Raamatukogutöötajate suveseminar Jõgevamaal

Teisipäevast neljapäevani peavad rahvaraamatukogude töötajad oma traditsioonilist suveseminari, mis tänavu saab teoks Jõgevamaal. Seekord on suveseminari korraldajaks Jõgeva maakonna keskraamatukogu töötajad, kes on varemgi taolisi üritusi läbi viinud.

Jõgeva maakonna keskraamatukogu direktor Rutt Rimmel lausus, et tänavune seminar on arvult 34. Palju oli selliseid osalejaid, kes üritusel juba korduvalt olnud, samuti ka selliseid inimesi, kes suveseminarile alles esimest korda sattusid. Raamatukogude töötajaid oli saabunud väga erinevatest Eesti paikadest.

Keskraamatukogu juhi sõnul ei ole, vaatamata puhkuste kõrghooajale, raamatukogude töötajaid keeruline suveseminarile kutsuda, sest traditsioonilise ettevõtmisena on sellega juba ette arvestatud ning nii mõnigi neist oli selleks puhkuse ajast välja tulnud. Rutt Rimmel lisas, et sellises vabas suvises miljöös on tunduvalt parem ka töiseid asju arutada, kui see oleks kusagil ametlikumal üritusel. Üleriigiliselt on suveseminaride hingeks ja eestvedajaks Eesti Rahvusraamatukogu täienduskoolituse peaspetsialist Krista Talvi. Ööbimispaigaks valiti välja Alam-Pedja looduskaitsealal asuva Kaitseliidu Jõgeva maleva Kirna õppekeskus.

Teisipäeva õhtul esines seal külalistele ETV saatest “Perepidu” tuntuks saanud pereansambel Koorts Tabiverest. Kolmapäeva õhtul aga korraldasid osalejad ise moeetenduse “Raamatukoguhoidjate mood eile, täna ja homme,” kus moodi tutvustati lausa antiikajast alates. Põltsamaa raamatukogu töötajad pakkusid teistele vaatamiseks ja hindamiseks välja nii säästumoodi kui ka glamuuri. Keskraamatukogu direktor lausus, et kindlasti saab väga põnevaks külastatavaks paigaks olema Mustvee kant, kus tutvutakse nii vanausuliste palvela kui ka samovarimuuseumiga. Täna toimuvad mitmed loengud. Samuti saab Põltsamaal teoks ka linnaekskursioon.

Raamatukogud liikumises

Käesoleval aastal toimuva suveseminari teemaks on “Raamatukogud liikumises”, kus liikumine toimub kolmel erineval tasandil. Esmalt arutletakse selle üle, kuhu liiguvad raamatukogud maailmas, Eestis ja Jõgevamaal. Teise liikumise tasandi all peetakse silmas liikumist mööda Jõgevamaad, kus tutvutakse siinse maakonna vaatamisväärsustega. Kõikjal, kus raamatukogutöötajad peatusid, pakuti neile tõsisemate arutelude ja tegevuste kõrval kultuurilist meelelahutust. Näiteks Puurmani lossis toimus ekskursioon, mille järel külalistele esinesid kohalikud kultuuriinimesed. Siimusti raamatukogus aga ei tutvustatud külalistele Eeva Niinivaarat mitte raamatukogutöötajate suu läbi, vaid seda tehti teemakohase näidendi abil. Osalejad tegid peatuse ka Pala raamatukogus, kus neile samuti kohalikud kultuuriinimesed esinesid.

Kolmas raamatukogude liikumise tasand tähendab sportlikku tegevust, mis tähendab seda, et suveseminaril osalejatele korraldati hommikuvõimlemisi, samuti osalesid nad Kääpal Krati külas toimunud kepikõnnil. Esines ka Luual elav ulmekirjanik, luuletaja, fotograaf ning metsamees Veiko Belias, samuti Jõgevamaal hästituntud spordiajakirjanik ja mitmekülgsete ajaloo- ning kultuurihuvidega mees Tiit Lääne.

Rutt Rimmel ütles, et pidulikuma õhkkonna loomisel lähtuti sellest, et Põltsamaa raamatukogu saab tänavu sada aastat vanaks. Suurejoonelisemalt tähistatakse Põltsamaa raamatukogu juubelit tänavu 30. oktoobril.

Jõgevamaad avastamas

Põltsamaa raamatukogu hoone ees teoks saanud suveseminari avamisel lausus Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev, et huvitava raamatu lugemist võib võrrelda rännakuga ühelt leheküljelt teisele. Hea raamatu puhul ei märkagi, kuidas raamatu lugemine, olenemata selle mahukusest, lõpule jõuab. Maavanem avaldas lootust, et sama huvitav, nagu hea raamatu lugemine, saab olema raamatukogude töötajate jaoks rännak mööda Jõgevamaad.

Svjatõšev lisas, et küllap mahub nende kolme suveseminari päeva sisse huvitavaid kohtumisi, põnevaid elamusi ja uusi Jõgevamaalt leitud tutvusi ning et kindlasti minnakse siit maakonnast ära heade emotsioonide ning rikkaliku kogemustepagasiga.

Põltsamaa linnapea Jaan Aiaotsa sõnul hakkas talle linnas liikudes silma, kuidas paljud inimesed suurte reisikohvritega raamatukogu suunas liikusid. Linnapea tõdes, et küllap on paljud raamatukogutöötajad nii Põltsamaa kui ka Jõgevamaa kohta kogunud erinevat teavet just kuhugi kirjapandud info näol. Nüüd suveseminaril osaledes on neil inimestel võimalus kõike siin maakonnas nähtavat ja pakutavat oma silmaga vaadata ning meeltega kogeda. Selline ehe kogemus on Aiaotsa sõnul ikka midagi muud, kui kellegi kirjapandud faktide või emotsioonide lugemine. Krista Talvi lausus oma kolleegide poole pöördudes, et nii pikaajalise traditsiooniga üritust võib juba omaette nähtuseks pidada. Jõgeva maavalitsuse kultuuritöö peaspetsialisti Tiina Tegelmanni sõnul on raamatukogutöötajad kõikjal kultuuripärandi hoidjad, mistõttu on see pärand väga rikkalikul kujul olemas ka Jõgevamaal. Tegelamnn märkis, et maakonnast saadud kogemuste näol lähevad rahvaraamatukogude suveseminaril osalejad siit tunduvalt “pikema kaelaga” koju tagasi.

Enne teele asumit heiskasid raamatukogutöötajad erinevate raamatukogude embleemidega varustatud lipu, mis jääb lehvima kuni suveseminari lõpuni.

Esimene seminar sai teoks 1963. aastal Karksi-Nuias. Maakonna keskraamatukogu direktori sõnul korraldavad suveseminari kordamööda erinevates maakondades tegutsevad raamatukogud. Jõgeva maakonnas toimus see suvine üritus viimati 2001. aastal.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus