Tallinna õpilasmaleva noored korjavad Kuremaal vaarikaid

Alates möödunud nädalast töötavad Kuremaal Endel Söödi Tammeka vaarikatalus 18 pealinna õpilasmalevlast. Peamisteks ülesanneteks on marjade korjamine, aga ka muud aiatööd. Vabal ajal mängitakse Kuremaa rannas seltskonnamänge ja võrkpalli.

Kuremaal asuv vaarikatalu pakub juba kaheksandat suve noortele võimalust maal jõukohast tööd teha. Vaarikatalu peremehe Endel Söödi sõnul on malevlased tublid, saavad tööülesannetega hästi hakkama ja oskavad ka puhata. Õpilasmalevasse algas registreerimine 29. aprillil ning populaarsemad rühmad täitusid minutitega. Kuremaa maleva rühmajuhtide Kauri Kalbre ja Kristiin Vingi sõnul on üks nõutumaid kohti Ranna Rantšo, kus on tavaliselt vastu võetud kaks malevarühma. Linnavälistest rühmadest said kiiresti täis ka Kuremaa ja Aruküla.

Kuremaa oli minu teadlik valik. Olin siin eelmisel suvel spordilaagris ning mulle hakkas siin väga meeldima – hea ujumiskoht, sportimisvõimalused ning kõik vajalik on lähedal,” rääkis Kauri, miks ta Kuremaale rühmajuhiks tuli. Saame oma rühmaga iga päev võrkpalli harjutada. Maleva kokkutulekul toimub nimelt rühmadevaheline võrkpallivõistlus,” selgitas rühmajuht.

 Nii Kauril kui Kristiinil on selja taga kuus malevasuve. Ma olen malevaga nii pikalt seotud olnud; alguses töötasin ja nüüd jätkan rühmajuhina,” rääkis Kristiin.

Rühmajuhid olid ühel nõul selles, et malevast on saanud nende elu loomulik osa. Paljud nende head sõbrad on sellega samuti seotud ning ühised kogemused ning positiivsed emotsioonid toovad  neid igal suvel malevasse tagasi.

Rohkem tunnitööd

Sel aastal kinnitasid vaarikaid korjavad malevlased kui ühest suust, et eelistaksid tunnitöid. Neid jagub kõikjale: ka muru saab niidetud, peenrad kastetud ja rohitud.

Vaarikate korjamise lõpetanud 15-aastane Hardi oli parajasti ametis vaarikakastide ja -karpide pesemisega. Marju korjas ta  enda hinnangul umbes 15 kilo ja tunnistas, et teeb pigem tunnitööd, mis on tasuvam.

Temaga ühel nõul olid ka Heino ja Oskar, kes kanistreid kastmisveega täitsid. Talu peremees Endel käivitas traktori ja koos sõideti veeanumatega põllule. 16-aastane Hans, kes on malevas esimest korda, tuli siia sõbra soovitusel. “Siin on nii lõbus,” teatas poiss vaarikakarpe pestes. Ta on igati rahul, et ta sõbra nõu kuulda võttis. Talle meeldib nii vaarikaid korjata kui jooksvalt mitmesuguseid tunnitöid teha.

Marjakorjamise vastu ei ole noortel midagi, ent marju võiks nende arvates rohkem olla. Sel aastal tegi külm vaarikatele liiga, mõnedel marjadel on mustad plekid. Seega kulub rohkem aega marjade sortimiseks.

Enne keskpäeva vaarikarea lõppu jõudnud Anna on üks usinamaid korjajaid, ta nopib tööpäevaga kuni viis kilo marju. “Olen nobe ning korjan kiirelt ja kvaliteetselt,” kinnitas neiu uhkusega. Anna sõnul peitub edu saladus heas taimereas. “Mõnel vaol on vaarikad suured ja neid on palju, siis saab kiiresti karbid täis. Mõne vao peal kõnnin aga tühjade karpidega ühest otsast teise,” kirjeldas  ta asjatundlikult.

18-aastane Anna on malevas käinud juba neli suve. “Olen teinud mitmesuguseid töid, kuid tahtsin teada, kuidas oleks marju korjata,” sõnas ta. Varem on tüdruk töötanud Elistvere loomapargis, loomaaias ning Karuküla turbarabas.

Anna lisas, et kõige toredam malevakogemus ongi tal just rabast, kuhu ta läheks esimesel võimalusel tagasi. Malevlane on marjakorjamisega rahul, ent nentis, et nüüd järele mõeldes oleks ta teise koha valinud. “Teenimise mõttes on tunnitöö parem,” täpsustas Anna. Neiu sõnul soovib ta malevas tegutsemisega jätkata, edaspidi on tal plaanis sarnaselt rühmajuhtidele Kaurile ja Kristiinile läbida laagrikasvataja ning esmaabi koolitus ja tulla malevasse juba rühmajuhina.

Põnevalt sisustatud vaba aeg

Malevlaste tööpäev lõpeb kell 13. Pärast lõunasööki puhatakse paar tundi ning seejärel algab meelelahutusprogramm. “Tavaliselt on pärastlõunal sportlik tegevus ja õhtul loomingulisemad mängud,” teatas rühmajuht Kauri.

Teist nädalat koos töötavad noored on saanud omavahel sõpradeks, enam ei võõrastata ning tegutsetakse ühtse meeskonnana. Pealinna malevlased on Endel Söödi talus 27. juulini. Maleva lõpus peetakse meeleolukas traditsiooniline malevarühma pulm. “Kui maleva jooksul on tekkinud paar, siis laulatame nad, kui mitte, korraldatakse tüdrukutele ja poistele mitmesuguseid võistlusi, kus võitjad paari pannakse,” rääkis rühmajuht Kristiin.


Igal aastal tipneb malevlaste töösuvi kokkutulekuga, mille programmi kuuluvad traditsioonilised ettevõtmised, näiteks nagu malevapulm, ristimised, matk, võistlused, kontserdid.  Tänavu toimub malevlaste kokkutulek 12.-14. augustini Toosikannu puhkekeskuses. 

i

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus