Lühidalt

Palamusel võistlesid lühifilmid

Palamusel peeti ülemöödunud laupäeval traditsioonilist Theodor Lutsu filmipäeva ja selle raames lahtist lühifilmide konkurssi. Filme esitati konkursile 20 ning need mahtusid kahte programmi. Linateoseid hindasid filmikriitik Jaak Lõhmus ja kõigi Eesti filmifestivalide stammkülaline Tarmo “Cineguru” Toom.

Parima tõsielufilmi tiitli pälvis seekord Tõnu Aru film “On olnud…”, parima lühimängufilmi tiitli Eve Esteri “Pidu”, parima animafilmi tiitli Dmitri Domoskanovi “Surnud kohta puutuda” ja parima eksperimentaalfilmi tiitli Toomas Griini ja Jaak Eelmetsa “Terrikoonik kaadris. FEP”.

Dmitri Domoskanovil õnnestus animakategoorias võitjaks tulla juba teist aastat järjest. Tänavu sai ta aga lisaks selle kategooria auhinnale veel eripreemia parima operaatoritöö eest filmis “Pehme maski varjus”.

Filmipäeva auhindadeks olid kunstnike Sülli Reet Vaino ja Eliko Kajaku valmistatud taiesed. Lisaks konkursifilmidele vaadati ära möödunud aasta parim eesti film “Mandariinid” ning Jüri Müüri 75. sünniaastapäeva tähistamiseks tema mängufilm “Inimesed sõdurisinelis” ja selle sünniloost kõnelev telesaade “Kaadris: “Inimesed sõdurisinelis””.

RIINA MÄGI

Teatrifotod muuseumis

Jõgeval Betti Alveri muuseumis saab 31. augustini vaadata Jõgeva maakonnalehe Vooremaa fotograafi Anatoli Makarevitši näitust “Mis kuramuse und te mulle näitate!”.

Pealkirjaks olev lause pärineb Toomas Suumani poolt Oskar Lutsu teoste motiividel kirjutatud näidendist “Nõiutud kevade”, mida mängiti 2012. aasta seitsmel juulikuu õhtul Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi õuel. Lavastaja Madis Kalmeti ja MTÜ Look koostöös välja toodud lavastusega tähistati Oskar Lutsu 125. sünniaastapäeva ja “Kevade” esmatrüki sajandat aastapäeva ning selles tegid seitsme kutselise näitleja kõrval kaasa kohalikud harrastusnäitlejad ja Põltsamaa linnaorkestri liikmed.

Anatoli Makarevitš käis “Nõiutud kevade” üht proovi ja üht etendust pildistamas lehetööga seoses, ent toredaid kaadreid oli kahju niisama arvuti kõvakettale seisma jätta ja nii tegigi fotograaf neist ka näituse, mida on varem eksponeeritud Palamuse kihelkonnakoolimuuseumis ning Jõgeva ja Põltsamaa kultuurikeskuses. Näituse “Mis kuramuse und te mulle näitate!” valmimist toetas Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupp. Lisaks Betti Alveri muuseumile tasub Jõgeva kunstisõpradel aga sisse astuda ka kultuurikeskusesse, kus on väljas Põltsamaa kunstiseltsi liikmete maalitud koopiad XV-XIX sajandi šedöövritest.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus