Peipsi sibulal oli Kallaste laadal hea minek

Möödunud laupäeval Kallastel peetud sibula- ja kalalaadal müüsid Peipsi-äärsed köögiviljakasvatajad märkimisväärses koguses sibulat ning teisigi aia- ja põllusaadusi.

Tartumaal paikneva Peipsiääre valla ettevõtja Konstantin Avvo tunnistas, et tal õnnestus Kallaste laadal ära müüa kõik sibulavanikud.

Osteti ka 18 vanikut korraga

“Paljud ostsid kolm või neli vanikut, üks laadaline aga koguni kaheksateist. Populaarseks kaubaks osutusid ka kurk ja küüslauk,” lausus ta. Avvo sõnul on tänavune aasta sibulasaagi poolest korralikul keskmisel tasemel.

“Sibulat müüs laadal nelikümmend kuus kauplejat. Need olid Peipsi-äärsed inimesed, kellele köögiviljakasvatus traditsiooniliseks tegevusvaldkonnaks ja tuluallikaks,” lausus laada peakorraldaja Viktor Nukka, kes ka ise sibulat kasvatab ja seekordseid saake heaks ei pea.

“Sibula kilohind jäid Kallaste laadal 1.50 kuni 2 euro piiridesse,”  ütles Nukka.

Laada päevasel kontserdil konferansjeeks olnud kauaaegne kultuuritöötaja Maret Rätsep ostis kümme vanikut sibulat. “Peipsi sibul on tervislik ja sobib hästi paljude toitude maitsestamiseks. Viin sibulat ka oma kogudusekaaslastele EELK Tartu Peetri kirikus,” rääkis ta.

“Ostsin sibulat nii Kallaste sibula- ja kalalaadalt kui ka samal päeval Peipsi-äärsetes külades ringi sõites. Kuigi tänavused sibulasaagid on head, võib suurt ostjaskonda arvestades sellest köögiviljast ka puudus tulla, sest tänavu külvati seda võrdlemisi tagasihoidlikult, põhjuseks kartus, et saaki piisavalt müüa ei õnnestu. Kutsun kõiki ostma Peipsi sibulat, et nautida selle eestimaise köögivilja tervislikku ja omapärast maitset ja toetada kohalikku ettevõtlust,” ütles riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Aivar Kokk.

“Üheksakümnendate aastate lõpus hakkasin Kallastel ise laatasid korraldama. Nüüd olin abiks teadustajana. Rõõm tõdeda, et see kaubandus- ja kultuurisündmus muutub järjest võimsamaks ja rahvarohkemaks. Näiteks tean, et tänavusel laadal oli hõivatud kakssada kauplemiskohta,” märkis  Maret Rätsep.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus