Tegevusrohke ja rõõmus laupäev Kamaris

Möödunud laupäeval avati Kamari haridusseltsi eestvedamisel taas külaväravad. Ettevõtmine võinuks ehk kuu aega hiljem toimuda, võib-olla olnuks siis osalejaid rohkem, aga kogemustest ju õpitakse.

Tõsi on see, et kui inimesed juba on otsustanud vabal päeval kodunt välja minna, siis mitte ainult selleks, et midagi näha, vaadata ja kuulata, vaid eelkõige selleks, et ka ise kaasa lüüa või midagi oma kätega teha proovida. Just niisuguseid võimalusi laupäeval Kamaris pakutigi. Nii oli huvilistel võimalik saagida kahemehesaega lepapuust välja silma järgi ette antud pikkusega klots. Võisteldi selle peale, millisel paaril õnnestub saagida välja kõige täpsema ette antud mõõduga klots ning teha seda ka kõige kiiremini.

Aktiivne kogukonnaelu

Üsna keeruliseks ülesandeks osutus õllesortide testimine maitstes. Kõige rohkem oli tegutsemisvõimalusi matkal osalejatel. Sai proovida silmatäpsust ja käeosavust vibu ja õhupüssi lastes, tutvuda rahvarõivaste ja käsitöönäitusega, saada ülevaade, mida tehakse Kamari ettevõtetes.

Teiste seas asus matkarajale neljaliikmeline seltskond, mille liikmed tihedalt Kamariga seotud on. Need olid Priit Nisu, Birgit Nisu, Ilona Niklus ja Veiko Niklus. Rännaku tegi vankris kaasa ka väike Eliise-Mariin Nisu. Kunagiste Kamari elanike sõnul on seal vahepeal väga palju muutunud. Hakkas silma, et kunagi sovhoosi lagunemise järel tühjaks jäänud kortermajadesse on elanikke vähehaaval tagasi hakanud tulema. Priit Nisu märkis, et osa sealsete kortermajade elanikest on Tallinnas või Soomes tööl ja käivad Kamaris harva. Samas tõdesid selle seltskonna liikmed, et Kamaris elatakse väga aktiivset küla- ja kogukonnaelu.

Veiko Niklus lausus matkaraja läbimise järel, et tema jäi nii matka kui kogu üritusega rahule. Veiko sõnul toimub Kamaris üritusi üsna sageli. Mees on ka varem Kamaris korraldatud võistlustest osa võtnud. Veikol on tavapärasest rohkem põhjust Kamarisse sõita, sest tema õde Vaike Niklus tegutseb seal seltsimaja perenaisena.

Eakad prouad püüavad alati kohal olla

Läheduses elavad Riina ja Elvi ütlesid, et nemad võtavad võimalusel alati Kamaris korraldatavatest üritustest osa. Möödunud aastast on neile eredamalt meelde jäänud Kamari seltsimaja õuel asuvate mälestuspinkide avamine kauaaegsele Kamari koolijuhile Johannes Mangusele ja tema abikaasale Helgi Mangusele.

Proua Elvi meenutas omaaegset kuulsat Sakala tõulinnukasvandust, mis sovhoosi kadumise järel pikka aega tühjana seisis. Elvi sõnul oli temal sealse linnukasvanduse likvideerimise järel hing väga haige ja ta lootis, et ükskord ärkab see taas ellu. Nii see lõpuks kahe aktiivse Viljandi kandi mehe eestvedamisel läkski. Riina ja Elvi olid seda meelt, et kui see linnukasvatuskompleks kohe sovhoosi likvideerimise järel kellegi ettevõtliku inimese kätte oleks läinud, olnuks selle taaskäivitamine palju lihtsam, kui see nüüd, aastaid hiljem on.

Samas teeb Riinale ja Elvile rõõmu, et Kamaris vilgas seltsielu toimib. Kamari Haridusseltsi ühe aktiivse liikme Ines Kuuse eestvedamisel lähevad sealsed pensionärid varsti Narva ekskursioonile. Möödunud aastal käisid nad enam-vähem sama seltskonnaga Haapsalus ja veetsid mõnusalt aega Paralepa rannas. Otse loomulikult tähistatakse Kamaris selliseid olulisi tähtpäevi nagu kolmekuningapäev, vastlapäev, riigi aastapäev, jaanipäev ja mitmeid muid olulisi sündmusi, millest ka Elvi ja Riina alati osa püüavad võtta.

Ka Kamaris avatakse 17. augustil kohvik

Kahe nädala pärast, kui Põltsamaal kohvikute päeva peetakse, plaanib Kamari Haridusselts ka Kamaris ühe temaatilise kohviku avada. Elvi ja Riina lubasid, et kindlasti lähevad ka nemad seda kohvikut külastama ning tahavad sel moel oma kodupaigas toimuvat ettevõtmist toetada. Mõlemad prouad olid seda meelt, et kui suvel aktiivselt üritustel osaleda, siis on, mida pikkadel ja pimedatel sügis- ning talveõhtutel meenutada. Ehkki talvel on näiteks võimalik ka kaltsuvaipu kududa. Tegelikult on mõlemal proual ka aiamaa olemas, millest nende sõnul paljud nooremad inimesed enam midagi ei tea. Nad kinnitasid, et tahavad niikaua aiamaal tegutseda, kuni tervis vastu peab.

Ürituse üks korraldajatest Vaike Niklus lausus, et lõpuks osales Avatud Külaväravatel kuuma ilma kohta päris palju inimesi. Umbes 450 oli ennast kirja pannud. Osaliselt on sinna sisse rehkendatud ka kontserdi külastajad, kuid osa kontserdile tulnutest registreerus perekonniti. Avatud külaväravate korraldajad on seda meelt, et küllap on piisavalt külastajaid ka 17. augustil Kamaris korraldatavas kohvikus.

i

TOOMAS REINPÕLD 

blog comments powered by Disqus