabatahtlikule Järvepäästele, Lohusuu vallavalitsusele ning Ida-Viru maavalitsusele toetuse eest ürituse läbiviimisel.

i

JAAN LUKAS 

blog comments powered by Disqus