Jõgevale kogunevad ülehomme kollektsionäärid ja ajaloohuvilised

Jõgeval nn KEKi hoovis peetakse ülehomme MTÜ Pommiauk eestvedamisel kollektsionääride päeva ja vanavaralaata. Sõjaajaloo huviliste jaoks teeb sündmuse eriti huvitavaks asjaolu, et jõgevalasest autor Rauno Võsaste esitleb seal oma äsjailmunud raamatut “Ain Mere. Valel poolel”.

Kui Tartu linnaraamatukogus esitles Võsaste oma värsket raamatut juba juuni algul, siis Jõgeva publikul avaneb võimalus selle teose valmimislugu kuulda alles nüüd. Lisaks uusimale raamatule tulevad kõne alla ka Võsaste kaks varasemat üllitist, milles vaatluse all Harald Riipalu ja Johannes Soodla elu- ja teenistuslugu, ning näha saab huvitavat pildimaterjali. Kel soov Võsaste raamatuid osta, saab seda kohapeal ka teha ning loomulikult on autor nõus autogramme jagama.

Kui raamatuesitlus leiab aset kell 10 KEKi õuele püstitatud telgis, siis õue tagumises osas hakatakse juba kella kaheksast hommikul kauplema kõigega, mida saab kollektsioneerida — postmarkidest kuni vana talutehnikani. Kahe äärmuse vahele mahuvad veel näiteks mündid, vanad postkaardid, fotod, raamatud ja mänguasjad, antiik- ja talumööbel jms.

“Kui mulluse esimese kollektsionääride päeva kogemusest rääkida, siis kõige rohkem osteti portselani. Tõsi, kõik ei ostnud seda kollektsioneerimise eesmärgil. Mõned soovisid kodu kaunistada,” ütles üks päeva korraldajaid, Eduard Onopa MTÜst Pommiauk.

Vanakraamiga kauplejaid ja kollektsionääre on Jõgevale oodata mitte ainult Jõgevalt ja teistest Eestimaa paikadest, vaid ka Lätist, Leedust ja Soomest.

“Möödunud aastal leidsid meie üritusele tee näiteks soomlannad, kes koguvad vanu tindipotte. Nad said oma kollektsioonile siit kena täiendust,” ütles teine põhiline korraldaja Sergei Jerjomin.

500 km pole probleem

Eduard Onopa lisas, et sellise ürituse sihtrühm on tegelikult väga suur ning tõsisele kollektsionäärile või vanavarahuvilisele pole mingi probleem viissada kilomeetrit maha sõita, kui ta teab, et ees ootab koht, kus saab oma kollektsiooni täiendada või kasutult seisvatest asjadest vabaneda.

“Kollektsionääride päeva ja laada kaudu saame ka kaugemalt tulijatele Jõgevat näidata. Nagu hiljuti toimunud Piibe maantee teemalisel konverentsil kuulsime, sõidab seda teed mööda päevas 4000 autot. Neile tuleb anda põhjus Jõgevale sisse keerata,” ütles Sergei Jerjomin. Eduard Onopa lisas, et ka Jõgeva rahvale on vanavaralaat hea võimalus vanakraami uudistada ja soovi korral osta-müüa.

“Meile lähim sellise profiiliga üritus toimub minu teada Järvamaal Seidlas ja sealgi vaid üks kord aastas,” sõnas Onopa.

MTÜ-l Pommiauk on kujunenud hea koostöö oma naabritega Tallinna mnt 19 hoovis ning tänu ettevõtjale Aare Simmulmannile on kollektsionääride päeva korraldamiseks tänavu kasutada rohkem õuepinda kui mullu. Nii et kauplemis- ja parkimisruumi peaks kõigile jätkuma.

Avatakse pudelinäitus

Loomulikult on sel ajal avatud ka MTÜ Pommiauk asutatud Jõgewa muuseum, mille ekspositsioon on taas pisut uuenenud. Kell 9 hommikul avatakse ka päris uus näitus, mis kannab pealkirja “Pudelid — pilk läbi aja” ning on välja pandud Route House 39 teisel korrusel asuvasse klaasikunstikotta. Militaarhuviliste meeleheaks toob Kaitseliit näha oma tehnikat ja relvi. Kel kõht tühjaks läheb, saab endale soetada ninaesist ja keelekastet.

“Möödunud aastal osales meie kollektsionääride päeval koos laadalistega umbes tuhat inimest. Loodame selle arvu tänavu ületada,” ütles Eduard Onopa.

Teatavasti toimub ülehomme ka rahvusvahelise motomatkajate kokkutuleku Jõgevatreff motoparaad. Seda saavad jälgida ka kollektsionääride päevale kogunenud, sest tsiklite kolonn sõidab Tallinna maanteelt läbi. See peaks juhtuma pisut enne keskpäeva. Tsiklimehi-naisi oodatakse pärast paraadi ka kollektsionääride päevale. Nende jaoks seatakse sisse isegi eraldi parkla.

“Möödunud aastal motomatkajaid vanavaralaadale küll palju ei jõudnud, ent muuseumi külastasid nii mõnedki. Meil on motomatkajate hulgas tekkinud suisa oma fännid, kes tulevad igal aastal vaatama, kuidas meie ekspositsioon täienenud on,” ütles Eduard Onopa. “Soome Yamaha klubi aga saatis meie kogu täienduseks mõned medalid, mis annetatud Teise maailmasõja soomlastest veteranidele.”

MTÜ Pommiauk liikmed loodavad, et kollektsionääride päevast ja vanavaralaadast kujunevad ajapikku välja head traditsioonidega üritused. Nemad ise ei väsi end igatahes teistel vanavaralaatadel ja erialastes foorumites tutvustamast ning asjatundjatelt nõu küsimast.

Jõgewa Kollektsionääride päeva nime all tutvustame laata, kus kaubeldakse vanavaraga: militaarkaup, vana tehnika, mootorrataste ja autode varuosad, vana talu- ja antiikmööbel, portselan ja lauanõud, vanad raamatud, mündid, fotod, postkaardid, mänguasjad ja muu vanakraam.

Jõgewa WanaWaralaadale on teretulnud nii kogemustega kollektsionäärid, restaureerimisest huvituvad kui ka need külastajad, keda kogumispisik alles hiljuti nakatanud on. Sündmus on huvitav ennekõike kui info vahetamise koht. Loodame kohale kutsuda hulgaliselt kauplejaid, kollektsionääre ja laada külastajaid, kes saavad omavahel arutada kollektsioneerimise olemust ja vast ka kiidelda oma kogudega.

Samuti on külastajate meelelahutus:
Kaitseliidu tegevuse tutvustus – tehnika, varustus, relvad
Jõgewa Muuseumi väljapanekuga tutvustus
Mängib puhkpillide orkester
Mootorratturite paraadi Jõgevatreff XXIII läbisõit mööda Tallinna mnt.
Tervist ja rahulolu kaitsevad Päästeamet ja Punane rist

Laat toimub Kesk-Eestis, Jõgeva linnas aadressil Tallinna mnt 19 piiratud platsil (endine KEKi hoov). 
NB! Müügikohtade arv on piiratud.
Registreerimine kauplejatele kodulehelt www.pommiauk.ee ja info tel. +372 510 4191 

Kohapeal on olemas toitlustus. Parkimine on korraldatud organisaatorite poolt tasuta. Pangaautomaat asub kesklinnas. Laat avatakse kl 8.00 ja kestab kella 16.00ni. 

Külastajatele sissepääs laadale 1€.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus