Võtikvere kutsub kirjandushuvilisi

 

Võtikvere raamatuküla ootab ülehomme taas külla kõiki kirjandushuvilisi nii Jõgevamaalt kui ka kaugemalt. Keskpäeval avatakse sealses mõisapargis raamatuküla 15. sünnipäevale pühendatud raamatupidu ning Imbi Paju (pildil) kirjanduslik vabaõhusalong “Poeetilised maastikud”.

Võtikverest pärit kirjaniku Imbi Paju vabaõhusalongis saab taas jälgida põnevaid arutelusid kirjandusest, kultuurist, ajaloost, koha vaimust ja paljust muust. Meie moraalimaastike üle arutlevad näiteks Jan Kaus, Tõnu Õnnepalu, Helvi Jürisson ja Ivar Tröner, aja ja koha jälje üle luules Helvi Jürisson ja Bibi Suuman, reetmise ja eestivenelaste solidaarsuse üle meie ajaloos ajaloolased-kirjanikud Igot Kopõtin ja Ivo Juurvee. Märten ja Eerik Niiles Kross mõtisklevad oma lapsepõlvekogemuste põhjal selle üle, kuidas kasvatakse inimeseks kirjanike perekonnas. Liina Tammiste ja Mika Keränen vestlevad armastusest ja lapseks olemisest meie poeetilisel maastikul. Viktoria Ladõnskaja ja Andrei Hvostov uurivad aga, milline osakaal on eestivenelastel Eesti loomingulisel maastikul. Arutelusid juhivad ja kirjanikke küsitlevad salongi perenaine Imbi Paju ning Jan Kaus, Tiia Kõnnussaar ja Kristel Kossar.

Tutvustatakse ka mitut hiljuti ilmunud raamatut, nagu Märten Krossi “Hullumängu”, mis käsitleb seda, kuidas noored eesti mehed omal ajal “vene kroonu” eest hullumajja põgenesid, Margit Petersoni romaani “Segavereline” ja Eeva Pargi luulekogu “Oda jälg õhus”. Oma luulet loevad Tõnu Õnnepalu, Peeter Sauter, Kätlin Kaldmaa ja teised. Avo Blankin vestleb aga Imbi Paju õhutusel Torma kihelkonna ajaloost.

Kunstnik ja luuletaja Indrek Hirv avab end Võtikveres uuest küljest: koos muusik Toomas Lungega esitavad nad tangosid Hirve peatselt ilmuvalt plaadilt “Tango Magnoolia”. Raamatupäeval toimub ka Ervin Õunapuu mononäidendi “Mina, Luther” maailma esietendus. Tallinna kammerteatri lavastuses mängib nimiosa Indrek Taalmaa.

Nagu ikka, saab Võtikvere raamatuküla raamatupeo ajal endale uue patrooni. Selleks saab sedakorda Jan Kaus. Väliskirjanikest on külla oodata soomerootsi kirjanikku Emma Juslini.

Raamatukülas ei unustata kunagi lapsi. Neid võtavad salongi kõrvale sisse seatavas lugemispesas vastu kunstnik ja lastekirjanik Piret Räni ning laste ja perede spordimängude autor Kalju Pluutus.

Raamatupeole tulevad mitme kirjastuse esindajad, kes pakuvad taskukohase hinnaga raamatuid.

Võtikvere raamatuküla pidu on Eesti vanim kirjandusfestival. Igal aastal külastab seda umbes nelisada inimest.

RIINA MÄGI  

blog comments powered by Disqus