Põllumajandusettevõtetes kestab usin odrakoristus

Möödunud nädalast mürisevad kombainid Jõgevamaa teraviljapõldudel. Esimesena hakati koristama varast otra, mille väljanägemise ja saagikusega jäävad põllumehed üldjoontes rahule.

Varast otra kasvatatakse nii loomasöödaks kui ka turustamiseks.

Aktsiaseltsis Pajusi ABF koristati varast otra möödunud nädala neljapäeval ja reedel. “Kasvatame otra allakülvina, katteviljana heintaimedele. Tera väljanägemiselt võib otra hinnata ilusaks. Igati paikapidav on aga Jõgeva riigimajandi legendaarse peaagronoomi Artur Aru tarkus, et kahte head asja allakülvi puhul ei saa. Me oleme seadnud eesmärgiks saada korralik taimik. Otra oleme külvanud nii-öelda poole normiga ja põllult koristatud saak on keskmiselt 3,35 tonni hektarilt,” ütles juhataja Lembit Paal. Tema sõnul muljutakse varane oder tuubidesse loomasöödaks.

Head eeldused kuivatamiseks

Põltsamaa vallas Mällikvere põllumajandusühistus algas varase odra koristamine esmaspäeval. “Esimesena hakkasime võtma otra “Judith”, mis kasvab kolmekümnel hektaril ja mida peetakse  väga varajaseks ning väga hea saagikusega odrasordiks.

Varase odra sortidest oleme külvanud ka “Wolmarit”, mis pole aga veel praeguseks küpsenud. Seda odrasorti iseloomustab hea seisukindlus, kõrge saagikus ja keskmine tera mass 40-43 grammi,” rääkis juhataja Meelis Kaljuste.

“Üldiselt oleme varemgi juuli viimastel päevadel odra koristamisega alustanud. Tegevuse järel on varase odra keskmiseks saagiks neli ja pool kuni viis tonni hektarilt. Põllult tuleva vilja niiskus on 15 protsenti, mis on hea näitaja ja loob soodsad tingimused vilja kuivatamiseks,” selgitas põllumajandusettevõtja.

Esmaspäeval algas varase odra koristamine ka Laiuse põllumajanduse osaühingus, mille põllul hakkasid tööle kolm kombaini. “Koos allakülviga kasvatame varast otra 170 hektaril. Saak on tänavu normaalne ja jääb nelja ja viie tonni piiridesse,” ütles peaagronoom Ares Moor.

Hinnad madalad

Kolmandat päeva kestab varase odra koristamine Torma vallas osaühingus Vaiatu Agri. Juhataja Andrus Palootsa sõnul kasvatatakse varast otra erinevatel põllulappidel, kokku 125 hektaril. “Kui ilm võimaldab, plaanime koristustööd sellel nädalal lõpetada. Saagiks on tulemas viis kuni viis ja pool tonni hektarilt, millega võib igati rahule jääda,” lisas ta.

Paloots märkis, et viissada tonni odrasaagist muljutakse loomasöödaks. “Osa odrast läheb ka müügiks. Keskmine hind, 130 eurot tonni eest, on aga piisavalt madal. Vajadus kevadel väetisi ja muudki põllutöödeks vajalikku osta tingib aga tarviduse otra siiski müüa,” lausus ta.

“Möödunud aastaga võrreldes on varase odra hind langenud 30 kuni 40 euro võrra,” märkis ka Meelis Kaljuste Mällikvere põllumajandusühistust.

Puurmanis alustati ka talinisu koristamisega

Puurmani põllumajandusühistus koristatakse varast otra viiendat päeva. “Varast otra on meil 150 hektaril. Seda teravilja hakkasime esmakorselt kasvatama möödunud aastal. Eesmärk oli otra muljuda loomasöödaks veistele. Ühtlasi pidasime silmas sedagi, et odra varane küpsekssaamine võimaldab kiiret koristamist. Nii saab augustis teha juba ettevalmistusi talirapsi külvamiseks,” rääkis tegevjuht Arvi Kink, kelle sõnul võib praeguste koristustulemuste põhjal prognoosida saagiks 6,6 tonni aidakaalus.

Arvi Kingi sõnul on Puurmani põllumajandusühistus alustatud juba ka talinisu koristamisega.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus