Koristustööd algasid talirüpsi võtmisega

Mitmes Jõgevamaa põllumajandusettevõttes on koristatud talirüps ehk rahvapärase nimetusega õlinaeris, mille saagikus on tänavu üldiselt rahuldav. Talirüpsi kavatsetakse müüa ka Painkülasse aktsiaseltsi Baltic Scanola.

Palamuse valla osaühingus Kerseli kestis talirüpsi koristamine 12.-17. juulini. “Talirüpsi all oli meil 99 hektarit ning põllud asuvad erinevates paikades. Saime keskmiseks saagiks kaks tonni hektarilt. See number võinuks ka suurem olla.Talirüpsi iseloomustabki tugevam talvekindlus, kuid väiksem saagipotentsiaal,” ütles ettevõtte juhataja Toomas Tuula. 

Uusi kombaine tutvustaval päeval sai osa rüpsi võetud

“Meie ettevõttes, kunagise Luua koolimaja juures paikneval talirüpsipõllul, korraldas osaühing Stokker Agri 17. juulil kombainide demopäeva. Masinate demonstreerimisel sai koristatud ka teatud kogus talirüpsi,” lausus ta.

“Talirüps valmib varem. Nii otsustasime just selle õlikultuuri põllul oma ürituse läbi viia. Enne suuremate koristustööde algust on põllumeestel parem kohale tulla,” ütles Kristjan Kokk, kes on Stokker Agri müügispetsialist Jõgevamaal, Viljandimaal ja Põlvamaal.

“Osaühing Kerseli on meil pikaajaline koostööpartner. Arvestades ilmastikku, võib tänavuse talirüpsi väljanägemist heaks ja saaki keskmiseks hinnata,” ütles ta.

Palamuse valla aktsiaseltsis Evemar kasvatati talirüpsi tänavu esimest korda. “Selle õlikultuuri päralt oli 60 hektarit. Koristustööd tegime möödunud nädalal. Meiegi saime saagiks kaks tonni hektarilt. Naljaga pooleks võib öelda, et ega naabritest Kerseli meestele ei saa alla jääda,” muheles juhataja Mati Evert.

Tema sõnul hakati aktsiaseltsis Evemar talirüpsi kasvatama ka põhjusel, et koristusperiood võiks varem alata. Nii Kerseli kui ka Evemar kavatsevad talirüpsi müüa ka Jõgeva valda Painkülasse aktsiaseltsile Scanola Baltic. 

Painkülas võetakse rüpsi vastu

Talirüpsi vastuvõtmisega alustasime möödunud nädalal. Käesoleval nädalal on ostutegevus eriti aktiivne. Võtame vastu kõik põllumeeste pakutud talirüpsi. Kui saak tuua kohale juulis, on hind kolme euro võrra kõrgem,” ütles Scanola Baltic rapsiseemne ostujuht Indrik Unt.

Mitmes põllumajandusettevõttes, näiteks aktsiaseltsis Pajusi ABF, kavatsetakse talirüpsi koristamisega alustada käesoleval nädalal. “Raps on ikka õlikultuur ja nii pole mõttekas koristada liiga väikese õlisisalduse ajal,” tõdes juhataja Lembit Paal.

Rüpsi ja rapsi erinevus

*Rüpsi ja rapsi oluline bioloogiline erinevus seisneb rüpsi kiiremas arengus

*Rüpsi kasvuaeg on lühem

*Seeme on peenem

*Seetõttu on ka saak mõnevõrra väiksem

*Talirüps talvitub leheroseti keskel mullas asuva kasvupunga tõttu üldiselt paremini kui mulla pinnal oleva kasvukuhikuga taliraps

Allikas: eesti põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistuse veebileht

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus